Priklausomybių turintiems nuteistiesiems bus siūlomas gydymas įkalinimo įstaigose | KaunoDiena.lt

PRIKLAUSOMYBIŲ TURINTIEMS NUTEISTIESIEMS BUS SIŪLOMAS GYDYMAS ĮKALINIMO ĮSTAIGOSE

  • 0

Priklausomybių turintiems nuteistiesiems bus siūlomas gydymas įkalinimo įstaigose, penktadienį pranešė Kalėjimų departamentas.

Departamento direktorius Virginijus Kulikauskas patvirtino tvarką, numatančią pakaitinio opioidų gydymo taikymą nuteistiesiems ne tik pagal laisvėje pradėtas jų gydymo programas, kaip buvo iki šiol, bet leidžiančią skirti gydymą ir tiems nuteistiesiems, kurie nori pradėti gydytis jau patekę į įkalinimo įstaigas.

Pasak departamento, šiuo metu laukiama tokio gydymo bausmių vykdymo sistemoje licencijos patvirtinimo. Taip pat siekiama, kad paslauga priklausomybių turintiems nuteistiesiems būtų visapusiška, todėl planuojama papildomai įdarbinti specialistų – slaugytojų ir socialinių darbuotojų, kurie galėtų rūpintis ne tik metadono ar kitos pakaitinės medžiagos dalijimu, bet ir socialine, psichologine pagalba priklausomybes turintiems asmenims.

Planuojama, kad šie specialistai teiktų pagalbą ir konsultacijas ŽIV, kitomis užkrečiamosiomis infekcinėmis ligomis sergantiems nuteistiesiems, motyvuodami juos gydytis.

Kalėjimų departamentas pasirengęs finansuoti tokių Nalaksono rinkinių dalijimą.

Taip pat departamente rengiama tvarka dėl vaistų nuo perdozavimo – Nalaksono išdavimo į laisvę išleidžiamiems ir priklausomybių turintiems asmenims.

„Kalėjimų departamente priimtas sprendimas bausmę atlikusiems nuteistiesiems, turintiems priklausomybių ir išleidžiamiems iš įkalinimo įstaigos į laisvę, išduoti skubios pagalbos vaistų nuo perdozavimo, jeigu nustatoma rizika, kad tas žmogus gali vartoti narkotines medžiagas ir perdozuoti. Kalėjimų departamentas pasirengęs finansuoti tokių Nalaksono rinkinių dalijimą“, – sako V. Kulikauskas.

Pasak departamento, užsienyje ir Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad narkotinių medžiagų perdozuoja asmenys, prieš mėnesį ar prieš kelis mėnesius laisvės atėmimo įstaigas palikę asmenys, o minėtas skubios pagalbos medikamentas tokiais atvejais gali išgelbėti gyvybę.

Kalėjimų departamentas dėl pagalbos ir darbo su priklausomybių turinčiais žmonėmis, žalos mažinimo priemonių, konsultuojasi su specialistais, nevyriausybinių organizacijų atstovais bei ekspertais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS