Pasienyje tęsiantis ūkininkų protestui, Vilniuje su šalies lyderiais susitiks D. Tuskas | KaunoDiena.lt

PASIENYJE TĘSIANTIS ŪKININKŲ PROTESTUI, VILNIUJE SU ŠALIES LYDERIAIS SUSITIKS D. TUSKAS

  • 0

Lenkijos pasienyje tebesitęsiant ūkininkui protestui, į Vilnių pirmadienį atvyksta Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

Jis susitiks su prezidentu Gitanu Nausėda ir premjere Ingrida Šimonyte.

Abiejų šalių vyriausybių vadovai aptars paramą Ukrainai, sankcijų Rusijai ir Baltarusijai stiprinimą, pasirengimą NATO viršūnių susitikimui Vašingtone, dvišalių santykių aktualijas – bendradarbiavimą energetikos, susisiekimo srityse bei padėtį dėl Lenkijos ūkininkų protestų abiejų šalių pasienyje.

I. Šimonytei susitikimo išvakarėse patvirtinus, kad nepaisant 5-ojo NATO straipsnio Lenkijos vidiniai dokumentai „nenumato pareigos“ siųsti savo karius į užsienį karo atveju, įskaitant Lietuvą, premjerai turėtų aptarti ir šį klausimą. I. Šimonytė neatmetė, jog sprendžiant situaciją galimi dvišaliai politiniai susitarimai.

Lenkijos ūkininkų protestas

S. Lisausko / BNS nuotr.

Lenkų ūkininkai nuo praėjusios savaitės pabaigos iš dalies blokuoja kelią ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu ir savaitę žada tikrinti, ką iš Lietuvos į Lenkiją veža vilkikai. Ūkininkai nuogąstauja, kad dalis Ukrainos grūdų iš Lietuvos vėl grįžta į Lenkiją.

Protestuodami prieš, jų teigimu, nesąžiningą konkurenciją dėl prekių, įvežamų į Lenkijos rinką iš karo draskomos rytinės kaimynės, Lenkijos ūkininkai taip pat blokuoja sienos su Ukraina perėjimo punktus ir greitkelius.

Nors D. Tuskas pateikė protestuotojams pasiūlymų, tarp kurių buvo ir galimas sienos su Ukraina uždarymas importuojamai produkcijai, atnaujintos protesto akcijos vyksta 270 skirtingų Lenkijos vietų.

Lietuvos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai penktadienį paragino ūkininkus atsisakyti protestų, įskaitant minėto kelio blokavimo, ir leisti abiejų šalių institucijoms atlikti tyrimą.

Savo ruožtu Lietuvos pareigūnai atmeta ūkininkų kaltinimus dėl nepakankamos grūdų krovinių kontrolės bei tikisi, jog savaitę planuota blokada bus atšaukta anksčiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS