Partijos profsąjungų į diskusijas dėl Nacionalinio švietimo susitarimo nepakvietė | KaunoDiena.lt

PARTIJOS PROFSĄJUNGŲ Į DISKUSIJAS DĖL NACIONALINIO ŠVIETIMO SUSITARIMO NEPAKVIETĖ

  • 0

Švietimo profesinių sąjungų vadovai tvirtina, kad dar nėra gavę jokios informacijos ar kvietimo dalyvauti šiuo metu vykstančiose derybose dėl Partijų nacionalinio švietimo susitarimo.

Tuo tarpu Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas tvirtina, kad siekiant sklandaus dokumento rengimo proceso partijos nusprendė į pirminę derybų stadiją įtraukti tik Lietuvos švietimo tarybą ir savivaldybių asociaciją, o profsąjungos savo siūlymus galės teikti vėlesniame Susitarimo rašymo etape.

Tačiau profsąjungų vadovai mano, kad toks susitarimas neturės reikšmingos įtakos švietimo kokybei Lietuvoje, kadangi tikėtina, jog partijoms pavyks susitarti tik dėl abstrakčių, deklaratyvių tikslų. Visgi, jie viliasi, kad į derybas profsąjungos dar bus įtraukiamos.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas tvirtina, kad apie partijų siekį pasirašyti Nacionalinį susitarimą švietimo klausimu girdėjo tik prieš Seimo rinkimus.

„Nieko negavom, jokių pakvietimų ar kažkokių prašymų teikti siūlymus. Girdėjom prieš rinkimus, kad bus toks susitarimas, o dabar net nežinau, ar jau prasidėjęs tas procesas“,– Eltai teigė A. Navickas, pridurdamas, kad profsąjungų informavimas apie proceso eigą būtų logiškas, bet jis tikisi, kad LŠDPS bent jau sulauks kvietimo teikti savo rekomendacijas, dokumento rengimo procesui pajudėjus į priekį.

A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Tačiau Švietimo darbuotojų profsąjungos vadovas mano, kad Nacionaliniame susitarime greičiausiai bus įrašytos tik abstrakčios frazės, tikslai.

„Menkai šiaip tikiuosi, kad susitars. Nebent labai abstrakčiai, kas iš esmės nieko nekeistų. Gal kad sieks geresnio švietimo ir viskas, o taip tai nelabai tikiu, kad jie ten susitars“,– partijų nacionalinio susitarimo nauda Lietuvos švietimo kokybei abejojo A. Navickas

Nieko negavom, jokių pakvietimų ar kažkokių prašymų teikti siūlymus. Girdėjom prieš rinkimus, kad bus toks susitarimas, o dabar net nežinau, ar jau prasidėjęs tas procesas.

Švietimo ir mokslo profsąjungos vadovas: tikriausiai mus pakvies, kai dokumentas jau bus parengtas

Kitos organizacijos – Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) vadovas Egidijus Milešinas Eltai taip pat patvirtino, kad jokio kvietimo ir informacijos apie Seime vykstančias partijų derybas jis nėra gavęs. LŠMPS pirmininkas mano, kad profsąjungos į diskusijas dėl Nacionalinio susitarimo bus įtrauktos tik tuomet, kai partijos tarpusavyje susitars dėl dokumento turinio, o šių švietimo organizacijų nuomonės bus pasiteiraujama vien tam, kad būtų sudarytas išklausymo ir noro konsultuotis įspūdis.

„Tokią prielaidą darau, kad jie darys taip, kaip dažnai padaro, t.y. susitars, padarys įstatymą, paklaus nuomonės. Ta mūsų nuomonė bus tokia, kaip Darbo kodekse numatyta su darbo tarybomis, kad informuos ir konsultuosis. Tai reiškia, mes (partijos – ELTA) pristatom jums savo projektą, jūs kažką pasakot, bet mes patys apsisprendžiam, ar girdime jus, ar ne“,– svarstė E. Milešinas.

Jis, kaip ir jo kolega A. Navickas, mano, kad dėl konkrečių priemonių partijoms susitarti tikriausiai nepavyks, kadangi jos vadovaujasi per daug skirtingais požiūriais į švietimą.

„Aš manau, kad susitarti galima dėl kažkokių abstrakčių dalykų, kurie realiai nelabai kam galėtų turėti įtakos. Vertinant visų partijų pažiūras į švietimą, tai ten tikrai susikirtimai turėtų būti stiprūs. Jeigu ir susitartų, tai abstrakčiomis formomis, kurios realiai ne kažką galės ir pasakyti“,– nacionalinio susitarimo nauda taip pat abejojo E. Milešinas

Visgi, jis pažymėjo, kad sulaukus kvietimo teikti siūlymus šiam dokumentui, dėl teikiamų rekomendacijų LŠMPS pirmiausiai nuspręstų savo taryboje. Tačiau vienas iš esminių principų, kuriuos susitarime asmeniškai norėtų matyti E. Milešinas, yra tai, kad toks partijų pasirašomas dokumentas galiotų bent jau vienai mokinių kartai – 12 metų, taip įnešant pastovumo į partijų vykdomą švietimo politiką.

Pakvies, kai bus parengtas susitarimo juodraštis

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas A. Žukauskas teigė, kad Partijų nacionalinį susitarimą dėl švietimo yra įsipareigojusi parengti Vyriausybė, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra šio proceso moderatorė. Pasak A. Žukausko, ministerija pateikė dokumento šabloną, kuriame partijų atstovai gali įrašyti siūlomus švietimo principus ir veiksmus.

Švietimo komiteto pirmininko teigimu, siūlymus teikia ir dokumento rašymo procese dalyvauja visų parlamentinių partijų atstovai, o jeigu nors vienam iš atstovų kils abejonių dėl teikiamų siūlymų – jie bus išbraukiami.

Laisvės partijos atstovas akcentuoja, kad, be politinių partijų atstovų, šioje susitarimo rašymo stadijoje dalyvauja bendru partijų sutarimu įtraukta Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė, o Savivaldybių asociacija yra stebėtojai. Šių dalyvių, dabartiniame etape, A. Žukausko nuomone, visiškai pakanka.

„Šiame etape, kai formuojamas pirminis tekstas, apsiribojama šiais dalyviais, o vėliau tas juodraštis bus pateiktas visuomenei svarstyti ir visi norintys galės pareikšti savo pastabas, pasiūlymus ir t.t., bet tam reikia išeities tekstą sugeneruoti, negali 100 žmonių jo daryti“, – Eltai teigė Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, pažymėdamas, kad Lietuvos švietimo taryba vienija labai daug suinteresuotų grupių (tiesa, profesinės sąjungos Švietimo tarybai nepriklauso – ELTA).

„Pirmas klausimas susitikime buvo, kas pasirašys šį nacionalinį susitarimą. Yra aišku, kad jo negali pasirašyti 100 subjektų. Tai buvo nuspręsta, kad jį priims Seimas, bet visos parlamentinės partijos, įskaitant Mišrios grupės atstovus, tame procese turi dalyvauti nuo pat pradžių, susitarimas turi tenkinti visas parlamentines partijas, tada Seimas jį priimtų“,– kalbėjo A. Žukauskas.

Tada aišku, kad bus konsultuojamasi, kai bus juodraštis, tuomet svarstys ir profsąjungos, ir kitos organizacijos.

Pasak jo, neįtraukti daugiau suinteresuotų pusių nuspręsta vien dėl to, kad būtų techniškai lengviau įgyvendinti dokumento rengimo procesą. Tačiau Švietimo komiteto pirmininkas pažymi, kad parengus dokumento juodraštį, jį pamatyti ir savo siūlymus teikti galės visos Lietuvos švietimo kokybe suinteresuotos pusės.

„Tada aišku, kad bus konsultuojamasi, kai bus juodraštis, tuomet svarstys ir profsąjungos, ir kitos organizacijos (...) Nacionalinis susitarimas implikuoja visų parlamentinių jėgų susitarimą, kadangi mes esam išrinkti tautos, tai tas susitarimas būtų parlamento dokumentas“,– kalbėjo Seimo Laisvės frakcijos narys.

Galiausiai, reaguodamas į LŠMPS pirmininko E. Milešino išreikštą lūkestį, kad Susitarimas galiotų bent vienai mokinių kartai, A. Žukauskas tvirtino, kad partijos planuoja susitarti dėl veiksmų plano, galiojančio iki 2030m. Švietimo komiteto pirmininkas taip pat priduria, kad dėl techninių detalių, dokumento rašymo tvarkos, partijos susitarė be didelių prieštaravimų.

„Gerai sutaria visi, neiškilo kol kas tokių labai didelių prieštaravimų. Visi sutaria, kas yra gera mokykla, geras mokytojas. Daugmaž yra sutarimas ties tais principiniais dalykais. O dėl veiksmų gali būti gal ir daugiau nesutarimų“,– konstruktyvia derybų pradžia džiaugėsi A. Žukauskas.

ELTA primena, kad ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė kovo mėnesio pradžioje inicijavo pirmąjį susitikimą su politinių partijų frakcijų Seime paskirtais atstovais, kuriame buvo aptarta Nacionalinio susitarimo dėl švietimo rašymo eiga. 

Susitikime dalyvavo Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė Saulė Mačiukaitė–Žvinienė, Lietuvos savivaldybių asociacijos administracijos direktorė Roma Žakaitienė.

Taip pat dalyvavo politinių partijų deleguoti atstovai Artūras Žukauskas (Laisvės partija), Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Raimondas Lopata (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Ieva Kačinskaitė-Urbonienė (Darbo partija), Vilija Targamadzė (Lietuvos socialdemokratų partija), Eugenijus Jovaiša (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai Algirdas Butkevičius ir Beata Petkevič.

Susitikime taip pat dalyvavo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. Ji yra sakiusi, kad Partijų susitarimą dėl švietimo tikimasi patvirtinti per pavasario sesiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS