Po kotletų skandalo – Lietuvos banko atstovo rūstybė | KaunoDiena.lt

PO KOTLETŲ SKANDALO – LIETUVOS BANKO ATSTOVO RŪSTYBĖ

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Po dienraščio publikacijos "Bankininkų gerovei – mėsa ir slyvos už biudžeto eurus" (2020 04 30) Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis į kritiką reagavo nenormine leksika, sunkiai suvokiamų užuominų atakomis ir kitaminčių menkinimu.

Kam tos kiaulių ausys?

Kelias dienas feisbuke virusios aštrios diskusijos, kuriose R.Kuodis oponentus vadino "watnikais", "primityviaisiais peni-pinčing krachaborais", o emocijos liejosi įžeidžiu tonu, persikėlė ir į Seimą.

Dėl savo pavaduotojo leksikos politikams teko aiškintis pačiam Lietuvos banko valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui.

Audringą R.Kuodžio susirašinėjimo su socialinių tinklų vartotojais seką stebėjo daugybė žinomų šalies žmonių, politikų, verslininkų ir žurnalistų.

Prizas: Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas R.Kuodis galėtų pretenduoti į metų socialinių tinklų aso nominaciją. Tokio ažiotažo, kokį vartodamas nenorminius žodžius sukėlė R.Kuodis feisbuke, kai kurie žinomi žmonės tikino nepamenantys jau daug metų. (M. Vaičiulio / Fotobanko nuotr.)

Žodžių karas mėtėsi tai į R.Kuodžio, tai į Jolantos Blažytės socialinio tinklo paskyrą, kurioje verslininkė pasidalijo dienraščio publikacijos nuoroda su savo komentaru.

Žinoma moteris stebėjosi rašinyje paskelbtais skaičiais ir keliamais klausimais, kodėl Lietuvos bankas už biudžeto pinigus perka tonas maisto produktų, leidžia lėšas vakarėliams, pasismaginimams ir prabangos dalykams?

"Šiuo metu visuomenė piktinasi, kad Lietuvos banko vadovai, gaudami gerokai didesnes algas, nei LR prezidentas, nesutinka net krizės metu tų algų susimažinti. O kaipgi, juk yra lygūs ir lygesni... Bet algos algomis... O štai žurnalistė "iškniso", kad tas Lietuvos banku vadinamas "gyvulių ūkis" džiaugiasi ne tik didelėmis algomis. Šis ūkis dar tonomis perką mėsą, lašišas, kiaulių ausis ir net... slyvas. Ūkio "vedėjas" sako, kad tai skirta darbuotojų maitinimui. Pasiteiravus, ar tokia "darbuotojų maitinimo" veikla yra legali, LB "ūkio" ekspertai švelniai leidžia suprasti, kad tokius netaktiškus klausimus gali užduoti tik ..."watnikai", – socialinio tinklo paskyroje nuomonę išsakė J.Blažytė.

"Watnikai, watinė žurnalistika, krachaborai, libai-krachaborai, akanamystai..." – visas įmanomas "bratvos" žodyno atsargas naudojo Lietuvos ekonomikos veidas R.Kuodis, nepamiršdamas ir visiems atvejams tinkamo "ekonominio" termino "bl...".

Į tai Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas R.Kuodis verslininkei tėškė atsaką su akį rėžiančiomis kalbos klaidomis.

"Žiūrėkit, kas čia šneka!:) Na reikia būt visiška ykanamyste, kad nesuprast tokio dalyko: jei perki duoną iš kepyklos, tai kepykla turi pirkt miltus, o ne tu:) Ir tai NĖRA skandalas. Ir tada vis tiek platint watnikines (tipo žurnalisto rašytas) nesąmones, kurios sugestijuoja, kad "tauta bankyrus nemokamai šeria":) Žurnalystė: "Jei banko tarnautojai už pietus moka savo lėšomis, kodėl tada valstybės pinigais perkami produktai?" Argi tai nėra kvailiausia, ką galima perskaityti laikraštyje? [Nors nūdienos LT visa žurnalystyka juda ta kryptim septinmyliais", – rašė R.Kuodis (kalba netaisyta – A.A.).

Argumentas – "bl..."?

Toks žinomo ekonomisto minčių pliūpsnis neliko nepastebėtas.

Pasipylus komentarams po R.Kuodžio pasisakymu, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas žodžių nebevyniojo į vatą.

Kreipdamasis į oponentus pažymėjo: "Primityviems peni-pinčing krachaborams. (…) Krachaborai, užsiimkit dabar sunkesniu rebusu: "kodėl kai vėjas pučia iš jūsų rytų, debesys kažkodėl eina į vakarus"?:) Vperiod."

Kitame savo pasisakyme socialinių mokslų daktaro laipsnį turintis R.Kuodis, kaip galima įtarti, ir toliau nevaldė emocijų.

"Kai žmogui n kartų paaiškini, kad kotletai pas mus mokami, o ji vis tiek varo, kad "bankirai nemokamai kemšasi pilvus", tai yra arba a) protinio nepakankamumo problema, arba b) sąmoningas watinimas", – dėstė R.Kuodis (kalba netaisyta – A.A.).

Buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius socialiniame tinkle taip pat išreiškė savo nuostabą dėl šios diskusijos.

"Kai išgirstu žodį "Wata", suprantu, kad oponento argumentai baigėsi", – parašė G.Furmanavičius.

Darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas irgi dalijosi įspūdžiais, patirtais perskaičius diskusiją.

Nemato: dėl R.Kuodžio retorikos socialiniame tinkle virusioje diskusijoje Lietuvos banko valdybos pirmininkui V.Vasiliauskui klausimų nekyla. Jis tai laiko savo pavaduotojo nuomone, o banko kotletų skandalą – išpūstu reikalu. (V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.)

"Perskaitęs vyriausiojo banko moralisto komentarą nepatikėjau, kad tai gali sau leisti tokio lygio mokesčių pinigais išlaikomas valdininkas. Tiesiog gėda. Akivaizdu, kad vyriausiojo moralisto vadas toleruoja tokią jo retoriką. Apmaudu ir tiek, ką čia bepridėsi", – pažymėjo D.Arlauskas.

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas komentaruose "vatnikų" epitetus dalijo dosniai visiems – į kairę ir į dešinę.

Aštresnių komentarų R.Kuodžio adresu pažėręs buvęs dienraščio "Lietuvos rytas" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Eugenijus Bukinas iš bankininko taip pat sulaukė žodinio spyrio, pavadinto "čebato aulu".

Labiausiai įsiutinusiems ekonomistą teko ir riebesnių pasakymų.

"Tuo bl, kad SUSIMOKAM! Ka bl nera skirtumo, liberale? Va tai ir yra watinimas, aisku? – argumentavo R.Kuodis (kalba netaisyta – A.A.).

Tiesa, apie R.Kuodžio vartojamą leksiką pasirodžius LNK reportažui, ekonomistas, atsakinėdamas į dienraščio pateiktus klausimus jau mėgino švelninti situaciją, aiškindamas, jog "bl..." yra visai ne rusiškas keiksmažodis, o "blin".

Siūlė paskelbti visą meniu

Žinoma televizijos laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė taip pat pripažino esanti priblokšta žodžių, kuriuos diskusijoje vartoja Lietuvos banko valdybos atstovas.

Rūta Mikelkevičiūtė / Redakcijos archyvo nuotr.

Be įžeidinėjimų, politinių kepštelėjimų, asmeninių nesimpatijų demonstravimo, iš esmės diskusija sukosi vis apie tą patį – kodėl Lietuvos bankas už biudžeto lėšas perka tonas maisto, leidžia mokesčių mokėtojų pinigus pramogoms, vakarėliams, tenkina kitus banko darbuotojų įgeidžius.

Net žagtelėjau nuo žodžių, vartojamų diskusijose.

R.Kuodžiui skriejo vis tie patys klausimai – koks meniu banko valgykloje ir kiek kainuoja ten kotletas?

"Net žagtelėjau nuo žodžių, vartojamų diskusijose. Klausykite, o kodėl nepaskelbus kelių dienų meniu to banko? Ar kokios savaitės su visomis kainomis ir nuotraukomis tų kotletų, a? Visi įvertintų, būtų aišku, kas moka skaičiuoti geriau?! Na, negi sunku, jei kovoti, tai iki galo!" – parašė R.Mikelkevičiūtė.

Nors ir įpykęs, ekonomistas R.Kuodis vis dėlto sureagavo į klausimą ir vienoje vietoje pažymėjo, jog sriuba ir kotletas banko valgykloje kainuoja keturis eurus.

"Vatnikinis" koziris

Verslininkas Ugnius Kiguolis, kelias paras sekęs žodžių mūšį dėl bankininkų kotletų, savo komentaru prajuokino kelias dešimtis internautų.

"Galit kas nors konspektuoti? Tai turi likti istorijoje. Ruošiame tam projektą. Valdininkų švytinčią kultūrą reikia publikuoti", – pastebėjo U.Kiguolis.

Siautulingą žodžių mūšį feisbuke reziumavo J.Blažytė, sulaukusi daugiausia R.Kuodžio "vatnikinių" epitetų.

"Emocinė tryda su visais jos "ekskrementais" buvo tokia galinga, kad jos neperspjautų jokie šarvuoti tankai ar prieštankinės raketos. Tryda, taip sakant, liejosi laisvai: "watnikai", "watinė žurnalistika", "krachaborai", "libai-krachaborai", "akanamystai" – visas įmanomas "bratvos" žodyno atsargas naudojo Lietuvos ekonomikos veidas R.Kuodis, nepamiršdamas ir visiems atvejams tinkamo "ekonominio" termino "bl...", – rašė J.Blažytė.

Jolanta Blažytė / Redakcijos archyvo nuotr.

Tiesa, verslininkė feisbuko diskusijoje, skirtingai nei R.Kuodis, mintis reiškė aiškiai, rišliai, pastabas rašė be gramatinių klaidų ir pademonstravo, jog lietuvių kalbos rašybos ir skyrybos taisyklių mokykloje tikrai mokėsi.

"Anokia čia paslaptis, kad Lietuvos bankas yra vadinamas valstybe valstybėje, kuri gyvena pagal savo pačios susikurtas taisykles. Vienos ryškiausiai matomų taisyklių – vadovų arogancija, kartais "pagardinama" rusiškais keiksmažodžiais, privilegijos ir atsakomybės nebuvimas. LB atsakingas ar iš dalies atsakingas už šalies finansų sistemos formavimą, valdymą ir jos indėlį į bendrą šalies ekonomiką. Tačiau šioje vietoje LB sekasi kur kas sunkiau, nei valgyti subsidijuojamus kotletus. Faktai kalba patys už save: Pasaulio ekonomikos forumo kasmet atliekamas tyrimas (The Global Competitiveness Report 2019) rodo, kad Lietuva pagal finansų sistemos rodiklius tėra tik 75 vietoje. O pagal smulkaus ir vidutinio verslo finansavimą – vos 84 vietoje ir "plaukioja" šalia atsilikusių trečiojo pasaulio šalių, tokių kaip Alžyras, Bangladešas, Kambodža, Gana ir pan. Bet tai juk yra tragedija visai Lietuvos ekonomikai. Lietuvoje dažnai garsiai kalbama apie švietimo ir sveikatos apsaugos sistemų problemas, bet kažkodėl bijoma kalbėti apie finansų sistemos "skyles". Gal tiesiog bijoma, žinant, kad vietoj atsakymų į konkrečius klausimus iš LB galima sulaukti tik lozungų "vatnikai puola"? – retoriškai klausė J.Blažytė.

Ją stebino ir tai, jog priekaištus dėl subsidijuojamų kotletų ir akustinių fotelių LB vadovai atrėmė pasinaudodami kolektyvinėmis sutartimis, neva yra tokie susitarimai su banko profsąjunga.

"Belieka džiaugtis, kad LB profsąjunga dar neužsimanė kokių nors auksinių klozetų. Tikiuosi, ta pati profsąjunga apsaugos LB vadovus ir nuo ramybės drumstėjų, kurie užsimanys pasiteirauti, kodėl Lietuvos finansų sistema pasižymi tokiais apgailėtinais rodikliais", – pastebėjo verslininkė.

Dėl patiekalų – į tribūną

Klausimų dėl R.Kuodžio retorikos turėjo ir žinoma Seimo narė Audronė Jankuvienė.

Įžvalga: A.Jankuvienės nuomone, tokia R.Kuodžio retorika diskredituoja patį Lietuvos banką. (Asmeninio archyvo nuotr.)

"Labai atidžiai buvau perskaičiusi tiek publikaciją apie Lietuvos banko viešuosius pirkimus, tiek banko valdybos pirmininko pasisakymus viešoje erdvėje. Man buvo įdomu, kaip pavaduotojo retoriką vertina banko vadovas V.Vasiliauskas, todėl jo paklausiau to Seime", – neslėpė Seimo narė.

Į A.Jankuvienės klausimą dėl vadinamojo Lietuvos banko kotletų skandalo V.Vasiliauskas atsakė nedaugžodžiaudamas.

"Sunku man būtų komentuoti, ką mano kolega R.Kuodis komunikuoja socialiniuose tinkluose. Tai yra jo asmeninė nuomonė ir tai nėra niekaip susiję su Lietuvos banku. Atsakant į klausimą dėl kotletų skandalo, mano galva, jis yra išpūstas. Na, taip, mes turime valgyklą ir tam, kad valgykla teiktų maitinimo paslaugas, ji turi įsigyti maisto produktų. Už tai darbuotojai, kurie maitinasi toje valgykloje, susimoka", – aiškino V.Vasiliauskas.

Seimo narę A.Jankuvienę nustebino tai, jog Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojo vieši pareiškimai nejaudina paties banko vadovo.

"Mano galva, tokia R.Kuodžio retorika diskredituoja patį banką. Gal galima tuos pasisakymus vertinti kaip jo asmeninę nuomonę, tačiau tai yra aukštas Lietuvos banko pareigūnas, ir tokie epitetai aplinkinių atžvilgiu diskredituoja svarbiausią šalies finansinę instituciją. Antras momentas, kai tokie aukšti pareigūnai užsiima žeminimo, patyčių, įžeidinėjimo "kultūra", mums nelieka ko stebėtis, kad tai plinta visoje visuomenėje, ir tai tampa "antinorma", – kalbėjo politikė.

Priminė ir apie kartuves

Dėl viešai socialiniame tinkle tautai prieinamų R.Kuodžio tekstų dienraštis į Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoją kreipėsi raštu, prašydamas paaiškinti, kodėl dienraščio žurnalistai ir jo paties oponentai vadinami "vatnikais"?

Kaip akcentuoja Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė Nerija Putinaitė, be sąsajų su Kremliaus politika, terminas "vatnikas" turi ir kitą prasmę – žymi žmogų, esantį už sociumo ribų.

N.Putinaitės teigimu, terminas "vatnikas" – posovietinio mentaliteto požymis, susijęs ir su socialiniame užribyje esančiu žmogumi ir jo žeminimu.

Dienraščiui atsiųstas R.Kuodžio atsakymas kelia nuostabą.

Jame vartojami nenorminiai žodžiai, be to, sunku suvokti, ką jis nori pasakyti.

Iš R.Kuodžio atsakymo aišku tai, jog Lietuvos banko valdybos atstovui nepatiko dienraščio publikacija ir suerzino pati tema.

Vyras aiškino, jog nemokamai banko darbuotojai nėra maitinami, už  pietus tarnautojai susimoka patys.

Daktaro laipsnį turintis R.Kuodis atsakyme, siųstame žurnalistams, prisiminė Leniną, minėjo "Rytų trolibaną", "phools phishingą", piktinosi įtarimais dėl "alko-įtakos", priminė, kad dalis konservatorių buvo apkaltinę "tapimu rusų agentu".

"Taip arti kartuvių už tėvynės išdavystę nesu buvęs", – mįslingai dėstė R.Kuodis.

Tiesa, Lietuvos banko valdybos narys kažkodėl žodį "konservatoriai" parašė su "c" raide.

"Aš gi toliau ginsiu save, savo kolegas nuo šmeižto, o tėvynę – nuo watinio žurnalizmo", – lozungu tekstą baigė R.Kuodis ir priminė, kas ir kodėl pralaimėjo bylą Lietuvos bankui.

Dėl komentarų – etikos sargų tyrimas

Nors išsilavinusios visuomenės dalies pasmerkimo dėl nenorminės leksikos R.Kuodis ir gali tikėtis, tačiau vargu ar jo elgesys sulauks kokio nors paties banko etikos sargų įvertinimo.

Po ankstesnių skundų dėl R.Kuodžio pasisakymų feisbuke Lietuvos bankas konstatavo, kad vyras etikos kodekso nepažeidė.

Tą kartą užgaulių žodžių lavinos sulaukė tuometis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Socialiniame tinkle apie S.Jakeliūno inicijuotą parlamentinę 2009-ųjų krizės tyrimo komisiją, pasak šio politiko, ir vėl užgauliai ir įžeidžiai atsiliepė R.Kuodis.

R.Kuodžio elgesį tuomet svarstė Lietuvos banko valdyba.

Paradoksas, tačiau kaip tik tuo metu, kai vyko svarstymas, valdybai vadovavo pats E.Kuodis.

Tiesa, kai buvo imtasi jo rašinėlių socialiniuose tinkluose nagrinėjimo, banko valdybos pirmininko pavaduotojas iš salės išėjo ir nuo klausimo nusišalino.

Esą kaip tik tuo metu R.Kuodžiui teko pavaduoti V.Vasiliauską.

Kokio sprendimo galima tikėtis, kai pavaldiniai vertina viršininko elgesį?

Valdyba nusprendė, jog R.Kuodis etikos kodekso nepažeidė.

Tačiau parašą po šiuo sprendimu suraitęs R.Kuodis, kaip tuomet įtarta, pateko į interesų konfliktą.

Tyrimo ėmėsi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Ji pranešė vienbalsiai nusprendusi, kad R.Kuodis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatą vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.

Komisija nustatė, kad pernai rugpjūtį R.Kuodis LB valdyboje nenusišalino nuo kai kurių su juo susijusių klausimų.

Pavyzdžiui, jis nusišalino ir nedalyvavo valdybos posėdyje svarstant ir balsuojant, ar jo elgesys atitiko LB tarnautojų etikos kodeksą, tačiau vėliau pasirašė nutarimą, kad jis nepažeidė kodekso.

R.Kuodis paaiškinime teigė, jog nutarimą pasirašė kaip einantis LB valdybos pirmininko pareigas, o ne kaip fizinis asmuo.

"Ar dar gali kilti klausimų, kaip etikos reikalai suprantami Lietuvos banke?" – retoriškai klausė Seimo narė A.Jankuvienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (139)

Nieko čia naujo..."kaštų ir naudos analizė"

„KTU pateikti duomenys dėl docento R.Kuodžio minėtų pavienių paskaitų skaitymo patvirtina docento R.Kuodžio nurodytas aplinkybes, tačiau ne KTU įrodinėtą reguliarų R.Kuodžio dalyvavimą akademinėje veikloje“, – sakoma išvadoje. REKLAMA Joje teigiama, kad P.Baršausko „neveikimas vertintinas kaip rektoriaus neatsakingumas ir nepareigingumas“. Kontrolieriaus teigimu, KTU rektoriaus neveikimas prieštarauja Mokslo ir studijų įstatymui, pavyzdžiui, ta apimtimi, kad neužtikrintas tausus išteklių vartojimas „atlygio mokėjimo docentui R.Kuodžiui ir už faktiškai neišdirbtas valandas požiūriu“.

Arnas

Palaikau Kuodį. Žmogų n kartų klausė dėl bendrų ekonomikos patarimų - patarimų davė. N kartų vėl klausė kaip kas vyksta - atsakė, patarė, išdėstė. Ir metų metais vyko tas pats. Vis atsirasdavo koks "labai gudrus žmogus" ir paklausdavo kodėl dangus žydras, kai nėra debesų? Kodėl atsiranda kotletai valgykloje, kai perkama mėsa? Bl. dėl to, kad mėsą sumalą :D Ir už kotletą susimoka :D Natūraliai žmogus pratrūko, ir davė į skudurus tuščiagalviams. Deja nei Vyktaro žmuona, nei kiti protai vistiek esmės ir nesuprato.

LB Banku Prieziuros Skyrius

yra mikimauzu kontora. Kaip kitaip paaiskinti, kad fanerinius bankus ir zulikus praleidzia, po to dar ir paleidzia, o indelininkai lieka prie suskilusios geldos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS