Praeities žvalgo išgyvenimo patarimai: kokių ir kiek atsargų prireiks | KaunoDiena.lt

PRAEITIES ŽVALGO IŠGYVENIMO PATARIMAI: KOKIŲ IR KIEK ATSARGŲ PRIREIKS

  • 7

Gidas Šarūnas Jasiukevičius tęsia filmuotų patarimų seriją apie tai, kaip išgyventi, kas gali grėsti prasidėjus visuotiniams neramumams. Šįkart monologas apie atsargų kaupimą, kokių svarbiausių atsargų gali prireikti kritinėje, krizinėje situacijoje.

Niekam nesigirkite, ką ir kur turite

Žiūrėdamas į kitų išgyvenimo ekspertų pasisakymus atkreipiau dėmesį į kelis dalykus, ko aš jokiais būdais nedaryčiau. Pirmas dalykas. Niekada jokiomis aplinkybėmis niekam nerodykite kaip, ką ir kur turite pasidėję. Peržiūrėjęs kelis vaizdo įrašus youtube jau žinau, kur man reikėtų eiti, kai baigsis mano atsargos. Turėkite omenyje, kad atsargos saugiausios yra ten, kur apie jas niekas nežino. Jeigu apie jas kas nors žino, būkite tikri, kad atėjus laikui ateis ir paims. Tikrai atsiras geriau pasiruošęs, geriau ginkluotas žmogus, o gali būti, kad ateis ne po vieną, o po kelis.

Kitas svarbus momentas. Pastebėjau, kad atsargas žmonės rūšiuoja pagal jų pobūdį. Pavyzdžiui, vienoje dėžėje kruopos, kitoje konservai ir t.t. Neprotinga taip daryti. Visada yra tikimybė, kad jūs galite prarasti vieną ar kitą dėžę. Pavyzdžiui, jas gali užlieti, užpilti, sugadinti pavogti, atimti ir pan. Jeigu kažkas paims dėžę, kurioje sandėliavote visas savo mėsos atsargas, tai tas kažkas jus paliks visiškai be mėsos atsargų.

Mano patarimas yra miksuoti atsargas. Į vieną dėžę įdėti visokiausių atsargų.

Dar vienas patarimas – pasiskaičiuoti ir kaupti tiek, kiek jums reikės atsargų mėnesiui. Paprastai visokios konfliktinės situacijos ar nežinios, apokalipsės trunka maždaug mėnesį. Po to mėnesio situacija pasisuka vienaip ar kitaip. Svarbu ištraukti, išgyventi vieną mėnesį.

Dar vienas svarbus aspektas – nepamirškite pasirūpinti savo augintiniais. Atsargas kaupkite ir jam.

 

 

Maisto atsargos

Svarbiausios atsargos yra maisto, vandens. Vandens parai žmogui skaičiuokite mažiausiai du litrus, įskaitant ir atsigėrimą, ir maisto gamybą. Vandens atsargas patogiau laikyti mažose talpose, pavyzdžiui, buteliuose po 1,5 ar du litrus. Geriau pirkti parduotuvėje vandenį, o ne patiems prisipilti iš čiaupo, nes taip vanduo į butelį patenka turėdamas sąlytį su oru, o kartu patenka ir mikroorganizmai, toks vanduo gali greičiau sugesti. Kaupiu vandenį buteliais, be viso to pas mane kieme dar yra šulinys. Reikalui esant vandenį galiu semtis iš jo.

Maistas. Reikia atskirti dvi pagrindinis grupes. Baltymų šaltinis – mėsa. Kiauliena, jautiena, paukštiena, žuvis. Vegetarams, veganams baltymų šaltinis būtų pupelės, ankštiniai produktai.

Žuvis kalbant apie mėsą yra mažiausiai vertingas produktas skaičiuojant energetinę vertę. Jos siūlyčiau kaupti tik raciono paįvairinimui. Konservuota lašiša, šprotai. Paukštiena irgi neturėtų sudaryti pagrindinę raciono dalį. Jos konservuose didžiąją masės dalį sudaro kaulai. Iš kiaulienos – riebesnės mėsos energijos gaunama daugiau, tačiau jis yra sunkiau virškinamas, jam apdoroti reikia daugiau vandens. Vasarą geriau tinka jautiena, o žiemai – kiauliena.

Reikiamas mėsos atsargas skaičiuokite taip: žmogui per parą reikės dviejų porcijų po 200 g., tai yra, po mažą konservų dėžutę.

Antra svarbi maisto grupė yra kruopos. Jų reikia kuo įvairesnių. Grikiai, įvairūs ryžiai, įvairūs lęšiai, žirniai – geras baltymų šaltinis, perlinės kruopos – geras vitaminų šaltinis, bolivinė balanda, miežiai, avižiniai dribsniai ir makaronai. Makaronai – ne kruopos, bet sandėliavimo prasme yra beveik tas pats.

Kiek prireiks kruopų atsargų? Parai žmogui vienos stiklinės, o kaupkime mėnesiui.

Kritiniais atvejais, kai neturite galimybės virti, neturite, kur gauti ugnies, šilumos, karšto vandens, kruopas galima iš vakaro užsimerkti vandenyje, ryte – žiupsnelis druskos ir jas jau bus galima valgyti.

Dar į racioną reikia aliejaus, prieskonių maisto gamybai, druskos. Nepamirškite ir konservuotų vaisių bei daržovių. Patikėkite, to dalyko labai norisi ir labai trūksta. Yra daugybė variantų, kaip pasiruošti agurkų, burokėlių, taip pat pravers obuolių košės ir kt.

Įrankiai ir alkoholis

Nepamirškite savęs palepinti – į atsargas įtraukiame saldumynų. Geriausiai išsilaiko čiulpiami saldainiai ir šokoladai. Tiesą, šokoladą sunkiau išlaikyti karštoje aplinkoje, bet irgi geras energijos šaltinis, pagerina ūpą, pakelia nuotaiką.

Arbata, cukrus. Jeigu negalite apsieiti – pasirūpiname kava, cigaretėmis. Tik žmonės dažnai blogai pasiskaičiuoja, kiek šių dalykų reikės. Kiek esu skaitęs, kava ir cigaretės tampa labai gera mainų preke gauti kažko, ko jums trūksta, nes jos baigiasi labai greitai.

Norisi pieno. Pasirūpinkite pieno milteliais. Tinka ir kūdikiams skirti mišinukai. Geras energijos šaltinis – kondensuotas pienas.

Dar viena grupė – nebūtina, bet praverčianti. Alus, traškučiai, sultys ir limonadas. Patikėkite, „Coca cola“ po žygio, kai nėra civilizacijos, yra tokia atgaivos bomba!

Retai minimas dalykas, bet norėčiau akcentuoti. Stiprus alkoholis ir dezinfekcinis skystis. Atsargose turiu tik stipraus alkoholio, kuris gali būti naudojamas kaip dezinfekcinis skystis. Tai turėtų būti nespalvotas alkoholis, nes juo dezinfekavus rankas joms ims lipti. Nepamirškite, kad alkoholis – taip pat puiki mainų prekė. Už jį užsitęsus krizei galima gauti praktiškai viską.

Ugnies šaltiniai. Žiebtuvėliai, degtukai, skeltuvas. Pastaruoju išmokite naudotis.

Įrankiai. Apie peilius pakalbėsiu kitam vaizdo tinklaraštyje. Turėkite kirvį, pjūklą, vinių, varžtų, atsuktuvai.

Dar gali prireikti miegmaišių, pledų, paklotėlių, prožektorių ir baterijų.

Atsargose būti turi būti benzino. Jo gali prireikti jūsų automobiliui, jei jis benzinu varomas, kokį rekomenduoju. Benzino reikės ir maisto ruošimui, ir jūsų generatoriui, kuris būstą aprūpins elektra nutrūkus centralizuotam jos tiekimui.

Kaip gaminti maistą?

Maisto ruošimui būtina kaitra. Paprasčiausias variantas – dujinė viryklė su dujų balionėliu. Ant jos dedame metalinį indą ir verdame ar kepame. Turėti metalinių indų. Šeimai reikėtų didesnės kelioninės viryklės ir dujų baliono. Kitas variantas – sauso kuro tabletės, bet jų labai daug reikia.

Dar variantas – malkinė krosnelė, kuri tinka ir patalpos šildymui, ir maisto gaminimui.

Ryšio priemonės

Pats turiu trumpųjų bangų radijo imtuvą. Jis yra karinis senovinis, neblogai gaudo bangas. Lauke yra didžiulė antena. Bet imtuvui reikia elektros. Yra radijo imtuvų, veikiančių baterijomis.

Turiu dar tokį įdomų dalyką. Prožektorius ir radijo imtuvas viename su saulės baterijomis ir USB jungtimi pakrauti elektros prietaisams, pavyzdžiui, mobilųjį telefoną. Šio imtuvo bateriją pakrauti galima ir mechaniškai sukant rankenėlę.

Radijo imtuvas leis sužinoti, kas dedasi pasaulyje, o racijos leis palaikyti ryšį vienam su kitu nors ir per kilometrą.

Būtina turėti nešiojamą įkroviklį, išorinę bateriją (power bank, angl.).

Protinga, bet neprivaloma būtų turėti žiūronus, naktinio matymo prietaisus. Pastarųjų ir paprastų pakaks apžvelgti, kas naktį vyksta jūsų kieme.

Sekantis vaizdo tinklaraštis – apie ginklus.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

vk

Ačiū, nors nekaupiu, bet įdomu skaityt.

...

O kiek atsargų jau Tvartely sukaupta?..

To-?

Atmink,kad kiekvienai kartai būna kažkokios kataklizmos,karai.Pats matau įsitikinęs,kad pragyvensi be jokių sunkumų.Jautiesi,kad būsi visuomet sotus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS