Pirmoji nuotolinio mokymosi diena: tinklas neatlaiko apkrovų – lūžta sistemos | KaunoDiena.lt

PIRMOJI NUOTOLINIO MOKYMOSI DIENA: TINKLAS NEATLAIKO APKROVŲ – LŪŽTA SISTEMOS

Pirmadienį, prasidėjus ugdymo procesui nuotoliniu būdu, apkrovos neatlaikė elektroninės mokymosi platformos.

Portalui kauno.diena.lt tėvai nuo ankstyvo ryto piktinosi nepasiekiamomis „TAMO“, „Eduka“, „Mano dienynas“ informacinio mokymo sistemomis.

Streso – per akis

„Praėjusią savaitę mokytojai nurodė, kad pradinukams užduotis kels į „Mano dienyną“, „Eduką“. Neaiškias užduotis reikia pasižymėti, o po to jas galima aptarti su mokytoja, jeigu nepakanka tėvelių konsultacijų“, – pasakojo vienos Kauno gimnazijų trečiokės mama.

Ji sakė, kad pedagogai iš karto įspėjo užduotis iš „Mano dienyno“ nusikopijuoti, jeigu į šį per didelį lankytojų srautą nebūtų įmanoma patekti.

„Viskas įveikiama. Kiekviename laiške mus vis ramino dukros mokytoja. Nors manau streso ne tik tėvams, vaikams, bet ir mokytojams šiomis dienomis – per akis“, – sakė mama.

Jos dukrai šiandien pagal tvarkaraštį turėjo būti tikyba, dvi lietuvių kalbos ir dvi dailės pamokos. Mokytojos visas užduotis atsiuntė dar praėjusią savaitę, tad šiandien, nors į dienyną ir neįeina, vaikas neliko be darbo. „Lietuvių kalbos užduotis „Edukoje“ dar vakar atliko“, – pasakojo kaunietė.

Ką darė tie mokytojai, kurie pasirinko „Mano dienyną“ ar „Tamo“, prie kurių šįryt buvo neįmanoma prisijungti, neįsivaizduoju.

Jos trečiokei šiandien beliko nupiešti pasaulio medį, kurį vėliau reikės nufotografuoti ir nusiųsti mokytojai.

Kita kaunietė pasakojo, kad jos šeštokė dukra mokymosi savaitę pradėjo nuo matematikos pamokos. Ją mokytoja vedė per „Zoom“ programą. „Prisijungti pavyko, tačiau dukra sakė, jai ir klasės draugei niekaip nepavyko įsijungti garso. Užduotis draugai jai atsiuntė per mesendžerį. Dabar laukia geografijos pamoka“, – pasakojo moteris.

Laikas ekranuose gerokai pailgėjo

„Iššūkių daug. Šeštokas sūnus Jėzuitų gimnazijos nuotolinį mokymą pradėjo dar kovo 18 d. Tai su juo jau viskas aišku, svarbu, kad veiktų kompiuteris su kamera ir ausinės, dirba „Hangout“ programa. Visa kita tvarkosi pats, tiesa, kartais reikia eiti į kambarį, kuriame dalyvauja pamokose, ir raminti, nes garso būna daug.

Šiandien nuotolinį mokymą pradėjo ir pirmokas bei devintokas, taip pat studentė dukra. Didžiausias iššūkis – technika. Šiuo metu dukra ieškosi kompiuterio, o su dėstytojais jungiasi per išmanųjį telefoną. Savo Ipadą atidavė brolio 9-oko pamokos. Gerai, kad pavyko prikelti seną spausdintuvą – pirmokui bus nemažai spausdintų užduočių, jam numatyti du tiesioginiai pasijungimai per savaitę su mokytoja, tad užleidžiu trumpam savo darbo kompiuterį, tuo metu galiu atlikti kitus darbus telefonu ar pan.

Labai džiaugiamės, kad primoko mokytoja Justina (J.Dobkevičiaus progimnazija) suruošė dar praėjusią savaitę visą reikalingą informaciją ir dienotvarkę, kaip gyventi ir mokytis šiuo nelengvu laiku – labai įpareigoja, ir sūnus tikrai jos paiso, šįryt numatytą rytinę mankštą netgi ėjo atlikti lauke. Jungėsi per „Zoom“ konferenciją du kartus pabandyti, tad šiandien jau netikėtumų nebuvo. Aišku, „TAMO“ dienynas neatlaikė, mokytoja buvo ten susiuntusi užduotis, kurias privalome atspausdinti mokinukui, tad teko ieškoti kitų kelių – el. paštu ir per feisbuką.

Maironio gimnazijos devintokas prie Ipado dirba pats, jungimosi trikdžių buvo, „Edukos dienynas irgi neatlaikė. „Nesąmonė, geriau eičiau į mokyklą“, po poros pamokų reziumavo jaunuolis.

Taip, laikas ekranuose šeimoje gerokai pailgėjo, kol kas sunku prognozuoti, kokių tai turės pasekmių sveikatai. Deja, kito pasirinkim šiuo metu nėra“, – pasakojo dar viena su portalu kauno.diena.lt susisiekusi mama.

Mokytojai portalui kauno.diena.lt teigė, kad nuotoliniam mokymui pasiruošti buvo gana sudėtinga, bet pirmųjų nuotolinių pamokų patirtis – skirtinga.

„Mes dar praėjusią savaitę išbandėme skirtingas programas ir nusprendėme apsistoti ties „Zoom“. Ji šiandien veikė, bent jau mums su mokiniais nebuvo jokių trikdžių, viskas vyko sklandžiai. Ką darė tie mokytojai, kurie pasirinko „Mano dienyną“ ar „TAMO“, prie kurių šįryt buvo neįmanoma prisijungti, neįsivaizduoju“, – komentavo rusų kalbos mokytojas. 

Nepadėjo dvi savaitės pasiruošimo

Kaip BNS sakė „Eduka“ sistemą valdančios leidyklos „Šviesa“ atstovė Armantė Raginytė, šįryt prie sistemos norinčiųjų prisijungti vartotojų srautai smarkiai išaugo, nepadėjo ir dvi savaitės pasiruošimo.

„Dvi savaites turėjome parengiamuosius darbus ir iki vakar vakaro sistemos veikė sklandžiai (...) Mes ryte pastebėjome drastiškai išaugusius srautus, kurių tiesiog technologijos, kad ir kaip būtų paruoštos, neatlaikė“, – sakė leidyklos atstovė.

Ji taip pat teigė, kad šiuo metu problema sprendžiama – didinamas serverių pralaidumas, kad kuo daugiau žmonių be trikdžių galėtų naudotis sistema.

„Komanda dirba, staigiai reaguoja ir bandome tas problemas spręsti. Dar labiau didinamas serverių pralaidumas“, – tvirtino A. Raginytė.

Ryte pastebėjome drastiškai išaugusius srautus, kurių tiesiog technologijos, kad ir kaip būtų paruoštos, neatlaikė.

Su 10 kartų didesnėmis apkrovomis pirmadienio rytą susidūrė ir „TAMO“ mokymosi platforma, tačiau jos savininkai atsiprašo vartotojų ir teigia situaciją sprendžiantys.

„Buvome pasiruošę 4 kartus didesniems nei įprasta vartotojų srautams. Porą pastarųjų savaičių sistemą labai rimtai ruošėme netipiškai didelėms apkrovoms – atlikome visus įmanomus pačios sistemos optimizavimus, iki maksimumo padidinome serverių resursus“, – pranešime spaudai sakė bendrovės „TAMO grupė“ vadovas Edgaras Jasalinis.

„Visgi daugeliui startavus nuotolinį mokymą vienu metu, pirmadienio ryto srautas buvo didesnis, nei planavome. Tad šiuo metu ieškome papildomų sprendimų greitai situacijos korekcijai, optimizuojame sistemos greitaveiką“, – teigė jis.

Jo teigimu, „TAMO“ sistema gali vienu metu naudotis iki 20 tūkst. vartotojų, tačiau pirmadienio rytą apkrovos „ženkliai“ viršijo limitus.

Reikia priprasti

Švietimo viceministrė Jolanta Urbanovič teigė, kad mokykloms penktadienį buvo išplatintos Ryšių reguliavimo tarnybos rekomendacijos, kaip išvengti tokių situacijų.

„Viena iš jų – tvarkaraštį sudėlioti taip, kad apkrovimas išsidėstytų per visą dieną, ne tik ankstyvą rytą“, – BNS perduotame komentare sakė viceministrė.

Pasak jos, pirmos dienos mokantis nuotoliniu būdu bus skirtos bandymams, darbotvarkės suderinimui.

„Visuotinis nuotolinis mokymas visiems kol kas yra naujiena, prie šito reikės įprasti, išmokti, suderinti sistemas. Tai tikrai didelė permaina, ir reikia laiko, kad visas mechanizmas pradėtų veikti sklandžiai“, – teigė J. Urbanovič.

Dėl plintančio koronaviruso paskelbto karantino metu iki šiol mokiniai oficialiai dvi savaites atostogavo. Pirmadienį atnaujintas ugdymo procesas nuotoliniu būdu.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Madam

Gal baigiam mokslo metus jau?nesamone toks mokslas mano 4kl .prasedi 6val.uz kompo nes mokytojai veda per skype pamokas.ar tai normalu?sako geriau eit i mokykla .vaikams stresas.

to sąžiningam lietuviui

Ką siūlai? Tiesiog priprasti reikia dirbti, o ne durnių volioti.....

To D

to D. Taip.Jūs pastovus pavyzdys, kaip reikia dirbti su savo vaiku, savo vaikui. Juk Jūs pirmasis piktinatės, kokie blogi, neišmanėliai mokytojai.Gal pajausk atsakomybę už savo vaikus....Kokias vertybes diegiate savo vaikui?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS