Pabėgus migrantams – stebinanti vicemero nenuovoka: neatsakė kone nė į vieną klausimą | KaunoDiena.lt

PABĖGUS MIGRANTAMS – STEBINANTI VICEMERO NENUOVOKA: NEATSAKĖ KONE NĖ Į VIENĄ KLAUSIMĄ

  • 13

Antradienį pranešta, kad Varėnos rajone, Vydenių kaime, iš apgyvendinimo vietos pabėgo keturi migrantai. Po įvykio LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ žurnalistų kalbintas vicemeras Giedrius Samulevičius, atrodytų, visiškai neįsigilinęs į esamą situaciją. Negalėjo pateikti atsakymų kone į nė vieną užduotą klausimą.

– Kodėl nustebino? Viešojo saugumo tarnyba, perėmusi policijos funkcijas, turėjo užtikrinti ir žmonių saugumą, ir perimetro apžvalgą. Daugiau nei parą niekas nežinojo, kad keturių asmenų nėra.

– Į šitą klausimą aš negalėčiau atsakyti, nes dėl detalių tikrai reikėtų kreiptis į Viešojo saugumo tarnybą, man būtų sunku atsakyti.

– Bet ar jums žinoma, kokiomis aplinkybėmis, kaip jie pabėgo, kas pastebėjo, kad jų nėra?

– Šitų visų aplinkybių aš tikrai nežinau, nes jokios oficialios ar kitokios informacijos neturiu. Tai nei patvirtinti, nei paneigti ar kažką papildyti negalėčiau.

– Bet kažkas pamatė, kad jų nėra, tai kas – tie žmonės, kurie saugo, maitina – kas?

– Man būtų labai sudėtinga, kuriuo metu ir kokiomis aplinkybėmis buvo tai pastebėta.

– Gerbiamas vicemere, jūs buvote Vydenių kaime. Ką sužinojote, su kuo kalbėjote, kaip tą įvykį vertina žmonės, kurie ten dirba, ir vietiniai gyventojai?

– Mano tikslas buvo pažiūrėti, kokia situacija, ir perėjau visas patalpas kartu su Vydenių seniūne...

– Kalbėjote apie faktą, kad pabėgo tie žmonės, ar tik perėjote per patalpas?

– Tik perėjau patalpas, pažiūrėjau, kokia situacija. Apie patį faktą nekalbėjome, aišku, bandžiau paklausti Viešojo saugumo tarnybos, bet jie stengėsi nuo bet kokių komentarų susilaikyti.

– Jūs esate dabar merą pavaduojantis asmuo rajone, tai Viešojo saugumo tarnyba turėtų bendradarbiauti su vietos valdžia, kad galėtų nuraminti žmones ir suteikti visą informaciją. Tai ar to bendradarbiavimo nėra?

– Aš negalėčiau pasakyti, kaip turėtų elgtis Viešojo saugumo tarnyba. Pats faktas yra žinomas, o kaip reikėtų elgtis, sunku man pasakyti.

– Sakėte, kad buvote ten nuvykęs, tai ar dabar ten yra daugiau apsaugos, pareigūnų, kurie saugo teritoriją po šio įvykio?

– Į šitą klausimą vėl man būtų sudėtinga atsakyti. Vienintelį dalyką, kurį aš pastebėjau, kad lyginant nuo paskutiniu kartu, kai buvau prieš savo atostogas, tai situacija yra žymiai pagerėjusi. Turiu omenyje, dėl švaros, dėl jų bendravimo. Toks įspūdis ir jausmas, kad nieko nėra įvykę. Gyvenimas teka ramiai, net, sakyčiau, gal per daug ramiai.

– Na, nelabai ramiai, jeigu keturi pabėgo ir niekas jų net nepastebėjo, ar ne?

– Aš turiu omenyje, viduje, tarp pačių migrantų. 

– Tai niekas nežino, kas jų galvose verda, ir kada kiti gali pabandyti pabėgti. Ta ramybė gali būti prieš audrą. Žiūrėkite, vyksta didelė operacija – pareigūnai dabar vejasi ir gaudo tuos keturis pabėgusius. Ar jau yra aišku, kas tokie pabėgo iš Vydenių?

– Tokios informacijos neturiu.

– Jeigu vietiniai gyventojai kreiptųsi į jus kaip valdžios atstovus, tai jūs turite jiems kažkokią informaciją? Ar užsirakinti, ar kažkokius požymius pamatyti, į kurią pusę galėjo bėgti?

– Pats geriausias patarimas būtų, ką patartų visi, tai pamačius kažką neaiškaus, skambinti 112. 

– O kaip gyventojai? Sakote, buvote ten nuvykęs, tai gal su vietiniais gyventojais susitikote? Kaip jie jaučiasi?

– Su vietiniais gyventojais susitikti nepavyko kadangi mes buvome nuvykę grupėje, tačiau bendravau su seniūne, ir pirmas klausimas buvo: kaip jaučiasi žmonės po tokios galimai nemalonios naujienos. Tai seniūnė patikino, kad kažko ypatingo – kitaip, nėra. Bet kaip yra iš tikrųjų, kaip jie jaučiasi, reikėtų klausti konkrečiai tų žmonių.

– Ar jūs išreiškėte susirūpinimą tiems, kurie dabar organizuoja apsaugą, dėl jų atliekamo darbo, jeigu žmonės sugeba pabėgti, nors ta vieta yra aptverta ir privalo būti sužiūrėta? Nes tai buvo sąlyga – kad apsaugotų žmones, atvežta tvora ir paskirta apsauga – pareigūnai, o paskui Viešojo saugumo tarnyba. Tai gal jūs samdysite ir privačią bendrovę, ar nesamdysite?

– Kol kas negalėčiau pasakyti, tai turėtų spręsti, kai artimiausiu metu kalbėti atskirai šita tema susirinks Operacijų centras. Ką aš galėčiau pasakyti apie pareigūnus? Na, vertinti juos man yra sunku – jie yra pareigūnai, uniformuoti, palieka tokį gana tvarkingą įspūdį, rimtą, tai man sudėtinga būtų įvertinti.

– Kaip pajėgos išsidėsčiusios lauke? Iš pradžių buvo keli ekipažai. Jūs matote automobilius, kad jie būtų apsupę  buvusią Vydenių mokyklą ir matomi visi kampai? Kaip tie patruliai atrodo?

– Mano personaliu požiūriu – kampai yra tikrai žiūrimi, tikrai saugoma. Aš supratau, kad kai vieni pareigūnai ilsisi, kiti budi. Bet, sakykime, kiek jų yra, ir koks turėtų būti jų skaičius, tai reikėtų viską derinti su Viešojo saugumo tarnyba. Čia yra tokie dalykai, kad jų reikėtų klausti.

– Tai jūs sakote, kad ten, kur šiuo metu gyvena migrantai, yra ramu, ir kad prieš tai kažkokių incidentų taip pat jūs nebuvote fiksavę?

– Net įtartinai jau.

– Jūs pats kaip vicemeras, pavaduojantis merą, jaučiatės ramiai pabėgus tiems keturiems?

– Aš jaučiuosi kaip ir visi žmonės – tai yra tokia situacija – reikia suprasti, kad valstybei nėra lengva. Ir jaučiuosi taip, kaip ir jaučiasi visi žmonės. Esant bėdos atvejui, reikia skambinti 112, informuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Lygis

Visi klausimai buvo ne tuo adresu. Nu ir tupas žurnalistas

Tokiu kaip

Armonaite lygis!

kapec

tai kam jis reikalingas ? aš irgi galiu tokį darbą dirbt ir į viską atsakyti: nežinau, neturiu informacijos, negaliu pasakyti... žiauru kokie baranai sėdi aukštose pareigose
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS