Pedagogai ruošiasi gyvenimo įgūdžių pamokoms: tokio antplūdžio nesitikėjo | KaunoDiena.lt

PEDAGOGAI RUOŠIASI GYVENIMO ĮGŪDŽIŲ PAMOKOMS: TOKIO ANTPLŪDŽIO NESITIKĖJO

  • 35

Nors gyvenimo įgūdžių pamokos vyksta jau mėnesį, mokytojai dar tik pradedami rengti jų dėstymui. Prezidentas Gitanas Nausėda kritikuoja, kad gal reikėjo pirmiau pasiruošti, tačiau švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas ramina – pagalbos yra. Apie tai, kaip vyksta pasirengimas šioms pamokoms – LNK reportaže.

„Gyvenimo įgūdžių mes turime vieną mokytoją ir jai talkina lytiškumo ugdymo mokytoja ir sveikatos mokytoja“, – vardijo Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos direktorė Jurgita Nemanienė.

Mokinių daug, klausimų – dar daugiau. Dalis mokyklų įtraukė ir klasių auklėtojus.

„Per savo klasės valandėles irgi prisideda prie gyvenimo įgūdžių programos, įgyvendindami socialinių, emocinių kompetencijų ugdymą“, – sakė direktorė.

Gyvenimo įgūdžių pamokos vyksta jau mėnesį, tačiau mokytojai pagal naujas programas pradėti rengti tik dabar.

„Mane neramina tai, kad kažkodėl pakankamai mokytojų parengsime nuo 2026 m., o ką darysime iki tol? Versimės per galvą?“ – nerimavo prezidentas G. Nausėda. 

„Mokytojai nuolat tobulina savo kvalifikaciją, savo kompetencijas. Šios temos buvo integruotos į kitus dalykus“, – ramino švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas.

Labai didelis palinkėjimas mokytojams – kad nedevalvuotų šitų pamokų.

Gyvenimo įgūdžių pedagogus šiemet rengia du universitetai. Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) nuo penktadienio, o Vilniaus universitetas pradės kiek vėliau, nuo lapkričio.

„Galbūt dėl tos diskusijos visuomenėje ir yra toks susidomėjimas, nes mokytojai nori išsiaiškinti tuos opius klausimus, kurie jiems nėra priimtini“, – svarstė mokytojų susidomėjimo priežastis VDU profesinio tobulinimo instituto vadovė Giedrė Kvieskienė.

Ministerijos planas – per metus parengti 700 pedagogų, tačiau vien VDU kvalifikaciją kelti užsiregistravo daugiau nei pusė tūkstančio. Universitetas sako tokio antplūdžio nesitikėjęs. Visos vietos išgraibstytos vos per porą dienų, o ir ne visus norinčius įmanoma sutalpinti. Kam vietos neužteko, siūlo klausyti atvirų paskaitų. „Dabar jau mes mokytojų priimti negalime, kaupiame rezervinius sąrašus“, – apie netikėtai didelį įsitraukimą sakė G. Kviesienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Jei mokytojas jaučiasi nepakankamai kompetentingas, nes temos yra gana plačios, nesijaučia tvirtai apie jas kalbėdamas, gali kviestis pagalbą iš išorės. Lėšos skiriamos nevyriausybinėms organizacijoms pasitelkti, tad mokyklos tai gali daryti. Pagal pastarųjų metų tendenciją matėme, kad daugelis mokyklų tų lėšų neišnaudoja“, – apie galimas pagalbos priemones kalbėjo G. Jakštas.

Pedagogus pagal naująją programą rengs ir užsienio ekspertai. Dalysis panašia Airijos, Vengrijos, Nyderlandų, Suomijos patirtimi.

„Labai didelis palinkėjimas mokytojams – kad nedevalvuotų šitų pamokų. Iš vienos pusės, kad yra baimių, kai tėvai spaudžia, iš kitos pusės, kad tai netaptų dar viena klasės valandėle, nes yra tokių atgarsių iš mokinių“, – linkėjo mokytojams G. Kviesienė

„Tai galbūt reikėtų tinkamai pasirengti ir tik tada pradėti šį iš esmės teisingą darbą“, – kritikavo G. Nausėda.

Daugiausia diskusijų sukėlė lytiškumo ugdymas. Dalis tėvų piktinasi, kad vaikai bus mokomi apie kontracepciją, o ne susilaikymą nuo lytinių santykių, baiminamasi, kad pamokose esą bus skleidžiama propaganda apie homoseksualumą.

Šiemet gyvenimo įgūdžių programa įgyvendinama ne visa apimtimi. Pradinukai mokosi integruotai, penktokai ir septintokai turi vieną kassavaitinę pamoką, o devintokai vieną pamoką kas dvi savaites.

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

H

Vaikams įdomu kaip suaugusieji aiškina kaip reikia dulkintis , laukia gal ir natūroje pademonstruos . Bet tai greitai nusibos . Juk gyvenimas ne vien iš to susideda.

Košmaras

Truksta 500-700 pagrindyniu dalyku mokytoju. Bet bus nauju piz.da.bolu. Jie mokins kaip gerai LGBt kaip paruošti prez oraliniam seksui. +Neigalus vaikai klasese +košmariška mokymosi programa. Vyriausybe apsesta vagimis seminaru vedejais ir tinklinio marketingo "specialistais"

KADA JIE IGAUS PROTO

Gyvenimo igudziu... Jei mokytojai mokytu vaikus, kaip ,,apknisti" valstybe, kad nemoketu mokescius (dauguma seime vagys), tada LIUKS. O apie lytini svietima vien teorijos neismokysi vaikus, reikes mokytojams (ant saves) parodyti praktikos !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS