Penki afganistaniečiai ir toliau teisme siekia, kad Lietuva būtų įpareigota juos įsileisti | KaunoDiena.lt

PENKI AFGANISTANIEČIAI IR TOLIAU TEISME SIEKIA, KAD LIETUVA BŪTŲ ĮPAREIGOTA JUOS ĮSILEISTI

Penki afganistaniečiai, kurių Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) neleido išsiųsti iš Lietuvos, ir toliau siekia, kad Lietuva būtų įpareigota juos įsileisti bei leistų pateikti prieglobsčio prašymus.

„Kreipėmės ir labai laukiame jų sprendimo“, – BNS antradienį sakė afganistaniečiams atstovaujanti advokatų profesinės bendrijos „Spectrum legis“ advokatė Asta Astrauskienė.

Į EŽTT, pasak jos, kreiptasi, kad būtų įvertintas pažeidimas.

„Jeigu Lietuva šiuo atveju juos išstūmė, nepaisant to, kad toks draudimas buvo nurodytas EŽTT sprendime, tai be abejo mes prašome papildomai, kad įpareigotų juos įleisti į Lietuvos teritoriją ir priimtų prieglobsčio prašymus“, – teigė advokatė.

Anot jos, afganistaniečiai buvo iš Lietuvos išstumti rugsėjo 9 dieną, jiems buvo paaiškinta, kad į šalį jie gali būti įleisti nebent per pasienio punktą.

„Jie Baltarusijos pusėje ėjo apie 58 valandas pėsčiomis iki pasienio (...) Iš Baltarusijos pusės pirmiausia turėtų kirsti baltarusių postą tam, kad jie patektų į Lietuvos pasienio postą ir galėtų pateikti prašymą. Tačiau viskas baigėsi tuo, kad baltarusių pareigūnai juos sulaikė, pralaikė iki vidurnakčio, naktį atvežė į mišką – priešingą pusę nei jie buvo anksčiau, ir ten išleido, sakė – eikit iš ten, iš kur atėjote. Jie ir vėl atsidūrė Lietuvoje“, – pasakojo A. Astrauskienė.

„Juos atvežė naktį iš šeštadienio į sekmadienį ir dabar jie dvi naktis vėl miegojo miške Lietuvoje“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, šių afganistaniečių ryšio priemonės – mobilieji telefonai – senka.

„Jų ryšio priemonės senka. Kadangi jie yra penkiese, jie turi penkis telefonus, tai naudoja vieną po kito kol kas, bet jau yra labai ribotos galimybės. Kol kas jie išjunginėja tą telefoną ir įjungia tik tam, kad susisiektų, kad būtų galima bent jau atrasti juos“, – kalbėjo advokatė.

Juos atvežė naktį iš šeštadienio į sekmadienį ir dabar jie dvi naktis vėl miegojo miške Lietuvoje.

Ji pabrėžė, kad EŽTT sprendimas buvo, jog išstumti iš Lietuvos šių afganistaniečių negalima.

EŽTT praėjusią savaitę pritaikė laikinąsias apsaugos priemones penkių Afganistano piliečių byloje prieš Lietuvą, laikinai neleisdamas jų išsiųsti iš šalies.

Vyriausybės atstovai teigė, kad šis sprendimas neįpareigoja Lietuvos šių asmenų įsileisti ir tai pabrėžiama pačiame teismo sprendime. Laikinosios apsaugos priemonės galioja iki rugsėjo 29 dienos.

Pranešime nurodoma, kad aplikantai yra Afganistano piliečiai, į Baltarusiją atvykę šių metų rugpjūtį. Migrantai teigia, kad pabėgo iš Afganistano, nes būtų persekiojami šalies kontrolę perėmusio Talibano režimo.

EŽTT buvo pranešta, kad migrantai kelis kartus negalėjo įžengti į Lietuvą, buvo grąžinti į Baltarusiją ir strigo pasienyje, o nuo rugsėjo 5 dienos slepiasi Lietuvos teritorijoje.

Tuo tarpu Lietuvos pasieniečiai teigia, kad šie migrantai praėjusį ketvirtadienį atvyko į Lietuvos pasienį iš Baltarusijos, todėl nebuvo įleisti. Pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas mano, kad teismas galėjo būti suklaidintas dėl migrantų buvimo vietos.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Paulius

Nelieskite tų Afganų į Lietuvą.

pastebejimas

o ko jie taip verziasi i ta ubagu lietuva?tikrai turi nesvariu keslu,kokie ju planai,negi negali traukti i turtingesnes salis juk.musu maza valstybe labai pazeidziama ir niekas jos nebijo,ypac kai valdzioje dar sedi piemenys!

AŠ Manau

O kur jų pasai? Juk be pasų atskrysti negalėjo? Jei neturi dokumentų tai yra teroristai ir įsileisti negalima. Tegu juos priglaudžia Lukošenka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS