Vaikus mokys pilietiškumo ir gynybos įgūdžių: pirmieji kursai – jau šiemet | KaunoDiena.lt

VAIKUS MOKYS PILIETIŠKUMO IR GYNYBOS ĮGŪDŽIŲ: PIRMIEJI KURSAI – JAU ŠIEMET

Krašto apsaugos ministerijoje antradienį pristatomas moksleiviams skirtas pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas.

Šiuo Krašto apsaugos ir Švietimo ministerijų bendru projektu siekiama gerinti mokinių žinias apie nacionalinį saugumą ir suteikti jiems praktinių įgūdžių.

„5-10 klasių mokiniai bus mokomi piliečių vaidmens valstybės gynyboje, praktinių išgyvenimo lauko sąlygomis įgūdžių, kaip palapinių statymo ir mazgų rišimo būdų, bendrosios saugos bei pirmosios medicininės pagalbos“, – rašoma pranešime.

„Įgytas žinias moksleiviai pritaikys kurso pabaigoje organizuojamame žygyje“, – priduriama jame.

Įgytas žinias moksleiviai pritaikys kurso pabaigoje organizuojamame žygyje.

Mokymais visose šalies mokyklose rūpinsis Šaulių sąjunga. Kursą ves atsargos kariai, šauliai, profesinės karo tarnybos kariai.

Šių mokslo metų pabaigoje dešimtyje šalies mokyklų prasidės bandomoji programa devintokams.

Planuojama pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursą visose bendrojo lavinimo mokyklose ir gimnazijose pradėti vesti nuo 2023 metų pavasario.

Trijų dienų trukmės kursas bus privalomas ir organizuojamas kasmet, o kas dvejus metus mokiniai dalyvaus pakartotiniuose mokymuose ir turės baigti tris mokymo ciklus (5-6 kl., 7-8 kl., 9-10 kl.).

10-yje šalies mokyklų kursas vyks jau birželį

Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas devintokams vyks šių metų birželį 10-yje šalies mokyklų.

„Tai yra bandomieji kursai, kurie prasidės birželio pradžioje, mes juos išbandysime dešimtyje Lietuvos mokyklų. Tuomet dar turėsime diskusiją su savivaldybėmis, mokyklomis, kaip mums sekėsi“, – antradienį žurnalistams sakė švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Mes stengėmės atlikti, kad būtų bent po vieną mokyklą kiekviename regione, kad ten būtų ir stiprios šaulių pajėgos tose mokyklose.

BNS turimais duomenimis, pirmieji naują kursą išbandys Alytaus Putinų gimnazijos, Karmėlavos Balio Buračo, Klaipėdos universiteto „Žemynos“, Kybartų Kristijono Donelaičio, Šiaulių rajono Meškuičių, Tauragės Žalgirių, Dusetų Kazimiero Būgos ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijų devintokai.

Taip pat – Panevėžio rajono Paliūniškio ir Nevarėnų Nevarėnų pagrindinėse mokyklose besimokantys bendraamžiai.

„Mes stengėmės atlikti, kad būtų bent po vieną mokyklą kiekviename regione, kad ten būtų ir stiprios šaulių pajėgos tose mokyklose“, – teigė švietimo ministrė.

Jos teigimu, ateityje šitas kursas turėtų tapti integralia ugdymo programų dalimi.

„Pravers gyvenime“

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas įsitikinęs, kad naujas kursas pravers mokiniams.

„Visa tai galima išnaudoti gyvenime. Pavyzdžiui, besimokant vairuoti. Irgi būtinas įgūdis. Manau, kad nereikia baimintis kurso, reikia juo tiesiog pasinaudoti ir tie gebėjimai tikrai pravers“, – sakė A. Anušauskas.

Kursą organizuosiančios Šaulių sąjungos vadas pulkininkas Albertas Dapkus teigė, kad jis vyks tris dienas: dvi – mokyklos teritorijoje, o paskutiniąją numatytas žygis.

„Dvi pirmas dienas planuojame aplink mokyklą, neišeinant iš teritorijos, o trečiąją dieną organizuojame žygių įtvirtinimo žygį, kur mokiniams bus numatytos tiek kolektyvinės, tiek individualios užduotys“, – sakė A. Dapkus.

Jo teigimu, mokiniai mokysis pasiruošimo įvairioms ekstremalioms situacijoms.

„Ką turėti namuose, ką susidėti į kuprinę, kai reikia evakuotis, ką reiškia įvairūs civilinės saugos signalai, kaip pasigaminti maisto gamtos sąlygomis, kaip susikurti laužą, pasistatyti palapinę, stabdyti kraujavimą, atlikti dirbtinį širdies masažą ar gaivinimo operacijas“, – pasakojo Šaulių sąjungos vadas.

Kainuos minimaliai

Švietimo ministrės patarėjas Ignas Gaižiūnas teigė, kad kursas kainuos minimaliai.

„Papildomų išteklių šitam pilotiniam projektui reikės labai nedaug, o ateityje maždaug pusė milijono (eurų – BNS) turėtų būti, jeigu skaičiuotume penktas, septintas ir devintas klases“, – teigė patarėjas.

Daug papildomų lėšų neprireiks ir Šaulių sąjungai.

„Tai bus nedidelės lėšos“, – sakė A. Dapkus.

Anot jo, kurso organizavimui bus pasitelkti ne tik etatus turintys šauliai, bet ir savanoriai.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

fas fas

prievarta ugdys pilietiskuma, idomu ar daug tievu sutiks su situ klounu reikalavimais

Rusu zudikams

Cia rusisku vatniku ir vel susirinko pavemti. Varykite jus i podvorotnia po pamoikas kuistis, rusiski mongoloidai jus.

Labai gerai

Gerai gerai, tegul ismoksta paspausti ginklo gaiduka rusiskam teroristui zudikui preivartautojui okupantui i galva!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS