Pareigūnų darbas Lietuvoje – vis sunkesnis: įvardijo penkias didžiausias problemas | KaunoDiena.lt

PAREIGŪNŲ DARBAS LIETUVOJE – VIS SUNKESNIS: ĮVARDIJO PENKIAS DIDŽIAUSIAS PROBLEMAS

  • 17

Į pokalbį su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) atvyko su penkiomis problemomis. Kokios jos, LNK pasakojo LTPF pirmininkė Loreta Soščenkienė.

„Pagrindines problemas mes įvardinome penkias, t. y. mūsų pareigūnų darbo užmokestis, pravažiavimo išlaidos, nekomplektas, pasienio pareigūnų ginkluotė ir pareigūnų reabilitacijos įstaigos“, – vardino L. Soščenkienė.

Statutinėje įstaigoje dirbti pradėjęs pareigūnas negauna nė tūkstančio eurų per mėnesį. Siekiamybė – bent jau vidutinis šalies darbo užmokestis.

„Pasižiūrėjome, kad pradedantis pareigūnas statutinėje įstaigoje gauna 900–950 eurų atlyginimo į rankas. Mūsų supratimu, tai yra labai nedidelis darbo užmokestis, kas visiškai nepritraukia naujų pareigūnų atvykti ir dirbti mūsų statutinėse įstaigose. Sudėtinga išlaikyti tuos pačius pareigūnus. Mūsų manymu, statutinių pareigūnų atlyginimas turėtų prasidėti nuo vidutinio darbo užmokesčio“, – teigė LTPF pirmininkė.

Nemaža dalis pareigūnų į didmiesčius keliauja dirbti iš aplinkinių rajonų, tačiau už kelionės išlaidas jiems papildomai nėra mokama. 

Nauji pareigūnai neateina, seni pareigūnai išeina, o likusiems didėja darbo krūvis, dėl ko jie išeina iš tarnybos.

„Vilniuje ar Kaune už 900 eurų turbūt būtų sunku išgyventi. Jeigu pareigūnas renkasi gyventi kažkur užmiestyje, pavyzdžiui, Širvintose ir vykti į darbą Vilniuje, tai jam kelionė labai pabrango. Mes tai siejame su netinkamu apmokėjimu už kelionę, kadangi kuro kainos labai pabrangusios ir pareigūnai iš savo darbo užmokesčio yra priversti apmokėti kelionės išlaidas“, – aiškino L. Soščenkienė.

Nauji pareigūnai neateina, seni išeina į pensiją, o likusiems darbo krūvis tik didėja. 

„Pareigūnų trūksta visose institucijose. Didžiausias nekomplektas yra policijoje, nes tai – didžiausia institucija. Turime uždarą ratą – nauji pareigūnai neateina, seni pareigūnai išeina, o likusiems didėja darbo krūvis, dėl ko jie išeina iš tarnybos, kadangi ne visi gali pavežti tokio darbo tempo ir tokių apkrovų, kokias dabar turi visos statutinės įstaigos. Jau porą metų iš eilės mes turime vieną krizę po kitos, kurių suvaldyme aktyviai dalyvauja mūsų statutinių įstaigų pareigūnai“, – komentavo L. Soščenkienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kai kurie pareigūnai be atostogų dirba jau keletą metų, o reabilituotis gali išeiti tik šeštadalis norinčių.

Ateityje pareigūnai nebeturės galimybių, kur tinkamai reabilituotis.

„Pareigūnai turi galimybę reabilituotis ir pataisyti savo sveikatą įstaigose, kurios kurį laiką buvo prie Vidaus reikalų ministerijos – Palangoje ir Druskininkuose. Kadangi ministerija atsisakė šių įstaigų, kaip jai nebūdingų funkcijų, mes labai smarkiai nuogąstaujame, kad ateityje pareigūnai nebeturės galimybių, kur tinkamai reabilituotis. Poreikis yra nuo 2 500 iki 3 tūkst. per metus, o dabar mes turime galimybę reabilituoti tik kokius 500 pareigūnų. Tai – labai maži skaičiai, turint omeny tai, kad kai kurie mūsų pareigūnai netgi yra neatostogavę dvejus metus. Jų tiesiog neišleido išeiti atostogų“, – tvirtino L. Soščenkienė. 

Pasienio pareigūnams jau keletą metų nepakanka ginklų, o ir tie, kuriuos turi, neatitinka NATO standartų. Apie tai LTPF signalizuoja jau porą metų, tačiau niekas nesikeičia.

„NATO standartus ginkluotė turėtų atitikti pirmiausia Sienos apsaugos tarnyboje. Mūsų žiniomis, ten tikrai yra nemenkų problemų, tų ginklų yra, bet nepakankamai ir ne tų, kurie galėtų atitikti NATO standartus. Apie tai mes kalbėjome dar prieš keletą metų, bet kol neatsiranda kažkokios rimtos bėdos, tol dėmesio nelabai kas ir kreipia. Labai tikiuosi, kad artimiausiu metu ši problema bus išspręsta, nors ją reikėjo spręsti vakar“, – sakė L. Soščenkienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pokalbis su A. Bilotaite kol kas daug nežada, tačiau, anot L. Soščenkienės, jei niekas nesikeis, LTPF pasirengusi kitais būdais atkreipti į save dėmesį.

„Kažkokių pažadų iš vidaus reikalų ministrės neišgirdome, bet norėčiau signalizuoti, kad tos problemos, kurias mes įvardinome, nėra tiesiog paprastas pakalbėjimas. Jas reikia spręsti čia ir dabar, kadangi pareigūnai yra pervargę. Jeigu jos nebus sprendžiamos, su visa pagarba Vidaus reikalų ministerijai, mes imsimės kitų būdų, kaip atkreipti į save dėmesį ir priversti tas problemas išspręsti“, – teigė LTPF pirmininkė.

Situacija yra blogesnė, nei buvo prieš pandemiją ir migrantų krizę.

„Situacija blogesnė, kadangi pareigūnai yra labai pervargę. Atsirado daug nebūdingų funkcijų, kurių iki šitų krizių pareigūnai nevykdė, pavyzdžiui, kontrolė pandemijos metu, migrantų krizė, karas ir situacija su ukrainiečiais. Situacija dabar yra sudėtingesnė ir tą rodo didžiulis nekomplektas, nėra norinčių ateiti dirbti pas mus į statutines tarnybas“, – vardino L. Soščenkienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Artūras

Ateina vasara, prasidės kamščiai. Ir šiaip, kai susidaro kamščiai, policijos ekipažai turėtų momentaliai reaguot, juk jie stebi per kameras ir vairuotojai neapsikentę skambina. Bet jų nesimato . Kartais ryte reikia skubėti su vaikais į mokyklą ar darbą o čia šviesaforas sugedęs ir išvažiuoti neina - irgi policijos darbuotojų nei su žiburiu nerasi. O juk jie ir turėtų spręsti tokias problemas. Labai teisingai , kai kurie pastebėjo, kad prisistatė visokių trikojų o patys snaudžia gretimoje gatvelėje mašinoje. Trūksta paprasčiausio operatyvumo ir aišku- mandagumo.

Jo jo

Sako pinigų algom ir ginklams nera o naujas mašinas kiekvieną menesi perka ir ne kokias ekonomiškas bet visos dyzelines ir nemažiau 3l variklis ir kad būtų audi ar BMW tipo kad pagautu jeigu begs bet kam tada tu kamerų kaip prišikta su veidu atpazinimo fukcija o siaip mentu skaičius tikrai nemažėja užtenka pažiūrėti rekvizituose beveik visuose mentynuose apie 10 kartu daugiau nei prieš 5 metus

Sakyčiau kaip moka taip ir dirbkit

Jei toks požiūris į sauguną visuomenėj tai to saugumo ir nebus, oprasidėjo viskas nuo pernavo kuris universalus padarē,kad visi viską moką ir pažadėjo dar tada 1000eurų,tik va pamoliršo pažadus, buvo užsiėmęs sau etatą gerai apmokamą įsteigti anglijoj
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS