Pagerbdama S. Šalkauskį Šiaulių gimnazistė pėstute keliaus į Kauną | KaunoDiena.lt

PAGERBDAMA S. ŠALKAUSKĮ ŠIAULIŲ GIMNAZISTĖ PĖSTUTE KELIAUS Į KAUNĄ

  • 21

Siekdama pagerbti filosofo Stasio Šalkauskio atminimą gimnazistė iš Šiaulių nutarė pėsčiomis nukeliauti į Kauną.

Žygį ji pradės trečiadienį Šiauliuose ir planuoja baigti pirmadienį, kovo 27 dieną, Kaune.

Įveikdama 137 kilometrus pėsčiomis Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos abiturientė Miglė Jankutė nori įprasminti gimnazijos baigimą ir profesoriaus S. Šalkauskio atminimą.

Šiemet sueina 137 metai nuo garsaus Lietuvos filosofo gimimo.

Anot Šiaulių miesto savivaldybės pranešimo, pakeliui abiturientė aplankys Tytuvėnus, Betygalą, Ariogalą, Vilkiją. Ariogaloje, Stasio Šalkauskio gimtinėje, ji susitiks su Ariogalos gimnazijos mokiniais.

Visas atstumas padalintas į apyilges dalis, per vieną dieną gimnazistė planuoja įveikti apie 30 kilometrų. Skaičiuojama, kad tokiam atstumui įveikti reikės septynių valandų ėjimo.

M. Jankutė tvirtino savo žygiu norinti paskatinti jaunų žmonių aktyvumą, pilietiškumą.

„Pirma idėja buvo nueiti tiek kilometrų kiek S. Šalkauskiui sukanka metų. Pasidomėjusi daugiau apie jo istoriją, radau, kad Kaune jis buvo paskutinis Vytauto Didžiojo universiteto rektorius tarpukario Lietuvos laikais. Atstumas iki Kauno lygiai toks kiek sueina jam metų – 137. Tad sujungus šiuos du faktus, išeina dar gražesnė idėja. Ir apsisprendžiau – einu į Kauną“, – sakė ji.

S. Šalkauskis (1886–1941) – Lietuvos filosofas, pedagogas, paskutinis tarpukario Vytauto Didžiojo universiteto rektorius, vienas iš Lietuvių katalikų mokslo akademijos steigėjų ir jos pirmininkas. Jis mirė Šiauliuose, palaidotas Šiaulių Šv. Petro ir Povilo kapinėse.

S. Šalkauskis įkūrė ir redagavo žurnalą „Romuva“, buvo ir žurnalo „Židinys“ redaktorius. Jis aktyviai dalyvavo Lietuvos visuomeniniame ir kultūriniame gyvenime, skleidė tautiškumo, religingumo idėjas, gynė demokratines idėjas. Savo veikaluose S. Šalkauskis apmąstė lietuvių tautos likimą, jos istorinę misiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Anonimas

Neblogai smegenėlės jei praplautos.

Anonimas

Skiepai veikia

dar

viena greta thunberg , tik mastelis mazesnis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS