Prezidento patarėja apie lėktuvo nutupdymą Minske: tai labai panašu į KGB operaciją | KaunoDiena.lt

PREZIDENTO PATARĖJA APIE LĖKTUVO NUTUPDYMĄ MINSKE: TAI LABAI PANAŠU Į KGB OPERACIJĄ

Keleivinio lėktuvo, kuriuo skrido vienas iš Baltarusijos opozicijos atstovų, nutupdymas Minske yra „labai panašu į KGB operaciją“, kadangi tam panaudoti du kariniai orlaiviai, sako Lietuvos prezidento patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

„Panaudoti du Baltarusijai priklausantys kariniai vienetai – naikintuvas MiG-29 ir  sraigtasparnis Mi-24. Tai labai panašu į KGB organizuojamą operaciją, kadangi jie aiškiai žinojo, kas skrenda lėktuve“, – žurnalistams sekmadienį sakė A. Skaisgirytė.

Ji taip pat teigė, kad šis atvejis yra beprecedentis bei „tokio mūsų gyvenime dar nėra buvę“.

„Šiandien sukvietėme jus (žurnalistus – BNS) dėl beprecedenčio atvejo, mūsų gyvenime tokio dar nėra buvę. Šiandien Baltarusijos režimui pavaldžios tarnybos prievarta nutupdė Minske keleivinį lėktuvą, skridusį reisu Atėnai-Vilnius. Pirminiais pranešimais, Baltarusijos režimo pajėgos sulaikė į Vilnių skridusį Baltarusijos opozicijos atstovą, „Nexta“ įkūrėją Ramaną Pratasevičių. Lietuvoje jis gyvena ir dirba su nacionaline viza“, – kalbėjo prezidento patarėja.

„Prezidentas Gitanas Nausėda reikalauja, kad Baltarusijos režimas nedelsiant paleistų visus lėktuvu skridusius keleivius, tarp jų ir R. Pratasevičių. Jis taip pat kreipėsi į NATO ir Europos Sąjungos sąjungininkus kviesdamas nedelsiant duoti atkirtį Baltarusijos režimui, tai yra taip pat keliama grėsmė civilinei aviacijai“, – tvirtino ji.

„Tarptautinė bendruomenė turėtų skubiai imtis veiksmų, kad panašūs incidentai nepasikartotų. Apie tai prezidentas kalbės rytoj Briuselyje prasidedančioje Europos Vadovų Taryboje“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

Jos teigimu, lėktuvu skrido 171 žmogus, iš kurių 94 Lietuvos piliečiai, kuriems „taip pat sukelta grėsmė“. Tarp keleivių, anot patarėjos, buvo bent 12 šalių piliečių, tarp jų ir baltarusių bei rusų.

Minsko oro uoste sekmadienį nutupdytas bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Lietuvos oro uostai pranešė, kad taip nutiko dėl konflikto tarp įgulos ir keleivių, tuo metu Baltarusija skelbia, kad lėktuvas tūpė Minske dėl pranešimo apie bombą.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pareiškė, kad tai – režimo operacija, per kurią siekta sulaikyti opozicijos aktyvistą ir blogerį informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją ir vyriausią redaktorių R. Protasevičių.

S. Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačiorka BNS teigė, kad Baltarusija lainerį privertė pakeisti kursą pakėlusi naikintuvus MiG-29.

Lietuvos Seimo pirmininkė: Baltarusijos oro erdvė nebesaugi net civiliams

Prievartinis keleivinio lėktuvo nutupdymas Minske rodo, kad Baltarusijos oro erdvė nebesaugi net civiliams, sako Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Po šių veiksmų darosi akivaizdu, kad Baltarusijos oro erdvė yra nebesaugi net civiliams. Šiandien daroma viskas, kad keleiviai, skridę iš Atėnų į Vilnių, saugiai pasiektų Lietuvą. Jau rytoj reikės svarstyti, kaip užtikrinti, kad tokios situacijos nebepasikartotų“, – sekmadienį feisbuke teigė parlamento vadovė.

Seimo Užsienio reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai pirmadienį dėl įvykio rengia neeilinį posėdį.

V. Čmilytė-Nielsen Baltarusiją pavadino neprognozuojama valstybe.

„Žurnalisto sulaikymas tokiomis priemonėmis, rodo, kad režimas nebesilaiko jokių tarptautinių normų ar susitarimų. Tokį įžūlumą gali lemti netikėjimas, kad tiek Europos Sąjunga, tiek likęs demokratinis pasaulis imsis rimto diktatoriaus spaudimo. Todėl vieninga pozicija dabar labai svarbi“, – tvirtino ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

PATIKSLINU...

Tai labai SĖKMINGA KGB operacija. Sulaikytas stambus Baltarusijos nusikaltėlis be jokių aukų, skirtingai nuo Amerikos teroristų, kurie, paprasčiausiai, numušdavo tokius lėktuvus su panašiais nusikaltėliais.

Lietuvoj ir CŽV

kalėjimo nebuvo ir Paleckis be teismo, jau n metų, kaliūzėj nesėdi ir t.t., galima tęsti, bet , čia demokratija. Valio, draugai( vėliavėlės plėvesuoja, tik spalvotos).

Žora

Šaunuolis Lukašenka ,Cichonovskaja dar reikia iš Lietuvos deportuoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS