Valstybės kontrolierius įspėjo G. Nausėdą: gali grėsti ES sankcijos | KaunoDiena.lt

VALSTYBĖS KONTROLIERIUS ĮSPĖJO G. NAUSĖDĄ: GALI GRĖSTI ES SANKCIJOS

Valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys ketvirtadienį perspėjo prezidentą Gitaną Nausėdą, kad audito įstaigos nepriklausomumui kyla grėsmė, o dėl to Lietuva gali sulaukti Europos Sąjungos finansinių sankcijų.

A. Dulkys teigia, kad audito įstaigos nepriklausomumui kenkia šiemet įsigaliojęs įstatymas, numatantis, kad darbuotojus Valstybės kontrolei parenka Valstybės tarnybos departamentas.

Anot valstybės kontrolieriaus, auditorių negali deleguoti vyriausybinės įstaigos, nes Valstybės kontrolė jas tikrina, auditorius negali būti valstybės tarnybos, kurią pats audituoja, dalimi.

„Pasakiau prezidentui, kad nuo sausio jaučiuosi kaip būdamas Pilėnų apsiaustyje. Esu surakintomis rankomis valdant personalą“, – BNS sakė A. Dulkys po susitikimo su G. Nausėda.

„Jeigu Europos Komisijai kiltų abejonių, kad Valstybės kontrolėje auditus atliko ne nepriklausomi darbuotojai, Europos Komisija gali imtis priemonių dėl pinigų Lietuvai stabdymo“, – perspėjo valstybės kontrolierius.

Jis atkreipė dėmesį, kad panašus precedentas jau buvo, kai Europos Komisija 2011 metais sustabdė mokėjimus Transporto investicijų direkcijos administruojamiems projektams dėl audito ataskaitos nepaisymo.

Pasak A. Dulkio, Europos Komisijai bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) Valstybės kontrolės savarankiškumas yra ypač svarbus dėl to, kai jai yra pavestos fiskalinės institucijos funkcijos vertinti valstybės biudžetą.

Jo teigimu, Valstybės kontrolės situaciją taip pat atidžiai vertina Europos audito rūmai, kurių vertinimas gali sulaukti dėmesio ir Europos Parlamente.

Valstybės kontrolierius anksčiau buvo išsakęs nerimą ir dėl siūlomų naujų biudžeto sudarymo principų, kurie didesnę įtaką būtų numatę vidaus reikalų ministrui.

A. Dulkys taip pat sakė prezidentui pristatęs Valstybės kontrolės ataskaitas dėl biudžeto valdysenos, valstybės investicijų programos.

Prezidentūra po susitikimo užsiminė, kad gali siūlyti Valstybės kontrolės įstatymo pataisas.

„Prezidentas su A. Dulkiu sutarė dėl būtinybės užtikrinti ir stiprinti aukščiausiosios audito institucijos nepriklausomumą bei profesionalią jos veiklą, padidinti specialistų kompetencijas. Kaip viena iš svarstytinų priemonių įvardytos Valstybės kontrolės įstatymo pataisos“, – teigiama Prezidentūros pranešime spaudai.

GALERIJA

  • Valstybės kontrolierius įspėjo G. Nausėdą: gali grėsti ES sankcijos
  • Valstybės kontrolierius įspėjo G. Nausėdą: gali grėsti ES sankcijos
J. Auškelio / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

taip

buve ir esantys u spec t sudziai /valdo/ musu sali .....

Nuomone

Kas ta tauta kuri rinko ? As ir mano daugelis pazystamu nerinko ju.Ir nenori Lietuva paversti Karbauskio ir Matijosaicio caru valdomis.

tai pagaliau JUS esat savo salies - valstybes

tautos iisrinkti asmenys kurie vygdo tautos valia pagal lietuvos konstitucijos . AR jus esat Briuselio statytiniai siknakrapsciai ,karjeristai ,ir vygdot tik briuselinius nurodymus --na tuomet jus nax u.....j kam reikalingi lietuvoj ....lai briuselis tiesiogiai valdo,o ne dubliuoja visas nuorodas per Jus, maziau darmjiedu reikes sert ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS