Prakalbo apie draudimą nuo nelaimingų atsitikimų: ar jis turėtų būti privalomas visose mokyklose? | KaunoDiena.lt

PRAKALBO APIE DRAUDIMĄ NUO NELAIMINGŲ ATSITIKIMŲ: AR JIS TURĖTŲ BŪTI PRIVALOMAS VISOSE MOKYKLOSE?

  • 2

Kalbame apie mokinių sveikatos draudimą, kuris atlygintų žalą, jei vaikas mokykloje susižeistų. Toks draudimas – pageidautinas, bet ne privalomas. Kurios savivaldybės mokyklas įpareigoja papildomai rūpintis vaikų saugumu, kurios – ne, ir kodėl tai vis dar neprivaloma praktika?

Plačiau LNK reportaže papasakojo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ugdymo departamento direktorė Jolanta Navickaitė.

– Ar ministerija turi kokias nors rekomendacijas ar reglamentuotą tvarką, kaip mokyklos turėtų tvarkytis su mokinių sveikatos draudimu pamokų metu?

– Pats švietimo įstatymas sako, kad už mokinių saugumą tiek mokykloje, tiek už mokyklos ribų vykstančiose veiklose atsako mokyklos vadovas. Nuo mokyklos vadovo priklauso, kokie mokykloje susitarimai dėl vaikų draudimo civiline atsakomybe ar kita atsakomybe. Mūsų praktika rodo, kad susitarimai skirtingose savivaldybėse būna labai skirtingi. Yra pavyzdžių, kai savivaldybės priėmė sprendimus apdrausti visas mokyklas. Kas benutiktų tose mokyklose dirbantiems mokytojams ar mokiniams, yra užtikrinamos draudimo išmokos bei padengiama atsakomybė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar galėtumėte pateikti pavyzdžių, kokios tai savivaldybės?

– Tokį draudimą visoms mokykloms yra pasiūliusi Tauragės savivaldybė. Klaipėdos miesto savivaldybė turėjo tokią praktiką eilę metų. Taip pat yra eilė savivaldybių, kuriose pačios mokyklos atskirai priima sprendimus. Tokių pavyzdžių yra ir Kauno, Kėdainių, Kretingos, Šilutės rajono savivaldybėse. Ten pačios mokyklos priima sprendimus dėl reikalingo draudimo. Gali būti pasirenkamas vienas ar kitas aspektas, kuriais apdraudžiami mokytojai bei mokiniai. Tokiu atveju, jei mokykla priima sprendimą apdrausti mokytojus ir mokinius, mokyklos steigėjas turi skirti tam lėšų. Aišku, mokykla gali panaudoti ir lėšas, kurias gauna iš 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, kuriuos mokyklai skiria tėveliai.

– Ar tokia tvarka neturėtų būti reglamentuota visoms šalies mokyklos vienodai?

– Iš tiesų neturime tokios rekomendacijos arba tokios prievolės apdrausti visus mokinius. Yra tik pavienių savivaldybių bei draudimo bendrovių iniciatyvos. „Lietuvos draudimas“ kiekvieną rugsėjį apdraudžia Lietuvos moksleivius. Savivaldybės administracijai belieka tik pasirašyti draudimo sutartį su draudimo bendrove.

Kokį draudimą taiko tarptautinė Amerikos mokykla Vilniuje, papasakojo personalo vadovė Laura Mickuvienė.

– Kokį draudimą turi vaikai jūsų mokykloje, jei nutinka nelaimė?

– Pradėsiu nuo to, kad pažangios, tarptautinės mokyklos tiek Europoje, tiek visame pasaulyje, norėdamos užtikrinti darbuotojų bei moksleivių sveikatą ir gerovę, įsipareigoja apdrausti papildomu sveikatos draudimu nuo nelaimingo atsitikimo. Mūsų mokykla – ne išmintis. Mes jau daugelį metų taikome šią praktiką. Draudžiame tiek darbuotojus, tiek moksleivius nuo nelaimingo atsitikimo. Žinote, kad moksleiviai mokyklose ne tik mokosi. Jie pas mus skatinami dalyvauti sporto veiklose, vyksta į užsienio tarptautinius turnyrus. Todėl mūsų mokykla įsipareigojo suteikti papildomą apsaugą nelaimės atveju. Įvykus nelaimingam atsitikimui, nukentėjęs asmuo įgyja teisę į finansinę kompensaciją.

– Ar tekę mokyklose pildyti dokumentus didesnei kompensacijai?

– Buvo toks nelaimingas nutikimas užsienyje kelionės metu. Moksleivis susižeidė, todėl teko pildyti dokumentus. Buvo išmokėta ženkli kompensacija nukentėjusiojo šeimai.

– Koks turi būti sužeidimas ar jo pobūdis, kad mokinys jau galėtų gauti finansinę kompensaciją?

– Bet kuriuo atveju skatiname tėvus pateikti išrašą iš gydymo įstaigos. Pati draudimo bendrovė įvertina kompensacijos dydį, kuri priklauso nuo traumos sudėtingumo. Paprastai tai būna kaulų lūžiai, raumenų patempimai ar įvairios galvos traumos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

reiktu pensininkus drausti nuo nelaimingu atsitikimu..... DDDDDD dabar slidu gal paslys....

Nuomonė

Eilinis pasipinigavimas jau šita valdžia tai neduok Dieve niekaip nedaeina kas už juos gali basuoti per rinkimus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS