Prezidento patarėjas: valdžios ir visuomenės susitarimų turi būti laikomasi | KaunoDiena.lt

PREZIDENTO PATARĖJAS: VALDŽIOS IR VISUOMENĖS SUSITARIMŲ TURI BŪTI LAIKOMASI

Valdžios ir visuomenės susitarimų turi būti laikomasi, teigia prezidento vyriausiasis patarėjas.

Pasak Simono Krėpštos, profesinės sąjungos ir prezidentas antradienį sutarė dėl siūlymų įteisinti papildomą laisvą dieną vieną vaiką auginantiems tėvams bei dėl mokesčių suvienodinimo.

„Sutampa prezidento ir darbuotojų atstovų požiūris dėl geresnio socialinio dialogo tarp darbuotojų ir darbdavių, vienas iš pavyzdžių yra prezidento siūlymais įteisinti vieną papildomą darbo dieną laisvą tiems asmenims, kurie turi ir vieną vaiką“, – žurnalistams po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su profesinių sąjungų atstovais sakė S. Krėpšta.

Anot jo, norima sukurti teisingą ir sąžiningą mokestinę sistemą, nenumatančią nepagrįstų išimčių ar skirtingų tarifų vien dėl to, kad pajamos gaunamos iš skirtingų šaltinių. 

„Labai svarbu prieš pasirašant tokius susitarimus tikrai įsivertinti, ar yra finansinės galimybės juos išpildyti. (...) Prezidentas akcentavo, kad įvairūs susitarimai, kurie yra įvykę dėl išlaidų pusės, jų turi būti laikomasi, nes tai yra pagrindas pasitikėjimo tarp valdžios institucijų ir visuomenės“, – sakė prezidento patarėjas. 

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sakė abejojanti, ar prezidento siūlymai dėl mokesčių suvienodinimo bus priimti.

„Mes atėjome išsakyti baimių, nes atidžiai stebime, kas vyksta Seimo koridoriuose ir matome, kad prezidento siūlymai apmokestinti tokiu pačiu tarifu kitas pajamas taip, kaip apmokestinti visi dirbantieji, kalbėti apie individualią veiklą, didesnį dividendų apmokestinimą kažkur nugula stalčiuose Seime“, – žurnalistams sakė I. Ruginienė. 

I. Ruginienė taip pat sakė apgailestaujanti, kad savo interesus streiku turi ginti viena didžiausių švietimo profesinių sąjungų. Ji pabrėžė, kad protestuoja ir ugniagesiai, nevykdomais pažadais nepatenkinti medikai, kitos visuomenės grupės.

„Šiandien su prezidentu kartu sutarėme, kad Lietuvai reikia pasakyti, jog tai, kas sutarta, turi būti vykdoma, kad kolektyvinių sutarčių ir socialinio dialogo institutas turėtų būti viena iš pagrindinių priemonių komunikuojant tarp dviejų pusių, t.y. darbdavių ir darbuotojų atstovų. Negalime leisti situacijos, kai remiame autokratinę sistemą, o turėtume eiti į progresą“, – teigė ji.

Pasak I. Ruginienės, profsąjungos išreiškė „absoliutų palaikymą prezidento siūlymui“ įteisinti vadinamuosius mamadienius ir vieną vaiką auginantiems tėvams bei nuogąstauja, kad siūlymas gali būti vilkinamas Seime.

Jos teigimu, su prezidentu sutarta visomis išgalėmis komunikuoti su Vyriausybe ir Seimu, kad siūlymai būtų įgyvendinti. 

„Mes savo ruožtu informuosime visą visuomenę dėl šitų klausimų, o prezidentas savo ruožtu pažadėjo, kad dės visas pajėgas kalbant su Vyriausybė ir Seimu bandant įtikinti, kad tik šitas kelias yra pagrindinis, norit atstatyti socialinį teisingumą“, – sakė profesinių sąjungų atstovė.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sakė, jog prezidento prašyta sustiprinti Valstybinę darbo inspekciją, be to, profesinės sąjungos siūlo  įkurti instituciją, kuri padėtų kontroliuoti, kaip laikomasi ukrainiečių darbuotojų teisių Lietuvoje. 

„Ukrainiečiai dempinguoja mūsų darbo jėgos kainą, nes visada darbuotojai sako, kad atleidžiant mūsų darbuotojus mes galime juos pakeisti ukrainiečiais, kurie žymiai pigiau dirba. Mes nenorime socialinio dempingo, norime, kad darbuotojų iš Ukrainos teisių irgi būtų paisoma ir jie dirbtų tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip lietuviai darbuotojai“, – sakė K. Krupavičienė. 

Ji taip pat sako atkreipusi prezidento dėmesį į medikų pageidavimus, jog Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervas būtų nukreiptas Vyriausybės įsipareigojimui kitąmet didinti vidutinius gydytojų atlyginimus iki daugiau nei 3 tūkst. eurų iki mokesčių, slaugytojų – iki maždaug 1,6 tūkst. eurų.

Susitikime dalyvavęs ekonomistas Romas Lazutka sako atkreipęs prezidento dėmesį dėl neapmokestinamo minimumo visiems, įvedant progresyvumą skirtingais tarifais.

„Tai yra labai nesuprantama dalis gyventojų pajamų mokesčio sistemoje, žmonės nesupranta, kiek procentų jie realiai moka, kadangi formulėje reikia įsistatyti skaičius, kad žinotum, kiek moki. Be to, neapmokestinamas minimumas nuolat keičiamas. Būtų prasminga daryti tipišką vakarietišką mokesčių sistemą, kur būtų neapmokestinamas minimumas visiems, o progresyvumas būtų įvedamas ne apmokestinant minimumą, o tiesiog skirtingais tarifais“, – sakė R. Lazutka.

G. Nausėda antradienį buvo susitikęs ir su darbdavių bei verslo atstovais. Su jais aptarė būsimus mokesčių pakeitimus. 

G. Nausėda su verslo ir profesinių sąjungų atstovais jau buvo susitikęs rugsėjį, tuomet aptarė savo pasiūlymus Seimo rudens sesijai. Prezidentūra yra sakiusi, jog tokio formato susitikimai vyks nuolat, kai prezidentas siūlys įstatymų pakeitimus. 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS