Pasieniečiai apgręžiamiems migrantams perka drabužių ir avalynės | KaunoDiena.lt

PASIENIEČIAI APGRĘŽIAMIEMS MIGRANTAMS PERKA DRABUŽIŲ IR AVALYNĖS

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) perka drabužių ir avalynės atsargų, skirtų aprūpinti iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai patekusius bei apgręžiamus neteisėtus migrantus.

VSAT atstovo Giedriaus Mišučio teigimu, individualiai vertinama, kuriems migrantams būtina apranga ir avalynė.

„Kai iš Baltarusijos teritorijos įėję neteisėti migrantai sulaikomi Lietuvoje, kiekvienu atveju pasieniečiai vertina ne tik jų sveikatos būklę, bet ir aprangą. Pasitaiko atvejų, kai drabužiai neatitinka metų laiko arba yra suplyšę, sušlapę, avalynė netinkama, tada žmogui reikia aprangą pakeisti taip, kad jis jaustųsi normaliai“, – BNS sakė tarnybos atstovas.

VSAT planuoja už 8 tūkst. eurų įsigyti 920 aprangos ir avalynės paketų, dauguma – 800 – jų bus skirti vyrams, po 60 – moterims ir vaikams. Vyriški ir moteriški paketai kainuoja maždaug po 100 eurų, o vaikiškas – apie 85 eurus.

„Šaltajam metų laikui numatyta, kad perkami universalūs modeliai, tai vidutinio dydžio vyrams ir moterims skirti drabužiai, avalynė. Žvelgiama šiek tiek į ateitį, bus šioks toks rezervas. Paketus pasieniečiai turi savo tarnybiniuose automobiliuose arba užkardose, į kurias migrantai prieš apgręžimą atvežami sušilti, pavalgyti, persirengti“, – kalbėjo G. Mišutis.

Pasitaiko atvejų, kai drabužiai neatitinka metų laiko arba yra suplyšę, sušlapę, avalynė netinkama, tada žmogui reikia aprangą pakeisti taip, kad jis jaustųsi normaliai.

Jo teigimu, be aprangos, esant reikalui, migrantams dalijami maisto ir būtiniausių higienos priemonių paketai.

„Niekas neapgręžiamas, kol neįvertinama jo sveikata, apranga, avalynė, jeigu reikia, suteikiama medicinos pagalba. Kad pusnuogiai migrantai paleidžiami atgal į Baltarusiją, tai Baltarusijos naratyvas, tą patį jie skelbia apie Latviją ir Lenkiją. Tai tikrai netiesa, padėtis įvertinama humaniškai ir civilizuotai“, – sakė G. Mišutis.

Pasak jo, apgręžiami migrantai drabužiais, maistu ir higienos priemonėmis aprūpinami nuo pat jų antplūdžio pradžios praėjusių metų vasarą. Prie to anksčiau prisidėdavo ir visuomeninės organizacijos, tačiau dabar tuo rūpinasi VSAT, o paketų įsigijimą finansuoja Europos Sąjungos prieglobsčio migracijos ir integracijos fondas.

Humanitariniams paketams ir kitų neteisėtų migrantų sąlygų gerinimui fondas iš viso skyrė 284 tūkst. eurų.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista apie 18,3 tūkst. Dalis jų į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Debilai tie pasieniečiai tokius iš darbo reiktų mesti nes jie ne carite o krašto apsaugoj dirba.

Anonimas

Gie lietuviai visai nupuse, saviem ubagam geriau labdara skirtu o cia kazkokiems perejunams Nusiimkit triusikus ir atiduokit viska , visai trenkti

Teis.

Įdomu kam, kad nekokybiškų batų padas sutrūko.Lietuviu Lietuvoje manau yra tokių kurie vaikšto su tokiais batų padais ir niekam nesiskundžia.Gal reikia pamokyti, kad visi kurių batų padai sutrukdė važiuotų prie seimo ir reikalauti iš vyriausybės pinigų arba avalynės ir rūbų gerų.Lietuviai ko skaudžiat ,aprenge visus Lietuvos vyriausybė nemokamai !!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS