Prezidentūra siūlo į aukštąsias mokyklas priimti ne tik pagal akademinius rezultatus | KaunoDiena.lt

PREZIDENTŪRA SIŪLO Į AUKŠTĄSIAS MOKYKLAS PRIIMTI NE TIK PAGAL AKADEMINIUS REZULTATUS

  • 0

Prezidentūra siūlo Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimus, kurie, anot jos atstovo, leistų į aukštąsias mokyklas Lietuvoje priimti ne tik pagal akademinius rezultatus.

Šalies vadovo patarėjas švietimui, mokslui ir kultūrai Paulius Baltokas sako, kad yra neteisinga, jog į bakalauro studijas bet kokio amžiaus žmonės priimami remiantis tik brandos atestatu.

„Turbūt neteisinga, nes mes visi jau esame pamiršę, ką laikėme per brandos egzaminus, antra – neišvengiamai esame įgiję ir kitokios patirties, kuri gali mums padėti keisti studijų kryptį, tobulėti“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė P. Baltokas.

„Dėl to prezidentas rudens sesijoje teiks Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimus, kurie ne tik vienodintų valstybės finansuojamų ir nefinansuojamų sąlygas, spręstų ne vieną problemą, bet spręstų ir kitą, kad pas mus išimtinai, tik akademiniais rezultatais galima  papulti į aukštąją mokyklą“, – sakė jis.

Anot Prezidentūros atstovo, siūloma, kad  į 8 ar 10 klasės pasiekimų vertinimus būtų įtraukti ne tik rezultatai, bet daliai vaikų – individualaus mokymosi pasiekimų gerinimo planas, vykdomas papildomų pamokų ar konsultacijų forma.

Taip pat Prezidentūra siūlo įtvirtinti alternatyvius patekimo į aukštąjį mokslą kelius.

„Tam į trumpąsias studijas galėtų būti integruoti parengiamieji kursai. Toje srityje galėtume asmenims suteikti papildomai laiko pasiekti minimalius reikalavimus, kurių galbūt dėl objektyvių priežasčių negalėjo pasiekti mokykloje“, – sakė P. Baltokas.

Pasak jo, „dalyje vietų“ taip pat reikėtų pradėti vertinti ne tik akademinius pasiekimus, bet ir sukauptą patirtį.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę sakė aptaręs studijų prieinamumo klausimą su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene.

Pati J. Šiugždinienė sako, kad aukštosioms mokykloms trūksta lankstumo ir platesnio atsivėrimo studentų pasirinkimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS