Prezidentė susitiko su Medininkų žudynių aukų artimaisiais | KaunoDiena.lt

PREZIDENTĖ SUSITIKO SU MEDININKŲ ŽUDYNIŲ AUKŲ ARTIMAISIAIS

  • 6

Pasieniečių dienos išvakarėse prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Medininkuose žuvusių pasieniečių artimaisiais.

Pasak šalies vadovės, prieš 28 metus žuvusių pasieniečių drąsa ir pasiaukojimas sustiprino Lietuvą ir trapią jos nepriklausomybę. Tai, kokia šalis yra dabar, yra ir šių didvyrių nuopelnas.

Mirtinos kulkos į Medininkų poste dirbusius Vilniaus muitinės pareigūnus buvo paleistos 1991 m. liepos 31 dieną. Iš 8 pareigūnų pavyko išgyventi tik vienam Tomui Šernui.

Medininkų žudynių bylos tyrimas buvo sudėtingas, tačiau kaltininkai – OMON (SSRS Vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos Ypatingosios paskirties milicijos būrio) milicininkai išaiškinti, nuosprendis paskelbtas prieš trejus metus. Pripažinti šiuos asmenis įtariamaisiais ir perduoti bylą teismui tapo įmanoma tik po to, kai 2010 m. buvo priimtos prezidentės inicijuotos Baudžiamojo kodekso pataisos, sudariusios būtinas teisines prielaidas patraukti atsakingus asmenis baudžiamojon atsakomybėn už visas tarptautinės teisės draudžiamas nusikalstamas veikas, įskaitant ir padarytas netarptautinio ginkluoto konflikto metu.

Prezidentės teigimu, tokios bylos kaip Medininkų ar Sausio 13-osios - geriausias įrodymas, kad karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui pagal tarptautinę teisę netaikomi jokie patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties terminai, todėl galimybė siekti teisingumo išlieka visada.

Valstybės vadovė susitikime su aukų artimaisiais pabrėžė, kad laisvės gynyba nesibaigia ir šiandien, todėl turime mokytis iš savo istorijos ir bet kokiomis aplinkybėmis išlikti pilietiški, dėmesingi ir budrūs.

Svarbia jungtimi tarp istorijos ir dabarties, anot prezidentės, tampa patriotinės jaunimo iniciatyvos, tokios kaip „Misija Sibiras“, todėl svarbu palaikyti ir aktyviai remti tokius projektus.

Per visą nepriklausomybės laikotarpį pasieniečiai stiprino sienos apsaugą, kovojo su kontrabanda, ieškojo dingusių ir gelbėjo skęstančius žmones. Taip pat dalyvavo ES misijose, stabdant nelegalią migraciją ties ES išorės siena sausumoje ir vandenyse, stiprinant visos ES išorės sienų apsaugą. Karo padėties metu VSAT taptų Lietuvos ginkluotųjų pajėgų sudėtine dalimi.

Lietuvos valstybės sienos ilgis yra 1763 kilometrai. Lietuvos pasieniečiai saugo ir kontroliuoja beveik 60 proc. visos Šengeno sutarties valstybių išorės sausumos sienos – 1070 kilometrų.

GALERIJA

  • Prezidentė susitiko su Medininkų žudynių aukų artimaisiais
  • Prezidentė susitiko su Medininkų žudynių aukų artimaisiais
  • Prezidentė susitiko su Medininkų žudynių aukų artimaisiais
  • Prezidentė susitiko su Medininkų žudynių aukų artimaisiais
  • Prezidentė susitiko su Medininkų žudynių aukų artimaisiais
  • Prezidentė susitiko su Medininkų žudynių aukų artimaisiais
LR Prezidentūros/R. Dačkaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Reikėjo ir tatą

pasikviesti kad dar karta prisimintų savo veiklą

tai

ciniskiau nesugalvosi ir artimieji ar negerbe savo artimuju ar tokie naivus ir nesuprato tos akcijos patycias.....

Italas

Pasityčiojimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS