Pedagoginio darbo ieško 376 ukrainiečiai, nors laisvų vietų tik 22: reali situacija kitokia? | KaunoDiena.lt

PEDAGOGINIO DARBO IEŠKO 376 UKRAINIEČIAI, NORS LAISVŲ VIETŲ TIK 22: REALI SITUACIJA KITOKIA?

Užimtumo tarnybos duomenimis, šiuo metu pedagogo ar mokytojo padėjėjo darbo ieško 376 į Lietuvą atvykę ukrainiečiai, tačiau laisvų šios srities darbo vietų – tik 22.

Nors iš Ukrainos atvykusių pedagogų skaičius gerokai viršija pasiūlymus įsidarbinti, Švietimo mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) tikina, kad šie skaičiai neatspindi realios situacijos. ŠMSM viceministro Ramūno Skaudžiaus teigimu, neretai iš Ukrainos atvykusius pedagogus įdarbina pačios ugdymo įstaigos, nesikreipdamos į Užimtumo tarnybą.

„Užimtumo tarnyboje šiuo metu registruoti 217 ukrainiečių nurodė pageidaujantys dirbti įvairių sričių mokymo specialistais, 159 – vaikų priežiūros darbuotojais ir mokytojų padėjėjais. Pagal profesijas daugiausia norinčiųjų dirbti: lopšelio-darželio auklėtojais ir auklėtojo padėjėjais, mokytojo padėjėjais, anglų kalbos mokytojais, pradinio ugdymo mokytojais“, – Eltą informavo Užimtumo tarnyba.

Mokytojus įdarbina pačios mokyklos. O jos nebūtinai mokytojų ieško per Užimtumo tarnybą, nes neretai iš Ukrainos atvykę mokytojai tiesiai kreipiasi į savivaldybes ar mokyklas.

Visgi tarnyba pažymi, kad šiuo metu registruotos tik 22 laisvos darbo vietos į pedagogų ar mokytojų padėjėjų pareigas (8 – mokytojams ir 14 – mokytojų padėjėjams). Taigi, norinčiųjų dirbti pedagoginį darbą yra gerokai daugiau nei pasiūlymų įsidarbinti.

Savo ruožtu viceministras R. Skaudžius atkreipia dėmesį, kad šie skaičiai neatspindi realios situacijos, nes, pasak jo, iš Ukrainos atvykstančius pedagogus neretai įdarbina pačios mokyklos, nesikreipdamos į Užimtumo tarnybą.

„Mokytojus įdarbina pačios mokyklos. O jos nebūtinai mokytojų ieško per Užimtumo tarnybą, nes neretai iš Ukrainos atvykę mokytojai tiesiai kreipiasi į savivaldybes ar mokyklas. Lietuvoje yra pavyzdžių, kai mokyklos priėmė po kelis ar daugiau mokytojų. Pvz., Kauno mokykla „Herojus“ atidarytoje ukrainiečių mokykloje įdarbino daugiau nei dvidešimt mokytojų, atvykusių iš Ukrainos“, – Eltai teigė R. Skaudžius.

Tačiau, pasak viceministro, kol kas sunku prognozuoti, kiek iš Ukrainos atvykusių mokytojų įsidarbins Lietuvos mokyklose. R. Skaudžiaus teigimu, tai priklauso nuo to, kiek į Lietuvą atvykusių ukrainiečių vaikų registruosis į šalies ugdymo įstaigas.

„Tai priklauso ir nuo to, kiek ukrainiečių ateis į mūsų švietimo įstaigas. Šiuo metu darželiuose ir mokyklose yra užsiregistravę 8,8 tūkst. vaikų, atvykusiųjų yra dvigubai daugiau. Pamažu ateina į mokyklas, tačiau dalis neplanuoja ilgai pasilikti ir norėtų, kai tik galės, grįžti į Ukrainą“, – atkreipė dėmesį viceministras.

Pedagogo kvalifikacija jau pripažinta 20 iš Ukrainos atvykusių mokytojų

R. Skaudžius atkreipia dėmesį kad ministerija, reaguodama į Ukrainiečių pedagogams įsidarbinant kylančius iššūkius, supaprastino kvalifikacijos pripažinimo procedūrą iš Ukrainos atvykusiems mokytojams.

„Jiems nebereikia kreiptis į Studijų kokybės ir vertinimo centrą, visus dokumentus, jeigu juos turi pasiėmę su savimi, gali pateikti „vieno langelio“ principu ministerijai, kuri toliau tvarko kvalifikacijos pripažinimą“, – akcentuoja jis.

Tačiau viceministras pažymi, kad kol nėra pripažinta pedagogo kvalifikacija, kol tęsiasi pripažinimo procedūros, atvykę pedagogai priimami dirbti mokytojo padėjėjais. 

Viceministras informuoja, kad šiuo metu pedagogo kvalifikacija pripažinta apie 20 mokytojų, tvarkomi dokumentai 80-čiai juos pateikusių žmonių. 

Atlyginimai ukrainiečių mokytojams, pasak R. Skaudžiaus, yra skaičiuojami vadovaujantis ta pačia tvarka kaip ir visiems Lietuvos mokyklose dirbantiems pedagogams.

„Galioja lygiai tokie patys įstatymų nuostatai, kaip ir Lietuvos piliečiams. Etato dydis priklauso nuo darbo krūvio. Jei nėra galimybių vienoje mokykloje turėti visą etatą, galima turėti valandų kitoje įstaigoje. Iš Ukrainos atvykę mokytojai gali dirbti nebūtinai tik su ukrainiečių vaikais. Veiklų pobūdis priklauso nuo konkrečios švietimo įstaigos“, – atkreipė dėmesį jis.

Viceministras pažymi, kad iš Ukrainos atvykusių mokytojų integravimu į kolektyvą rūpinasi juos priimančios švietimo įstaigos bei jų steigėjai.

Naujausiais Užimtumo tarnybos duomenimis, Lietuvoje iš viso registruota 8538 darbo ieškančių ukrainiečių, padėta įsidarbinti 3350 asmenų.

Gairės: karo pabėgėliai, darbas, pedagogai, švietimo ministerija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS