Po augintinės netekties kyla į kovą: tikisi apsaugoti kitus šunis | KaunoDiena.lt

PO AUGINTINĖS NETEKTIES KYLA Į KOVĄ: TIKISI APSAUGOTI KITUS ŠUNIS

Praėjusią savaitę, naktį iš pirmadienio į antradienį, sutrikus jaunos vengrų vižlo veislės kalytės Mėtos sveikatai, šiauliečių šeima nedelsiant griebėsi veiksmų – vežė augintinę apžiūrai pas veterinarus. Tačiau bėgant dienoms keturkojės būklė vis prastėjo, ją išgelbėti tapo neįmanoma. Šeštadienį kalytę teko palaidoti. Šiauliečiai įtaria, jog jų augintinė buvo nunuodyta, tokios tikimybės neatmeta ir veterinarai. Tirti atvejį ėmėsi pareigūnai.

Pastebėjo gąsdinančius simptomus

„Mėta buvo vedžiojama kaip visada įprastose vietose, nedideliame daugiabučių namų kvartale Šiauliuose, Skalvių gatvėje. Naktį iš pirmadienio į antradienį augintinė pradėjo vemti. Manėme, jog jai streikuoja skrandis. Tačiau nieko nelaukdami antradienį tėvai nuvežė kalytę į veterinarijos kliniką Šiauliuose. Kraujo tyrimas rodė uždegimą, manyta, jog tai gali būti skrandžio uždegimas. Veterinaras suleido vaistų ir liepė stebėti situaciją. Bet trečiadienį į veterinarijos kliniką teko vykti dar kartą, nes Mėta ne tik išvemdavo maistą, bet ir drebėjo, tyso seilės“, – pasakojo su portalo redakcija susisiekusi Živilė.

Pašnekovės teigimu, praėjusį ketvirtadienį kalytės būklė dar labiau pablogėjo. Kauno veterinarijos klinikoje „Siaurio Šnauceris“ keturių metų ir trijų mėnesių amžiaus šiauliečių augintinei buvo atlikta operacija. Penktadienį keturkojei čia teko atvykti dar kartą, tačiau visos pastangos buvo bevaisės – šeštadienio rytą Mėta nugaišo. Veterinarų nurodyta keturkojės mirties priežastis – nunuodijimas.

Įtaria nunuodijimą

„Mes įtariame, kad tai – nunuodijimas kraujo krešumą mažinančiais nuodais, naudojamais žiurkių nuodijime“, – trečiadienį portalui patvirtino Kauno veterinarijos klinikos „Siaurio Šnauceris“ direktorius Alvydas Bortkūnas.

Pasak jo, atvejai, kai gyvūnai apnuodijami žiurknuodžiais, veterinarų darbo praktikoje – dažni. Apsinuodijus šio tipo nuodais augintinio elgesyje simptomai pradeda ryškėti po 5-7 dienų. Gali pasireikšti gyvūno vangumas, vėmimas, kraujavimas iš dantenų ar net vidinis kraujavimas.

Lauke rado įtartinas tabletes

Po vengrų vižlo veislės keturkojės netekties šiauliečiai rankų nenuleido, ėmė akimis tyrinėti teritoriją tuo maršrutu, kuriuo būdavo įpratę vaikščioti su augintine Mėta.

„Mama ėjo kone keliais aplink visą daugiabučių kiemą ir vienoje vietoje, prie Skalvių gatvėje esančio 7-ojo namo, aptiko primėtytų tablečių. Tėvų kaimynas yra kriminologas. Apžiūrėjęs rudai pilkos spalvos tabletes, jis spėjo, jog jos gali būti gamintos namų sąlygomis, nes yra nevienodo dydžio“, – atviravo  neseniai keturkojės netekusi Živilė.

Apsinuodijus šio tipo nuodais augintinio elgesyje simptomai pradeda ryškėti po 5-7 dienų. Gali pasireikšti gyvūno vangumas, vėmimas, kraujavimas iš dantenų ar net vidinis kraujavimas.

Pasak moters, tėvai augintinę visuomet vedžiodavo prisegę pavadėliu, vieną paleisdavo retai – nebent tose vietose, kur galima sutikti mažiau žmonių – stadione ar miške. Tačiau medžioklinės vengrų vižlo veislės kalytė visuomet vaikščiodavo smalsiai nunarinusi galvą į žemę ir viską aplink uostinėdavo.

„Mėta buvo nuostabi kalytė. Šiuo metu bandome išsiaiškinti, ar tame daugiabutyje, prie kurio mama rado keistos spalvos tabletes, buvo nusiskundimų dėl augintinių. Tėvai pasakojo, kad toje vietoje tekdavo matyti ir kai kurių šeimininkų nesurinktas šunų išmatas. Galbūt kas nors dėl to pyko. Bandome išsiaiškinti, nes apie tokius atvejus tikrai reikia kalbėti garsiai. Jei kitose šalyse šunys laksto laisvai ir visi jais džiaugiasi, tai pas mus kai kurie žmonės skelbia karą ir palieka žiurknuodžius. Mėginsime išsiaiškinti, galbūt pavyks nuo tokios lemties išgelbėti aplinkinius šunelius“, – vylėsi pašnekovė.

Atveju susidomėjo pareigūnai

Liūdnai pasibaigusia įtariamo kalytės nunuodijimo istorija Živilė pasidalijo ir socialiniame tinkle „Facebook“. Įrašas, sulaukęs daugybės pasidalijimų ir komentarų internautų bendruomenėje, atkreipė ir Šiaulių apskrities pareigūnų dėmesį. Moters teigimu, antradienį policija susisiekė su keturkojės šeimininkais – jos tėvais. Pastarieji vakare atvyko į komisariatą ir pateikė reikiamą informaciją bei paliko minėtą radinį – tabletes.

Žurnalistams telefonu susisiekus su Šiaulių apskr. Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstove Gailute Smagriūniene, ši patvirtino, jog policija šiuo metu aiškinasi įvykio aplinkybes, specialistai tirs rastas tabletes, kuriomis galimai buvo nunuodyta vengrų vižlo veislės keturkojė. Kai bus gautos pastarosios išvados, pareigūnai spręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

Stengsis pažaboti gyvūnų nuodytojus

Živilė pasakojo išsiaiškinusi, kad prieš metus ir praėjusį birželį taip pat galimai buvo nunuodyti dar du kaimynų šunys. 

„Stengiuosi skleisti žinią apie mūsų šeimoje nutikusią nelaimę. Neseniai sužinojau, kad negaluoja dar vienos moters šuo, kuri vedžioja savo keturkojį toje vietoje kaip mes. Dedu visas pastangas, kad rastumėme teisybę ir pagaliau būtų priimtas sprendimas, padėsiantis suvaldyti esamą situaciją dėl nuodų pardavimo žmonėms. Viešumas tam – didelis ginklas“, – sakė ji.

GALERIJA

  • Po augintinės netekties kyla į kovą: tikisi apsaugoti kitus šunis
Živilės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (40)

To ZOO

Kokie baisūs žmonės !!!! Tai toli ir nereikėjo ieškoti kaltininkų!!! Patys prisipažysta ir tuo didžiuojasi !? Vižlai agresyvūs šunys ? Ar turit nors kokią nuovoką apie šunis ? Jie mūsų kompanjonai,šeimos nariai,jie mūsų gyvenimo dalis !!!!!!!!!!!!! Ar žinot,ką reiškia prarast šeimos narį,kuris be išlygų atiduoda visą save savo žmogui ? Ar norėtumėt patirt tokį skausmą,kuris palieką žaizdą visam gyvenimui ? Tik tokie žmonės užaugina savo "niekuo dėtus" vaikus "gyvuliais",kurie tik ir taikosi nuskriausti gyvūnėlį... Nepamirškit,kad aplink tuos pačius daugiabučius,kur primėtot tokių tablečių laksto ir "niekuo dėti" triukšmą keliantys jūsų vaikai Labai tikiuosi,kad žinot,kad lazda visada turi du galus !!!!!

To MUU

Tai tuomet jūsų vaikams yra vaikų darželiai ir tegul jie nešiukšlina ir ne žviegia po daugiabučio langais... Čia ne tas pats ? Kažkam nepatinka šunys,o kažkam neprižiūrimi vaikai ? Tai pagalvokit patys !!!!

Zoo

Šunys, krokodilai, kiaulės - daugiabučiuose? Nesuprantu, kaip galima iš namų daryti tvartus ir kodėl niekuo dėti žmonės ir jų vaikai pasmerkiami pavojui būti sužalotiems agresyvių gyvulių, kęsti jų smarvę, keliamą triukšmą ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS