Pusantrų metų Prienų senjorai mokėsi ir kitus mokė įvairių meninių veiklų, rengė pasirodymus | KaunoDiena.lt

PUSANTRŲ METŲ PRIENŲ SENJORAI MOKĖSI IR KITUS MOKĖ ĮVAIRIŲ MENINIŲ VEIKLŲ, RENGĖ PASIRODYMUS

  • 2

Pirmiausia mokėsi patys, o paskui apmokė kitus – štai taip pusantrų metų Prienų sveikos gyvensenos klubo „Versmenė“ senjorai leido savo laisvalaikį. Tokiu būdu buvo bandoma sumažinti jų socialinę atskirtį ir įtraukti juos į visuomeninį gyvenimą.

Mokėsi dailės, teatro, muzikos

Klubo nariai buvo įtraukti į projektą „Užimtumo ir socialinės integracijos pagalbos sau per pagalbą kitiems skatinimas“. Kaip sako projekto vadovė Larisa Šaltienė, projekto tikslas buvo įtraukti kuo daugiau pačių pažeidžiamiausių visuomenės narių, kurie dažnai jaučiasi vieniši ar užmiršti, – senyvo amžiaus asmenis.

Kaip sufleruoja ir projekto pavadinimas, pirmiausia jie turėjo visko išmokti patys, o tada – apmokyti kitus senjorus.

„Pradžioje dešimt dalyvių dalyvavo mokymuose, seminaruose, kuriuos vedė specialistai. Jos mokėsi linijinių šokių, dalyvavo dailės, teatro užsiėmimuose, muzikavo, dainavo, sportavo baseine. O vėliau šių veiklų moterys mokė kitus 20 dalyvių“, – sako L.Šaltienė.

Visos veiklos pasirinktos neatsitiktinai – pasak projekto vadovės, prieš pat projektą moterys buvo apklaustos, ką norėtų veikti, išmokti.

„Prieš patį projektą susirinkome ir diskutavome, ko jos nori. Tarėmės, kas joms būtų įdomu, smagu, kokių įgūdžių norėtų įgyti“, – prideda pašnekovė.

Pasakodama apie projekto veiklas, L.Šaltienė atskleidžia, kad moterys į užsiėmimus labai įsitraukė. Kiekvienai patiko skirtinga veikla, tačiau bene daugiausia teigiamų atsiliepimų sulaukė dailė.

„Vienoms patiko šokti. Kitos save atrado dailėje. Darė įvairiausius rankdarbius iš karoliukų, odos – prisigamino sau papuošalų, mokėsi dekupažo, keramikos, floristikos ir panašiai. Žinoma, joms taip pat patiko judėjimo užsiėmimai, nes jos mėgsta sveikuolišką gyvenimo būdą“, – pasakoja ji.

Projekto vadovė priduria, kad linijinių šokių pamokose išmokti dalykai pravertė ir mokantis kitų šokių – ratelius, liaudies.

 

Teatro užsiėmimai kartais vykdavo miške

Atsiskleisti dalyvės galėjo ir meniniuose teatro užsiėmimuose. Ši veikla padėjo ne tik parodyti savo gebėjimus, bet ir atsikratyti įvairių kompleksų, baimių, geriau pažinti save. Buvo mokomasi ne tik vaidybos – pasitelkiant aktorystę, per savo pačių patirtis, nuotaikas, mintis, intuicijas mokėsi priimti juos supantį pasaulį.

„Kai kurios moterys bijojo kalbėti, nors atrodo lyg ir savi žmonės projekte. Tačiau jos baimindavosi viešai kalbėti, o štai projekto metu perlipo šią baimę, ėmė laisviau tai daryti. Padėjo ir dailė, įvairūs organizaciniai dalykai, kūrybiniai užsiėmimai. Teatre joms reikėjo galvoti, ką vaidinti, tai irgi galėjo pasireikšti. Kiek girdėjome iš narių, tai joms buvo labai įdomu pačioms viską daryti, o ne tik ateiti ir pasėdėti renginyje“, – su šypsena pasakoja projekto vadovė. Teatro užsiėmimai vykdavo ir kiek neįprastoje aplinkoje – miške. Tai buvo tarsi teatralizuotos šventės, kurių metu dalyvės galėjo daugiau sužinoti ir apie mišką.

Viešai demonstravo, ko išmoko

Projekto dalyvėms buvo suorganizuotos ir keletas išvažiuojamųjų veiklų.

„Važiavome į sanatoriją, kur maudėmės baseine – čia turbūt joms buvo pati maloniausia veikla. Toje pačioje sanatorijoje su teatro mokytoja jie lankytojams rodė tai, ką išmoko. Šis pasirodymas sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo, palaikymo.

Vasarą vyko baigiamoji veikla – projekto pristatymas prie Vištyčio ežero. Ten buvo surengta jų rankdarbių paroda, parodyta meninė programa – dalyviai šoko, dainavo, vaidino, o į pasirodymus buvo įtraukti ir kiti renginio dalyviai“, – dalijasi L.Šaltienė.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

GALERIJA

  • Pusantrų metų Prienų senjorai mokėsi ir kitus mokė įvairių meninių veiklų, rengė pasirodymus
  • Pusantrų metų Prienų senjorai mokėsi ir kitus mokė įvairių meninių veiklų, rengė pasirodymus
  • Pusantrų metų Prienų senjorai mokėsi ir kitus mokė įvairių meninių veiklų, rengė pasirodymus
„Versmenės“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ponai ubageliai

lietuvoje yra tik du sinjorai kgb dedule su 7000 pencija ir sinjorita stribo dukte su 4000 ,visi kiti nesigirkit, esat UBAGAI su 300 pencija

Regina

Žaviuosi šių moterų entuziazmu-jų šypsenos ir vidinis sklindantis gerumas net susitikus gatvėje jaučiamas.Sėkmės Jums.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS