Dėl galimo smurto prieš vaikus linksniuojamos mokyklos direktorė apkaltino Kazlų Rūdos merą šmeižtu | KaunoDiena.lt

DĖL GALIMO SMURTO PRIEŠ VAIKUS LINKSNIUOJAMOS MOKYKLOS DIREKTORĖ APKALTINO KAZLŲ RŪDOS MERĄ ŠMEIŽTU

Praėjusią savaitę Kazlų Rūdos pradinę mokyklą supurtė skandalas – pranešta apie galimą smurto atvejį prieš vaikus. Po šaršalo ir pati mokyklos direktorė Lina Laužaitienė kreipėsi į policiją su pareiškimu dėl šmeižto. Tuo ji kaltina Kazlų Rūdos merą Mantą Varašką.

Praėjusią savaitę merą pasiekė raštiškas tėvų skundas dėl galimo smurto prieš vaikus vienoje ikimokyklinukų grupėje. „Skunde buvo pakankamai detaliai kalbama apie galimai nederamą elgesį prieš vaikus, nekultūringi išsireiškimai iš mokytojos ar mokytojų pusės, baudimai. Buvo rašoma, kad vaikai yra verčiami kažką daryti, jeigu nepaiso nurodymų – ar kampe stovėti, ar būti tualete. Buvo įvardinta nemažai teiginių, kurie neturėtų būti derantys su mokytojo kultūra. Tačiau nebuvo nurodytos konkrečios pavardės, tiesiog buvo įvardinta, kad tai vyksta mokykloje. Po pusdienio atėjo laiškas su vaizdo įrašu, kuris vėliau buvo paskleistas ir viešoje erdvėje“, – tąkart situaciją komentavo Kazlų Rūdos savivaldybės meras.

Tiesa, pati mokyklos direktorė po skandalingos žinios nei į M. Varaškos, nei į žurnalistų skambučius neatsakė, o pagaliau sutikusi pasikalbėti šios savaitės pradžioje visgi per daug neatviravo. Tačiau, kaip paaiškėjo, L. Laužaitienė pati kreipėsi į policiją dėl šmeižto – apie tai antradienio vakarą feisbuke paskelbė pats M. Varaška.

„Opa. Ir man pagal pradinės mokyklos vadovės pareiškimą pradėtas ikiteisminis tyrimas. Nežinau dėl ko, bet, skaitau, jau priėjau liepto galą. Jei dar liko draugų – padžiovinkite duonutės. „Sostinės batonas“ iš vis būtų jėga“, – feisbuke rašė Kazlų Rūdos meras.

Po M. Varaškos įrašu užvirė internautų diskusija. Vieni linkėjo merui stiprybės ir žadėjo vykdyti prašymą džiovinti batoną, kiti pradinės mokyklos direktorei žarstė darbo pasiūlymus.

Nežinau dėl ko, bet, skaitau, jau priėjau liepto galą. Jei dar liko draugų – padžiovinkite duonutės.

„Jau kaip jums, savo keptos duonos ir šviežios paliksiu. Tik jau nereikia čia gąsdinti jūsų“, – rašė internautė Vilma.

„Čia vadinasi „skęstantis ir šiaudo griebiasi“. Pažįstama situacija. M. Varaška, laikykitės, dėl jūsų aš visiškai ramus. O vat „direktorei“ linkėjimai ir sėkmės darbo paieškose. P. S. mačiau „IKEA“ ieško pakuotojų“, – sarkazmo negailėjo internautas Mantas.

„Žinau nedaug, bet ginklas prieš juos yra viešumas ir stiprių žmonių jie neįveikia. Kaip Vitas Tomkus sakė: „Turbūt jūs teisūs, bet ar galite tai įrodyti“. Stiprybės, sėkmės“, – linkėjo Linas.

„Čia jau kalba ne apie batoną. Kalba apie nesusivokimą, kokiu laikmečiu gyvename. Tai – ne glūdus sovietmetis, kuomet vaikus buvo galima tampyti už ausų, liniuote daužyti per rankas jei į lietuvių pamoką neatsinešei žalio tušinuko balsiams apvedžioti... Ir jei neabejingas žmogus, šiuo atveju meras stoja tėvų ir vaikų pusėn ir jam pradedamas ikiteisminis tyrimas – daug pasako“, – nuomone dalijosi Žaneta.

Bendraus tik oficialiai

Portalo žurnalistams susisiekus su Kazlų Rūdos meru jis teigė nežinąs, kokiu pagrindu pradinės mokyklos direktorė kreipėsi į policiją. „Pagrindo ir straipsnio nežinau, tiesiog gavau atsiliepimus iš žmonių, kurie bendravo su liudininkais. Kiek suprantu, policijos komisariatas pradėjo kviesti liudyti asmenis, kurie buvo nurodyti vadovės pareiškime apklaustini kaip liudytojai. Aš pats į policijos komisariatą nesikreipiau, tik gavau iš žmonių jau patvirtintą informaciją, kad direktorė kreipėsi į policiją dėl mano veiklos vertinimo, kaip supratau – baudžiamuoju teisiniu pagrindu. Žinau, kad keletas žmonių dalyvavo liudijime – tuo ir pasidalinau. Jeigu turite „Sostinės“ batono – pataupykite man“, – šyptelėjo M. Varaška.

Po pirmadienį vykusio mokyklos bendruomenės ir savivaldybės atstovų susirinkimo M. Varaškai su pradinės mokyklos direktore bendrauti daugiau neteko. „Mes peržvelgę visą susirinkimo eigą – yra ir susirinkimo įrašas, jis truko apie 1,5 val., nusprendėme, kad bendraujame oficialiuoju, formaliuoju būdu – vieši susitikimai, elektroniniai laiškai, kad nebūtų vietos interpretacijai ir pamąstymams dėl deramų ar nederamų veiksmų“, – kalbėjo M. Varaška.

Čia vadinasi „skęstantis ir šiaudo griebiasi“. Pažįstama situacija. M. Varaška, laikykitės, dėl jūsų aš visiškai ramus.

Po pokalbio su meru portalo žurnalistams pavyko pakalbinti ir pačią Kazlų Rūdos pradinės mokyklos direktorę. Tiesa, ji, kaip ir ankstesniais kartais, daugžodžiauti nebuvo linkusi. Paklausta, ar ji į policiją iš tiesų kreipėsi su pareiškimu dėl šmeižto, direktorė tik tarstelėjo: „Tiesa“.

Komentuoti dėl kokių konkrečių veiksmų ar išsireiškimų ji kaltina M. Varašką šmeižtu, L. Laužaitienė taip pat nebuvo linkusi. „Tame pranešime yra (parašyta, – aut. past.), galite ir policijos paklausti tos informacijos“, – kalbėjo direktorė.

Vyksta aplinkybių patikslinimas

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis portalo žurnalistams patvirtino, kad policija išties yra gavusi pareiškimą: „Pagal gautą pradinės mokyklos direktorės pranešimą, o vėliau ir pareiškimą, yra pradėtas aplinkybių patikslinimas pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnį dėl šmeižimo. Dėl minėto įvykio ikiteisminis tyrimas nepradėtas“, – situaciją komentavo policijos atstovas.

Tiesa, pagal kurią Baudžiamajame kodekse nurodytą straipsnio dalį įrodžius kaltę būtų baudžiamas meras ir kas jam grėstų – kol kas pasakyti sunku. Pasak R. Siaurusaičio, ši informacija turėtų paaiškėti po aplinkybių patikslinimo.

Primename, kad skandalas praėjusią savaitė Kazlų Rūdoje kilo po to, kai savivaldybę pasiekė tėvų skundas dėl nederamo pedagogų elgesio vienoje ikimokyklinukų grupėje. Vėliau viešoje erdvėje pasklido ir vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas galimas smurto atvejis. 

Aš pats į policijos komisariatą nesikreipiau, tik gavau iš žmonių jau patvirtintą informaciją, kad direktorė kreipėsi į policiją dėl mano veiklos vertinimo, kaip supratau – baudžiamuoju teisiniu pagrindu.

Portalo žurnalistams M. Varaška tąkart teigė, kad apie netinkamą pedagogų elgesį su vaikais Kazlų Rūdos pradinėje mokykloje jis buvo informuotas raštiškai.

„Skundas buvo atsiųstas keliems adresatams, mačiau, kad prisegta ir Vaiko teisių apsaugos tarnyba, Švietimo skyrius, mokyklos administracija. Skunde buvo pakankamai detaliai kalbama apie galimai nederamą elgesį prieš vaikus, nekultūringi išsireiškimai iš mokytojos ar mokytojų pusės, baudimai. Buvo rašoma, kad vaikai yra verčiami kažką daryti, jeigu nepaiso nurodymų – ar kampe stovėti, ar būti tualete. Buvo įvardinta nemažai teiginių, kurie neturėtų būti derantys su mokytojo kultūra. Tačiau nebuvo nurodytos konkrečios pavardės, tiesiog buvo įvardinta, kad tai vyksta mokykloje. Po pusdienio atėjo laiškas su vaizdo įrašu, kuris vėliau buvo paskleistas ir viešoje erdvėje. Skundas dėl situacijos mokykloje susijęs su šiais dviem epizodais“, – tąkart situaciją komentavo Kazlų Rūdos savivaldybės meras.

Praėjusią savaitę Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Dovilė Burbaitė teigė, kad specialistai pranešimą apie galimą smurto atvejį ugdymo įstaigoje gavo iš vaikų tėvų. „Stengtasi kuo skubiau susitikti su tėveliais, pabendrauti dėl situacijos, išklausyti vaikus. Šiuo metu jau susitikta su didžiąja dalimi ikimokyklinio ugdymo grupę 2019-2020 metais lankiusiais ir šiemet lankančiais vaikais ir jų tėvais. Suteikta visa informacija apie nemokamos pagalbos galimybes Kazlų Rūdoje. Skyriaus duomenimis, kai kurie iš tėvų jau kreipėsi psichologinės pagalbos. Atsižvelgiant į tai, jog minėtos Kazlų Rūdos pradinės mokyklos steigėjas yra savivaldybė, vaiko teisių gynėjai pateikė Švietimo skyriui rekomendacijas dėl tolimesnių veiksmų bei pagalbos organizavimo vaikams, tėvams, pagal poreikį – pedagogams ir prevencijos priemonių“, – vardijo D. Burbaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kristina

Pats nuostabiauses meras koki tik galejo tureti Kazlų Rūda!!! Tik jis atsizvelgia i miestelio gyventojus ir tik jis sparcei grazina miesteli. DIDZIAUSIAS ACIU MERUI. IR 110% PALAIKAU JUS MANTAI

SUSIJUSIOS NAUJIENOS