Prieglobsčio gavėjai bus skatinami labiau integruotis Lietuvoje | KaunoDiena.lt

PRIEGLOBSČIO GAVĖJAI BUS SKATINAMI LABIAU INTEGRUOTIS LIETUVOJE

  • 1

Ministrų kabinetas trečiadienį priėmė prieglobsčio prašytojams aktualius pakeitimus, jais numatyta taikyti individualius integracijos planus, taip pat sieti išmokas su dedamomis pastangomis mokytis lietuvių kalbą ir ieškoti darbo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) iniciatyva pakeistame prieglobsčio gavėjų apraše numatyta kiekvienam asmeniui sudaryti individualų integracijos planą, taip pat didinti nuo septinto mėnesio mokamos pašalpos dydį bei mažinti vėlesnes pašalpas.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, šios pašalpos priklausys „nuo prieglobsčio gavėjo motyvacijos, įsitraukimo į integracijos priemones“.

Numatyta, kad individualiuose planuose bus vertinami prieglobsčio prašytojų turimi įgūdžiai, kvalifikacija, profesiniai gebėjimai, sveikata, išsilavinimas, materialinė padėtis ir galimybė apsirūpinti būstu, lietuvių kalbos įgūdžiai, užimtumas, socialiniai įgūdžiai, kultūrinė orientacija ir kiti veiksniai, galintys daryti įtaką integracijai.

Vėliau asmeniui apsigyvenus savivaldybėje, individualus planas būtų atnaujinamas kartu su savivaldybės institucija, kuri atsakinga už integraciją, – dažniausiai tai nevyriausybinė organizacija arba Klaipėdos miesto socialinės paramos centras.

Prieglobsčio prašytojams bus individualiai pritaikomos ir paslaugos.

Jeigu asmuo yra senyvo amžiaus ar turi sveikatos sutrikimų, traumų, iš jo nebūtų prašoma pademonstruoti tokių pat rezultatų kaip iš asmens, kuris yra darbingo amžiaus ir geba mokytis.

„Tarkime, jeigu asmuo buvo prekybos žmonėmis auka iš Sirijos, jam reikės psichologo ir socialinio darbuotojo paslaugų, tuo metu prieglobstį Lietuvoje gavęs inžinierius iš Baltarusijos gali mokytis lietuvių kalbos ir tuo pat metu dirbti. Jam socialinių paslaugų ir paramos gali iš viso neprireikti arba paramos teikimas būtų trumpesnis: nepažeidžiamiems asmenims parama skiriama vieniems metams“, – teigia SADM.

Remiantis pakeitimais, socialinė parama per mėnesį iš pradžių būtų vienodo dydžio visiems prieglobsčio gavėjams: vienišam asmeniui sudarytų 250 eurų, dviejų asmenų šeimai – 375 eurai, trijų asmenų šeimai – 500 eurų, keturių asmenų – 562,5 euro.

Nuo septinto mėnesio parama galėtų būti arba tokio pat dydžio, jeigu asmuo arba visa šeima rodo pažangą, arba sumažėtų, jeigu jaučiamas nenoras integruotis, pavyzdžiui, asmuo nelanko lietuvių kalbos pamokų, netvarko dokumentų Lietuvoje pripažinti turimą išsilavinimą.

„Žinoma, vertinant pažangą būtų atsižvelgiama į individualias asmens savybes. Jeigu asmuo yra senyvo amžiaus ar turi sveikatos sutrikimų, traumų, iš jo nebūtų prašoma pademonstruoti tokių pat rezultatų kaip iš asmens, kuris yra darbingo amžiaus ir geba mokytis“, – nurodo ministerija.

Ilgainiui parama visiems prieglobsčio gavėjams mažės, bet, kaip žadama, kiekvienu atveju ji bus diferencijuojama pagal pažangą ir dedamas pastangas. Iš viso paramą prieglobsčio prašytojai gali gauti trejus metus.

Taip pat Vyriausybė diferencijavo vienkartinės įsikūrimo paramos dydžius, juos sumažindama gausesnėms šeimoms ir padidindama mažesnėms šeimoms ar vienišam asmeniui: vienišas prieglobsčio prašytojas ar dviejų asmenų šeima gaus 500 eurų, trijų–keturių asmenų šeima – 750 eurų, penkių–šešių asmenų šeima – 875 eurus, o  septynių ir daugiau asmenų šeima – 1000 eurų.

Pernai Lietuvoje prieglobstį gavo 453 užsieniečiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žilvinas Ručys

Visus namo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS