Policija apie saugumo užtikrinimą: kiekvienas mitingas – atskira istorija, vertinama individualiai | KaunoDiena.lt

POLICIJA APIE SAUGUMO UŽTIKRINIMĄ: KIEKVIENAS MITINGAS – ATSKIRA ISTORIJA, VERTINAMA INDIVIDUALIAI

  • 0

Kaip dirba policija mitingų ar renginių metu? Kada ir kodėl naudojami įtikinėjimo būdai, o kada jėga? Kaip vyksta pasirengimas ir kas daroma pasibaigus renginiui? Į šiuos klausimus atsako policijos atstovai.

Policija primena, kad kiekvienas mitingas, piketas ar kitoks renginys vertinamas individualiai, atsižvelgiant į visas su juo susijusias aplinkybes, tačiau pareigūnai visuomet vadovaujasi galiojančiais teisės aktais bei teisingumo, operatyvumo, protingumo, proporcingumo ir kitais įstatymuose nustatytais principais.

Kiekvienam renginiui – atskiras pasiruošimas

Kiekvienas renginys yra atskira istorija, todėl pareigūnai prieš kiekvieną renginį ruošia atskirą viešosios tvarkos užtikrinimo planą.

„Kiekvienas renginys yra atskira istorija, todėl pareigūnai prieš kiekvieną renginį ruošia atskirą viešosios tvarkos užtikrinimo planą. Planavimo procesas paremtas geriausiomis vakarų valstybių praktikomis, jame iš esmės dalyvauja visi policijos padaliniai. Pavyzdžiui, kriminalinės žvalgybos padaliniai renka ir vertina su renginiu susijusią viešą ir neviešą informaciją, kelių policijos pareigūnai koordinuoja eismo saugumo užtikrinimo klausimus, už pasirengimą ir pajėgų valdymą atsakingi pareigūnai, atsižvelgdami į gaunamą informaciją (prognozuojamą dalyvių skaičius, įvairias grėsmės, galimus renginio eigos scenarijus ir kt.) rengia jungtinį visų, renginio saugumą privalančių užtikrinti pajėgų, veiklos planą. Šiame etape suplanuojamas renginio saugumui užtikrinti būtinas pareigūnų skaičius, detaliai paskirstomos užduotys pareigūnams, numatomos rezervinės pajėgos, reikalingos techninės priemonės, paskiriami įvairių lygmenų atsakingi pareigūnai“, – rašoma policijos pranešime.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Identifikavus tam tikras grėsmes gali būti priimami sprendimai iš anksto įspėti atskirus asmenis (renginio organizatorius ir / ar dalyvius) dėl galimos atsakomybės už galimus teisės pažeidimus, vadovaujantis Policijos įstatymo nuostatomis. Prieš renginį pareigūnai yra detaliai instruktuojami, aptariamos galimos situacijos ir galimi policijos veiksmai, įvardijamos rizikos bei kiti, pareigūnams būtini žinoti, klausimai.

Kraštutinės priemonės – tik išskirtiniais atvejais

Girdime visuomenės, žiniasklaidos, politikų balsą, jį vertiname, tačiau sprendimus priimame atmetus emocijas, pažiūras, vadovaudamiesi surinktais duomenimis ir įstatymo nuostatomis.

„Renginio metu situaciją nuolat vertina atsakingi pareigūnai, kurie yra įgalioti nedelsiant priimti būtinus sprendimus. Svarbu paminėti, jog sprendimai priimami itin atsakingai, siekiant subalansuoti tiek renginio organizatorių ir jo dalyvių, tiek kitų asmenų interesus bei maksimaliai užtikrinti viešąjį saugumą. Atsižvelgiant į išankstinę bei renginio metu gaunamą (fiksuojamą) informaciją, renginio saugumui grėsmę keliančius asmenis pareigūnai siekia paveikti įtikinėjimo ir dialogo būdu, todėl renginių metu, dažniausiai, policijos pareigūnai jėgos naudojimą ar kitas itin griežtas priemones (pavyzdžiui, renginio nutraukimą) pasilieka tik kaip kraštutinį sprendimą“, – rašoma pranešime.

Pasibaigus kiekvienam renginiui, darbas nesibaigia. Atsakingi pareigūnai atlieka visos renginio eigos vertinimą, tuo pačiu įvertindami ir galimai renginio metu padarytus teisės pažeidimus.

„Esame įsitikinę, jog būtent toks policijos požiūris į saugumą renginiuose padeda išvengti konfliktinių situacijų eskalacijos ir rimtų viešosios tvarkos pažeidimų. Girdime visuomenės, žiniasklaidos, politikų balsą, jį vertiname, tačiau sprendimus priimame atmetus emocijas, pažiūras, vadovaudamiesi surinktais duomenimis ir įstatymo nuostatomis. Siekiant visuomenės saugumo renginių metu yra svarbus atsakomybės neišvengiamumas teisės pažeidimus padariusiems asmenims, tačiau pažeidimų tyrimas privalo būti objektyvus ir paremtas faktinėmis aplinkybėmis, kurios renginio metu ne visuomet būna akivaizdžiai matomos“, – informuoja policijos atstovai.

Primename, kad pastaruoju metu daugiausiai atgarsio visuomenėje sulaukė prie Seimo vykstanti protesto akcija dėl valdžios vykdomos šeimos politikos. Ji prasidėjo antradienio rytą, tuomet prie parlamento buvo susirikinę keli šimtai žmonių. Ketvirtadienio rytą prie Seimo šią akciją tęsė 30–40 žmonių.

Kadangi Vilniaus miesto savivaldybė nedavė leidimo mitingui, nes įvertino jį kaip politinę akciją, protestuotojai Seimo automobilių aikštelėje stoviniuoja grupelėmis. Mat akcijai iki 15 žmonių leidimo nereikia. Sostinės policija pranešė pradėjusi keletą administracinės teisenos pažeidimų per protesto akcijų, taip pat – ir dėl Susirinkimų įstatymo pažeidimo.

Antradienio vakarą viešoje erdvėje kilo diskusijų audra dėl incidento proteste. Socialiniuose tinkluose tąkart plito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos prie Seimo stovinčios dvi merginos, apsigobusios vaivorykštės spalvų vėliavomis. Jos iš mitingo buvo išlydėtos policijos pareigūnų, kad „nekiltų konfliktų, nesusipratimų“. Paviešintas vaizdo įrašas įžiebė internautų diskusiją, ar tik nebus taikomi dvigubi standartai, nes čia leidimo protestuoti negavę žmonės rinkosi visą dieną, o vaivorykštės spalvų vėliavomis apsigobusios merginos iš čia buvo palydėtos pareigūnų.

I. Gelūno / Fotobanko nuotr., Nendrės Černiauskienės vaizdo įrašo stop kadras

Portalo kauno.diena.lt kalbintas Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis teigė, kad „jos buvo atėjusios į mitingą ir išėjo“. Pasiteiravus, ar jos išėjo pačios, policijos atstovas teigė, kad jų „tikrai niekas nesulaikinėjo“. Anot R. Matonio, šioms merginoms policija nebuvo iškviesta, pareigūnai dirbo vietoje.

„Policijos pareigūnai jas palydėjo, kad nekiltų konfliktų, nesusipratimų“, – sakė pašnekovas.

Pasiteiravus, ar merginos nebuvo prieš būti pareigūnų palydėtos iš protesto vietos, R. Matonis teigė nežinantis tokių detalių. „Jos pačios išėjo, turbūt niekas jų ten nelydėjo, pareigūnai dirbo visame mitinge, tai logiška, kad jeigu jos ten vaikščiojo, tai gal jie jas stebėjo ir buvo šalia jų, kad nekiltų nesusipratimų“, – sakė R. Matonis.

Anot jo, merginos nebuvo sužeistos ir nenukentėjo. Pasiteiravus, ar šiuo atveju nėra taikomi dvigubi standartai, policijos atstovas teigė, kad čia jis jų neįžvelgia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS