Paaiškino lietuvių polinkį stovėti eilėse: pradeda veikti gyvūnų instinktai | KaunoDiena.lt

PAAIŠKINO LIETUVIŲ POLINKĮ STOVĖTI EILĖSE: PRADEDA VEIKTI GYVŪNŲ INSTINKTAI

  • 15

Anot istorikų, lietuviai turi išskirtinį polinkį stovėti eilėse. Ypač vyresni, matę sovietmečio. Ir tai mus skiria nuo civilizuotų kraštų. Psichoterapeutas sako – pamačius eilę daliai lietuvių protas išsijungia ir pradeda veikti gyvūnų instinktai.

Šią savaitę Vilniuje prie skiepų driekėsi eilės. Šimtai žmonių stovėjo kelias valandas, nors kiekvienas turėjo sau skirtą laiką. Kiekvienas būtų užtrukęs po kelias minutes, jei butų atėjęs savo laiku. Buvo, kurie užsiregistravo popiet, bet atėjo punkto net neatidarius. 

Psichoterapeutas Olegas Lapinas sako, kad tokiose eilėse žmonių protas išsijungia – veikia laukiniai instinktai. Žmonės išsigąsta, kad kažkas bus pirmesnis. 

Eilės pernai driekėsi ir prie dezinfekcinio skysčio, nors pardavėjai užtikrino, kad po savaitės kitos skysčio bus pilna kiekvienoje parduotuvėje. Taip ir nutiko. 

Keliautojai pastebi, kad lietuviai išsiskiria ir oro uostuose. 

Anot psichoterapeuto, minios instinktai būdingi viso pasaulio žmonėms. Dėl to kyla riaušės. Bet civilizuotose šalyse žmones varžo visuomenės normos. Pasak O. Lapino, britai, japonai gal ir norėtų stoti į tokią eilę su lietuviais, bet gėdijasi. Ateina tada, kai reikia. 

Anot istoriko Egidijaus Aleksandravičiaus, lietuviai nuo vakariečių skiriasi tuo, kad sovietmečiu trūko visko. Eilės buvo įprasta. Sovietmečiu įprasta buvo ne tik eilės, bet kyšiai, vagystės. 

Pasak psichoterapeuto, todėl ir teko lavinti gyvūnams būdingus išlikimo instinktus. 

Kai prieš penkerius metus Lietuvoje atidarytas pirmasis prekybos centas „Lidl“, eilės driekėsi kelias savaites. Buvo, kurie laukdami alpo, budėjo greitoji. 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

išgama

Ar reikia stebėtis, kad žmonės Lietuvoje nepasitiki psichologais, kai tokie va gyvūnai daro tokius apibendrinimus? Jei žmonės, užuot tvarkingai išsirikiavę į eilę, imtų vienas per kitą lipti ir peštis, kaip tai neretai nutinka kai kuriuose kraštuose, Olegui Lapinui, žinoma, labai patiktų?

fuuu

labai negrazus straipsnis, sudaro tokia situacija, o paskui tyciojasi, analizuoja, visame pasaulyje zmones stovi eilese, kai reikia, ir nereikia cia su gyvunais lyginti, niekada nemaciau gyvunu stovinciu eilese, kas cia per palyginimas, geda..labai negrazus straipsnis

Nuomonė

Niekada gyvenime nesupratau malonumo stovėti bet kokiose eilėse?! Būna, kad nuvažiuoju į Lidlą, ir jeigu pamatau ten prie lauko durų stovinčių žmonių, iš karto dingstu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS