Prokurorams trūko kantrybė – dėl algų kreipėsi į teismą | KaunoDiena.lt

PROKURORAMS TRŪKO KANTRYBĖ – DĖL ALGŲ KREIPĖSI Į TEISMĄ

  • 19

Prokurorų profesija – prestižinė, tačiau ir jiems tenka kovoti dėl atlyginimų, praneša LNK.

„Mes kalbame apie valdžios formuojamą diskriminacinę politiką prokurorų profesijos atžvilgiu“, – tikino prokurorų profesinės sąjungos pirmininkas Julius Rėksnys.

Vilniaus apygardos ir Generalinės prokuratūros prokurorai kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Jie piktinasi, kad, skirtingai nei teisėjams, jų algos nuo liepos 1-osios nebuvo pakeltos.

„Teismas gavo aštuonių prokurorų skundą dėl žalos atlyginimo. Kaip atsakovai, nurodyti Lietuvos valstybė, atstovaujama Finansų ministerijos, Teisingumo ministerijos ir Vyriausybės“, – detalizavo Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė Sigita Gamulėnienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vyriausybės inicijuotoje valstybės tarnybos reformos pirmajame etape prokurorai neatsidūrė, priešingai nei merai ir teisėjai.

„Teisingas atlyginimas suprantamas, kad už panašaus pobūdžio darbą kiekvienas turi gauti panašaus dydžio atlyginimą“, – aiškino prokuroras Egidijus Motiejūnas.

„Mes nekeliame klausimo dėl teisėjų atlyginimo, mes keliame klausimą dėl disproporcijos“, – kalbėjo J. Rėksnys.

Anor prokurorų, profesijos – giminingos, tačiau nuo liepos skirtumai tarp teisėjų ir prokurorų darbo užmokesčio tapo neproporcingai dideli.

„Nuo liepos 1-osios prokurorų atlyginimas 50 proc. arba dvigubai mažesnis nei teisėjų“, – detalizavo  E. Motiejūnas.

„Pateikiu pavyzdį: šiuo metu generalinis prokuroras uždirba 32 proc. mažiau nei Apylinkės teismo teisėjas“, – aiškino  J. Rėksnys.

Nacionalinė teismų administracija pateikia duomenis, kaip atrodo teisėjų darbo užmokestis neatskaičius mokesčių nuo šių metų liepos. Anot profsąjungos pirmininko, visoje Lietuvoje į teismus dėl galimai diskriminacinės užmokesčio tvarkos kreipėsi virš 50 prokurorų. Skaičius gali augti ir pasiekti kelis šimtus.

Teigiama, kad per pusmetį vienam prokurorui galima būtų paskaičiuoti apie 12 tūkst. eurų siekiančią žalą.

„Dėl žalos atlyginimo yra kreiptasi į teismą. Tačiau vienas prokuroras iš Vilniaus apygardos  prokuratūros parašė atsisveikinimo laišką, kad jis, atitarnavęs 16 metų, išeina iš prokuratūros sistemos“, – kalbėjo prokuroras Gintaras Jasaitis.

Vieni keičia profesiją, kiti išeina į pensiją. O naujų prokurorų į sistemą ateina vis mažiau. Prokurorai norėtų, kad būtų apmokama ir už papildomą darbą, kai, pavyzdžiui, tenka perimti krūvius, kai kolegos atostogauja.

Šiuo metu generalinis prokuroras uždirba 32 proc. mažiau nei Apylinkės teismo teisėjas.

„Prokurorų darbo apmokėjimo klausimas yra aptariamas Vyriausybės rengiamoje išvadoje Seimui. Kitą savaitę planuojama šią Vyriausybės išvadą svarstyti tarpinstituciniame pasitarime ir Vyriausybės posėdyje“, – tokį atsakymą pateikė Vyriausybė.

Galbūt prokurorus išvysime taip pat išėjusius į gatves, kaip pastaruoju metu tenka matyti ir kitų profesijų atstovus.

„Prokurorai gal ir norėtų išeiti, bet įstatymas jiems tai draudžia. Lieka tik teisinis kelias, kuriuo mes ir naudojamės“, – sakė E. Motiejūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Tiesiai sakau prokuroraams

Visų pirma savo darbą atlikit, susodinkit valstybinių vagysčių megavagis, sugaudykit tuos kurie pavogė Lietuvos neliečiamą fondą skirtą karo atvejui, nuteiskit tuos kurie pavogė Taivanio duotus Lietuvai 1.2 MILIJARDO, suraskit kas pasėmė be ataskaitų ir viešinimo šimtus milijonų Europos duotų pinigų/pvz. kad ir 90mln. nemokamo interneto šalyje įvedimui/, eliminuokit iš valdžios sistemos šiandien jau beveik kiekvienam lietuviui matomus aiškius vagis ir nusikaltėlius... O TIK PASKUI APIE SAVO AGAS ŠNEKĖKIT. Kodėl aš, ir mano tautiečiai mokesčių mokėtojai turim mokėti jums, tiems kurie nedirba, NORS TURI DIRBTI ir tik abejingai žiūri į baisius valstybinius kriminalinius nusikaltimus?

Anonimas

Tai kad žodis GAMYKLA seniai nenaudojamas tai ir pamiršta kaip jis rašomas...

>gamiklose

kaip tu cia tamsta taip rasydamas nusprendei, kad jie issilavine?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS