Oro uostuose ir pasienyje budės kariai, Šiauliuose siūlo atšaukti renginius | KaunoDiena.lt

ORO UOSTUOSE IR PASIENYJE BUDĖS KARIAI, ŠIAULIUOSE SIŪLO ATŠAUKTI RENGINIUS

Siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, Vyriausybė penktadienį nusprendė pasitelkti karius oro uostuose ir pasienyje bei rekomendavo atšaukti masinius renginius Šiaulių mieste ir rajone, pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio ministras sakė, kad kariai oro uostuose rinks kontaktus iš žmonių, kurie atvyksta iš viruso paveiktų regionų.

„Bus pasitelkti kariškiai, kad nebebūtų problemų ar sutrikimų oro uostose, jei reikės, pasienio kontrolės punktuose (...). Atvykus iš židinių, iš kiekvieno žmogaus bus surenkami kontaktai“, – žurnalistams sakė A. Veryga.

Šiaulių mieste ir rajone masinius renginius siūloma atšaukti įvertinus tai, kad mieste penktadienį patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis.

Kitose Lietuvos savivaldybėse suplanuotų masinių renginių atšaukti nesiūloma, bet raginama neplanuoti naujų.

Rekomenduoja vengti masinių renginių

Ministras rekomenduoja piliečiams vengti masinių renginių, bet kol kas jokių specifinių draudimų nebus įvesta.

„Rekomendacija dėl viešų renginių ribojimo, neplanuoti jokių naujų viešų renginių (...). Renginiams taikyti gripo epidemijos priemones (...). Šiaulių miestui ir rajonui bus suformuluotos rekomendacijos viešų renginių atsisakyti“, – sakė A. Veryga.

Sveikatos ministras A. Veryga, P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

A. Veryga pažymėjo, kad savivaldybės bus įpareigotos pasirūpinti dėl koronaviruso izoliuotais žmonėmis namuose. Pasak ministro, policija turės užtikrinti, kad izoliuoti žmonės nepaliktų namų.

„Pasirūpinti tais, kurie bus izoliuoti namuose, jais turės pasirūpinti socialiniai darbuotojai (...), turės pasirūpinti maistu ir kad žmonės niekur neitų“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, iškyla tokių atvejų, kad žmogus, kuris yra buvęs židinyje, nesilaiko rekomendacijų.

„Nors jam yra darbdavio liepiama eiti namo, nebūti darbe, o žmogus sako, kad niekur neis, kad nieko nenori – tokių „niekur neisiu, nieko nenoriu“ nebebus. Tikrai bus koordinuojami šie veiksmai su policijos pareigūnais ir, jei bus izoliacijos įpareigojimas, tai jis privalės būti įvykdytas. Kad žmogus kažkur nevaikščiotų, neplatintų“, – tikino ministras.

Nors jam yra darbdavio liepiama eiti namo, nebūti darbe, o žmogus sako, kad niekur neis, kad nieko nenori – tokių „niekur neisiu, nieko nenoriu“ nebebus.

„Ten, kur reikės izoliuoti žmogų, policija privalės užtikrinti, kad žmogus ir liktų tada namuose, jeigu jam taikoma izoliacija, kad jis nevaikščiotų po darbą, kažko neužkrėstų. Tikiuosi, kad to neprireiks, kad žmonės bus sąmoningi – nevaikščios, nesėdės, kada nereikia“, – sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat teigė, kad aptarti tam tikri įpareigojimai savivaldybėms.

„Bus tam tikri įpareigojimai savivaldybėms. Svarbu, kad jos apsispręstų, kuri pirminės sveikatos įstaiga bus įpareigota, koordinuojant veiksmus su infekcinėmis ligoninėmis, paimti mėginius namuose iš tų, kurie turės tam tikrus simptomus, tačiau kurie bus nesunkūs... Kad nereikėtų visų (pacientų. – ELTA) vežti į ligonines, kaip kad dabar buvo“, – sakė A. Veryga, pridurdamas, kad tokio nurodymo reikia, siekiant nesudaryti grūsčių ligoninėse.

„Ruošiamės tam, kad neužkištume gydymo įstaigų“, – pridūrė jis.

Lietuvoje penktadienį nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu (COVID-19) atvejis. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) vasario 24 d. grįžusiai pacientei. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad 39 metų pacientė, užsikrėtusi koronavirusu, yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Šiuo metu pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur yra tokiems susirgimams gydyti pritaikyta infrastruktūra. Informuojama, kad pacientei pasireiškę simptomai yra lengvi, ji šiuo metu neturi temperatūros, jai taikomas reikalingas gydymas. Moteris stebima buvo nuo pat grįžimo į Lietuvą, taip pat, kaip ir kiti keliautojai, grįžtantys iš paveiktų zonų.

Ligoninėje yra stebimi trys pacientės šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė, kol kas jiems COVID-19 simptomai nepasireiškė. Taip pat šiuo metu nustatinėjami su užsikrėtusiąja bendravę asmenys, vertinama jų sveikatos būklė, nė vienam kol kas simptomai nepasireiškė.

SAM primena, kad, nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Tuo metu, jei simptomai pasireiškė per dvi savaites po kelionės į paveiktas zonas ar kontakto su žmonėmis, kuriems patvirtintas COVID-19, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų, rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

...

Kažkuri tauta sąmoningai siekia gojų skaičių Lietuvoje drastiškai sumažinti.

Kai pinigai Lietuvoje pirmoje vietoje

Žalgirio rungtynes galėtų atšaukti, bet Lietuvai pinigai pirmoje vietoje, ir tuoj visi prades verkti del corona viruso lietuvoje

Anonimas

uzdarys mukyklas bled!..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS