Papasakojo, kaip stiprina sienų jūroje su Rusija apsaugą | KaunoDiena.lt

PAPASAKOJO, KAIP STIPRINA SIENŲ JŪROJE SU RUSIJA APSAUGĄ

  • 0

Pasieniečiai pristatė veiksmų planą, kuriame akcentuoja, ko reikia sėkmingai valstybės sienų, ypač su Rusija, apsaugai. Kalbama apie patekimo į pasienį tvarkos griežtinimą, reagavimo galimybių stiprinimą ir infrastruktūros atnaujinimą. Tam reiktų beveik 70 mln. eurų.

Pasikeitus geopolitinei situacijai Pakrančių apsaugos rinktinė atkurta tik šiemet, bet anksčiau ji veikė Klaipėdoje. Prieš daugmaž ketverius metus buvo sujungta su Pagėgių rinktine.

„Galiu pasidžiaugti, kad atkūrus rinktinę nebuvo nė vieno pažeidimo prie valstybės sienos“, – džiaugėsi Pakrančių apsaugos rinktinės vadovas Juozas Rinkevičius. 

Pasieniečiai saugo kone 120 kilometrų ilgio Baltijos jūros ruožą bei Kuršių marias. Dalis sienos ribojasi su agresyvia kaimyne – Rusija. Pakrančių apsaugos rinktinei patikėta ir strateginių objektų, SGD bei Būtingės terminalų apsauga.

„2022 metais baigėme vieną plaukiojimo priemonių atnaujinimo etapą, pagal mūsų poreikį, patrulinių ir greitaeigių katerių, su kuriais vykdome tarnybą, šiam momentui tikrai pakanka“, – tikino J. Rinkevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Susipažinti su atkurta rinktine atvykusiai premjerei Ingridai Šimonytei pristatyta ne tik kaip saugoma siena jūroje ir mariose, bet ir visos sienos su Rusija pasieniečių parengtas veiksmų planas.  

„Pirmiausia, mūsų teisinės bazės tobulinimas. Kalbame apie tam tikrą tvarkos sugriežtinimą patekti į pasienio zoną. Antras aspektas – sustiprinti mūsų reagavimo galimybes“, – kalbėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas. 

Tam reikia ir daugiau pasieniečių. Itin svarbus ir infrastruktūros tobulinimas, net fizinių barjerų statymas.  

„Techninės stebėjimo sistemos jūroje ir prie jos pradėtos diegti 2014 metais, tad ateina laikas jas atnaujinti. Parengėme išsamų planą ir diskutuojame su ES dėl finansavimo“, – aiškino R. Liubajevas. 

Skaičiuojama, kad reiktų apie 68 mln. eurų. 

Pasieniečius neramina ir vos prieš dvi savaites prasidėjęs laivybos sezonas. Per jį padaugėja sienos su Rusija kirtimo atvejų. Dažniausiai pasiklysta buriuotojai ir žvejai. 

„Praeitais metais turėjome septynis valstybės sienos pažeidimus Kuršių mariose. Visi jie buvo netyčinio pobūdžio“, – pasakojo Pakrančių apsaugos rinktinės vadovas. 

Tad laivavedžiai įspėjami būti atidūs ir sekti sieną su Rusija žyminčius ženklus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS