Paskelbta, kada ir kur bus galima atsisveikinti su A. Terlecku | KaunoDiena.lt

PASKELBTA, KADA IR KUR BUS GALIMA ATSISVEIKINTI SU A. TERLECKU

  • 12

Šią savaitę miręs buvęs politinis kalinys, Lietuvos laisvės lygos įkūrėjas, Laisvės premijos laureatas, Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius Antanas Terleckas bus laidojamas sekmadienį sostinės Rokantiškių kapinėse.

Su A. Terlecku bus galima atsisveikinti šeštadienį nuo 10 iki 20 val. ir sekmadienį nuo 10 iki 15 val. Vilniaus laidojimo rūmuose Olandų gatvėje, penktadienį pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras.

Šv. Mišios už A. Terlecką bus aukojamos šeštadienį 12 val. Bernardinų bažnyčioje.

Laidotuvės vyks sekmadienį 15 valandą. A. Terleckas bus išlydėtas su garbės sargyba. Velionis amžinojo poilsio atguls šalia savo žmonos Elenos Rokantiškių kapinėse.

A. Terleckas mirė ketvirtadienį, vasario 16-ąją, eidamas 96-uosius metus. Bene svarbiausias A. Terlecko indėlis nepriklausomybei buvo Lietuvos laisvės lygos įkūrimas 1978 metais, minint 38-ąsias okupacijos metines. Pogrindinės organizacijos tikslas buvo ugdyti politinę ir tautinę sąmonę, kelti laisvės klausimą tarptautiniuose forumuose.

1979 metais Laisvės lyga inicijavo „Keturiasdešimt penkių pabaltijiečių memorandumą“. Jį pasirašė 35 lietuviai, šeši latviai, keturi estai, parėmė Rusijos disidentai Jelena Boner, Andrejus Sacharovas, Tatjana Velikanova ir kiti.

Tai buvo reikšmingiausias neginkluoto pasipriešinimo laikotarpio dokumentas. Memorandume reikalauta negaliojančiais paskelbti Molotovo-Ribentropo pakto slaptuosius protokolus nuo jų pasirašymo momento, iš Baltijos šalių išvesti okupacinę kariuomenę, taip likviduojant abiejų diktatoriškų režimų suokalbio padarinius šiame regione.

Memorandumo tekstas paskelbtas per užsienio radijo stotis, publikuojamas pogrindžio leidiniuose. Dokumentas sulaukė didelio atgarsio pasaulyje – 1983 metų sausio 13 dieną Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl padėties Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

1979 metų spalio mėnesį A. Terleckas buvo suimtas, nuteistas ir aštuonerius metus kalėjo Rusijoje.

1987 metų pradžioje grįžęs į Lietuvą jis greitai vėl įsitraukė į visuomeninę ir disidentinę veiklą. Jo vadovaujama Laisvės lyga rengė protestus ir mitingus prieš sovietų valdžią, garsiausias iš jų – 1987 metų rugpjūčio 23 dieną vyko prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje.

Prasidėjus Lietuvos atgimimui, A. Terleckas ir jo vadovaujama lyga oponavo Lietuvos komunistų partijai, o neretai ir Sąjūdžio politikai.

1989 metais Laisvės lyga inicijavo parašų rinkimą dėl SSRS kariuomenės išvedimo iš Lietuvos teritorijos. Su Sąjūdžio pagalba surinkta daugiau kaip milijonas parašų.

Atkūrus Lietuvos valstybės nepriklausomybę A. Terleckas dalyvavo politiniame gyvenime, komentavo politinius įvykius, rašė knygas, dalyvavo Seimo rinkimuose,  2000 metais buvo išrinktas į Panevėžio miesto tarybą.

Už savo veiklą A. Terleckas apdovanotas 3-iojo laipsnio Vyčio Kryžiaus ordinu,  Lietuvos nepriklausomybės medaliu, Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Karininko kryžiumi, Estijos Marijos žemės kryžiaus 3 klasės ordinu.

2013 metais Seimas jam skyrė Laisvės premiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

>>wc

SSSR liaudies deputatų suvažiavime Maskvoje, 1989 m. gegužės 31 d. buvo pasakyta Profesoriaus kalba. Tokio strateginio meistriškumo ir politologinio intelekto kalbų toje salėje nėra niekad buvę ir greičiausiai niekada ir nebus ( išskyrus gal akad. A. Sacharovą). V. L. daugiau nei vien tik pirmasis atkurtosios LR nominalus vadovas. Jis XX amžiaus Lietuvos Vytautas Didysis ir pavergtos lietuvių tautos Mozė, sumaniai ir principingai išvedęs tautą iš Sovietų imperijos vergovės. Niekas geriau už jį to vaidmens tuo metu ir tomis sąlygomis nebūtų atlikęs. Politiko, šachmatininko, intelektualo savybės jo asmenyje sudarė darnią vientisą jungtį, kurios dėka jo žodis ir veiksmas organizuotai trupino į šipulius pačius melo imperijos pamatus;

nlk

Terleckas visada aršiai pasisakydavo prieš LKP, jų koloboravimo politiką su Kremlium, politiką „step – by- step“... AMB apie trispalvę: “kol kabės šitas skuduras, aš nekalbėsiu...“

To WC

Ozys dar 15 bezdes, tai kas, kad atrodo senas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS