R. Karoblis ragina didinti gynybos finansavimą | KaunoDiena.lt

R. KAROBLIS RAGINA DIDINTI GYNYBOS FINANSAVIMĄ

Penktadienį Klaipėdoje susitiko devynių Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų valstybių gynybos ministrai ir kariuomenių vadai. Susitikime dalyvavęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis pažymėjo, kad šaliai yra būtina didinti gynybai skiriamas išlaidas, nes, pasak jo, kol kas deklaruojamų 2 proc. nuo BVP Lietuva neskiria.

„Tose faktinėse NATO lentelėse yra pažymėta, kad mūsų finansavimas yra 1,98 proc. Politinis sprendimas buvo pasiekti 2 proc., pernai buvo įjungti papildomi mechanizmai, (…) buvo naudojamos paskutinės EBPO prognozės, kas turėjo būti tikrai patikima, bet vis dėlto šiek tiek pritrūko. Mes politiškai esame tų šalių aštuntuke, kurios skiria 2 proc. ir įgyvendina visus įsipareigojimus, tačiau neatitikimas vieną kartą techniškai yra atleidžiamas, bet kitais kartais nebūtinai. Mes privalome šiemet pasiekti ir techniškai, ne tik politiškai, 2 proc. finansavimą ir judėti toliau, nes saugumo situacija negerėja“, – sakė R. Karoblis.

Jis pridūrė, kad finansavimas reikalingas Rusijai nekeičiant savo agresyvios retorikos.

Krašto apsaugos ministro R.Karoblio ir Jungtinės Karalystės gynybos sekretorės Penny Mordaunt surengtoje spaudos konferencijoje, vykusioje Jungtinės Karalystės karališkųjų karinių jūrų pajėgų laive HMS „Albion“, buvo ne tik paminėtos pirmosios Jungtinių ekspedicinių pajėgų (angl. UK-led Joint Expeditionary Force, JEF) metinės, bet ir kalbama apie bendruosius gynybinius planus bei karinio saugumo užtikrinimą Rusijos agresijos akivaizdoje.

„Pratybos „Baltijos gynėjas“ yra labai svarbios mums, jos susijusios su mūsų saugumu, atgrasymu ir gynyba. Šis formatas yra labai svarbus įrankis ir pavyzdys vienybės ir solidarumo, tai yra pavyzdys, kaip reikia stiprinti saugumą Baltijos jūroje ir aplink, tad ta Jungtinės Karalystės lyderystė yra labai vertinga“, – Jungtinės Karalystės karališkųjų karinių pajėgų laive HMS „Albion“, šiuo metu viešinčiame Klaipėdoje, sakė R. Karoblis.

Mes privalome šiemet pasiekti ir techniškai, ne tik politiškai, 2 proc. finansavimą ir judėti toliau.

Ministras džiaugėsi visų įsitraukusių šalių bendradarbiavimu.

„Dalyvauja tos šalys, kurios yra būtent Baltijos regiono šiaurės šalys, kurios rūpinasi jo saugumu. Privalumai yra ne tik įspūdingas, svarbus, įtraukiantis dalyvių skaičius, bet ir sprendimų priėmimo greitis“, – sakė R. Karoblis.

„Vienas iš JEF tikslų yra pratybos, kurios yra mums labai svarbios ir šiuo metu yra laukiama tolimesnių operacijų bei veiklų. Esu tikras jų efektyvumu ir kad Jungtinės Karalystės lyderystė ekspedicinėse pajėgose toliau tęsis. JEF buvo suformuota po Rusijos agresijos Ukrainoje“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Jam antrino ir Didžiosios Britanijos gynybos sekretorė P. Mordaunt.

„JEF mums suteikia bendrą jėgą ir galimybę diegti daugiau kaip 10 tūkst. žmonių įvairiose misijose tiek nepriklausomai, tiek kaip NATO dalis“, - teigė P. Mordaunt.

Anot jos, Rusijos agresyvi retorika matoma įvairiose srityse, dėl to, teigė P. Mordaunt, D. Britanija didžiuojasi būdama bendrų karinių pajėgų dalis.

„Manau, kad mes turime būti pasiruošę viskam. Yra aišku, kad Rusija tampa vis agresyvesnė visose srityse, dėl to mums yra svarbu tęsti kolektyvinį dialogą Baltijos regione ir turime būti pasiruošę visoms grėsmėms“, – teigė D.Britanijos gynybos sekretorė.

Nuo gegužės 24 d. iki liepos pradžios tarptautinėse pratybose „Baltic Protector“ dalyvauja apie 3 tūkst. jūreivių ir jūrų pėstininkų ir apie 20 laivų iš 9 Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

R

Be žodžių. Kiek galima???...

Cha cha cha

Ka didint inigus....gesint ugni lektuvo nera visi remonte.geda atsistatydint reiketu

Kęstas

Kur yra tikroji atskirtis šiandienos pasaulyje? "Didžiausia Amerikoje esanti atskirtis nėra tarp 1 procento turtingiausiųjų ir 99 procentų likusių. Ji yra tarp 20 proc. turtingiausiųjų ir likusių. Tie 20 proc. yra aukštos kvalifikacijos amerikiečiai, kurie traukiasi toli nuo visų kitų ir kurie sukūrė gyvenviečių zonavimo apribojimus, neleidžiančius skurdesniems apsigyventi jų tarpe, ir meritokratines kliūtis, kad užtikrintų, jog 80 proc. gyventojų negalės pasivyti turtingiausius 20 proc. Jei demokratai pradės populistinę kampaniją prieš verslo elitą, Trumpas vykdys platesnę populistinę kampaniją prieš visą išsilavinusį elitą. Jo populizmas yra įtikinamas žmonėms, kurie reaguoja į tokius dalykus. Galų gale, amerikietiškas elitas iš tikrųjų niekina Trumpą, ir, priešingai, dievina demokratus." Lietuvoje yra tas pats išsidėstymas politikoje. Vilniaus feisbukininkai, gyvenantys labai brangiuose butuose, prieš visą Lietuvą. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS