Pavaldžias įstaigas ŠMM pertvarkys estų, suomių ir škotų pavyzdžiu | KaunoDiena.lt

PAVALDŽIAS ĮSTAIGAS ŠMM PERTVARKYS ESTŲ, SUOMIŲ IR ŠKOTŲ PAVYZDŽIU

Ekspertų darbo grupė per pusantro mėnesio turėtų parengti Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžių įstaigų pertvarkos planą.

Tokį įsakymą švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pasirašė penktadienį.

Pasak ŠMM, kitąmet planuojami pavaldžių įstaigų pokyčiai siekiant skaidrumo, efektyvumo, kokybiško valdymo, mažinant valdymo aparatą bei siekiant išvengti funkcijų dubliavimo.

„Ministerijos pavaldžios įstaigos administruoja didelį kiekį lėšų ir didelius ES finansuojamus projektus, todėl norime skaidrumo, tęstinumo, konsoliduotos atsakomybės, suderinamumo užtikrinant kuo geresnį sisteminį rezultatą. Per 10 metų ministerijai pavaldžios įstaigos įsisavino milijonus ES projektų lėšų, norėtųsi matyti ir analogišką rezultatą, kurio šiandien, deja, neturime. Siekiame, kad pavaldžios įstaigos veiktų sklandžiai ir atvirai, būtų stiprios, kompetentingai prisidėtų prie švietimo sistemos vystymo“, - sako švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

Planuodama pavaldžių įstaigų pertvarką ŠMM siekia mažinti administravimą bei funkcijų dubliavimą, atsisakyti valstybinėms įstaigoms nebūdingų funkcijų, jungiant jas į stambesnius vienetus.

Sudaryta darbo grupė parengs pertvarkos planą, atsižvelgdama į pavaldžių įstaigų siūlymus, kaip gerinti ir optimizuoti jų veiklą.

ŠMM pavaldžios įstaigos turi pateikti savo siūlymus, kaip jų veikla galėtų būti efektyvinama.

Pirmiausia pertvarka palies bendrąjį ugdymą kuruojančias įstaigas. Kitąmet jungiant šias įstaigas į vieną agentūrą, vėliau būtų pertvarkomos ir aukštąjį mokslą bei profesinį mokymą kuruojančios įstaigos.

Pasak ministrės, ŠMM pavaldžių įstaigų konsolidacija būtų kuriama pagal Estijos, Suomijos ir Škotijos gerąsias praktikas.

Ministerija pavaldžių įstaigų pertvarkai ruošėsi jau kurį laiką. Šį procesą paspartino viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija ir iškilę įtarimai dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų kai kuriose ŠMM pavaldžiose įstaigose.

ŠMM šiuo metu atlieka veiklos ir finansinį auditą Ugdymo plėtotės centre, Švietimo aprūpinimo centre, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centre, išplečiamas auditas Lietuvos vaikų ir jaunimo centre.

Ministerija paprašė Viešųjų pirkimų tarnybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos bendradarbiavimo ir pagalbos aiškinantis įstaigų viešuosius pirkimus ir galimus neteisėtus ryšius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS