Policijos rėmėjai turės laikyti egzaminą | KaunoDiena.lt

POLICIJOS RĖMĖJAI TURĖS LAIKYTI EGZAMINĄ

  • 0

Seimas antradienį priėmė pataisas, kurios konkrečiau apibrėžia policijos rėmėjų įgaliojimus, taip pat nustato jiems reikalavimus.

Už atitinkamus Policijos rėmėjų įstatymo pakeitimus balsavo 78 Seimo nariai, vienas parlamentaras susilaikė. Pataisos turėtų įsigalioti nuo spalio.

Pagal pataisas, norintys tapti policijos rėmėjais asmenys privalės išklausyti mokymo kursą ir išlaikyti egzaminą. Išimtis nustatyta tik buvusiems policijos pareigūnams ir garbės policijos rėmėjams. 

Vėliau policijos rėmėjai ne rečiau kaip kartą per metus privalės išklausyti policijos įstaigos organizuojamus kvalifikacijos tobulinimo kursus ir išlaikyti egzaminą, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Policijos rėmėju galės tapti ne jaunesnis kaip 18 metų mokantis lietuvių kalbą Lietuvos pilietis ar nuolat šalyje gyvenantis kitos Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, turintis ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą, pagal asmenines ir moralines savybes tinkantis būti policijos rėmėju.

Be policijos rėmėjų, įstatyme įtvirtinami garbės policijos ir jaunieji policijos rėmėjai. Garbės policijos rėmėjai galės savo noru padėti policijai švietėjiška, intelektine veikla, teisėkūros iniciatyvomis, idėjomis ir pasiūlymais viešosios tvarkos bei visuomenės saugumo srityje.

Jaunuoju policijos rėmėju galės būti nuo 12 iki 18 metų amžiaus asmuo, padedantis policijos ir švietimo įstaigoms vykdyti vaikų nusikalstamumo ir kitų teisės pažeidimų prevenciją, kurti saugią aplinką mokyklose ir jų prieigose. Jaunųjų policijos rėmėjų veikla bus reglamentuojama Lietuvos policijos generalinio komisaro įsakymu.

Policijos rėmėjai turės teisę reikalauti, kad asmenys laikytųsi viešosios tvarkos ir nepažeistų įstatymų. Kartu su policijos pareigūnais saugodami viešąją tvarką, policijos rėmėjai galės panaudoti specialiąsias priemones, nustatyti pažeidėjo asmens tapatybę, padėti policijos pareigūnams sulaikyti ir pristatyti asmenį į policijos įstaigą.

Policijos rėmėjas teisę panaudoti specialiąsias priemones turės gindamasis ar gindamas kitą asmenį nuo pradėto ar tiesiogiai gresiančio gyvybei ar sveikatai kėsinimosi, taip pat sulaikydamas teisės pažeidimą darantį arba padariusį asmenį, kuris aktyviais veiksmais vengia sulaikymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS