Paveiktų šalių sąraše lieka Lichtenšteinas ir Šveicarija, galios tie patys atvykimo reikalavimai | KaunoDiena.lt

PAVEIKTŲ ŠALIŲ SĄRAŠE LIEKA LICHTENŠTEINAS IR ŠVEICARIJA, GALIOS TIE PATYS ATVYKIMO REIKALAVIMAI

  • 0

Šiuo metu galiojantis koronaviruso (COVID-19) infekcijos paveiktų šalių ir regionų sąrašas nėra keičiamas ir lieka galioti dar savaitę, praneša Sveikatos apsaugos ministerija.

Sąraše lieka Lichtenšteinas ir Šveicarija bei visos trečiosios šalys. Atvykstantys iš šių šalių arba per jas keliaujantys žmonės, atvykę į Lietuvą, privalo izoliuotis 10 dienų arba atlikti tyrimą dėl koronaviruso ir gauti neigiamą atsakymą.

Atvykstantiems iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės ir Pietų Afrikos Respublikos ir toliau galios griežtesni reikalavimai, nustatyti dėl šiose šalyse aptiktų koronaviruso mutacijų.

Iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės ir Pietų Afrikos Respublikos atvykstantys keliautojai turės ne tik atlikti tyrimą dėl koronaviruso, bet ir izoliuotis 14 dienų, nepriklausomai nuo tyrimo rezultato. Išimtis taikoma tik tam tikrų profesijų atstovams (medicinos darbuotojams, informacinių ir ryšių technologijų bei inžinerijos specialistams, transporto sektoriaus darbuotojams ir kt.), kuriems privaloma atlikti tyrimą, tačiau izoliacija nėra būtina.

Izoliacijos vietą iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės bei Pietų Afrikos Respublikos atvykę žmonės gali palikti tais atvejais, kai jiems reikalinga skubi medicinos pagalba ir dėl to vykstama į gydymo įstaigą, taip pat vykstant į mobilų punktą. Gavus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą, izoliacijoje esantys asmenys gali vykti į laidotuves, pakeisti izoliavimo vietą ar nuvykti į sveikatos priežiūros įstaigą kitoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti.

Dėl kelionės iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės bei Pietų Afrikos Respublikos izoliacijoje esantys užsieniečiai ir Lietuvos piliečiai, gyvenantys ar dirbantys užsienyje, taip pat asmenys, kuriems būtina išvykti sveikatos priežiūros tikslais, gali išvykti iš Lietuvos į valstybę, kurioje jie gyvena, dirba ar kurioje bus teikiama sveikatos priežiūros paslauga, nepraėjus nustatytam izoliavimo laikotarpiui. Apie planuojamą išvykimą privaloma informuoti NVSC ne vėliau kaip 24 val. iki planuojamo išvykimo iš Lietuvos.

Keliautojai, kuriems privaloma atlikti tyrimą dėl koronaviruso, gali tai padaryti 48 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą arba per 24 valandas nuo atvykimo kreiptis dėl tyrimo atlikimo Lietuvoje. Nemokamiems tyrimams Lietuvoje galima registruotis Karštosios linijos 1808 telefonu arba interneto svetainėje. Tyrimą taip pat galima atlikti privačioje laboratorijoje, tačiau šiuo atveju už jį reikės susimokėti.

Iš trečiųjų šalių atvykę užsieniečiai (išskyrus atvykstančius iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės ir Pietų Afrikos Respublikos) tyrimo rezultatų atsivežti negali, o turi izoliuotis arba atlikti tyrimą Lietuvoje. Tačiau, kaip pažymima SAM pranešime, net ir turint neigiamą tyrimo rezultatą, rekomenduojama 10 dienų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą apriboti kontaktų skaičių, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose.

Turėjusiais sąlytį nelaikomi per paveiktas šalis keliaujantys oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos. Tokiems asmenimis tirtis dėl koronaviruso arba izoliuotis nereikia.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS