R. Karoblis susitiko su Prancūzijos gynybos ministre: kalbėta apie grėsmes saugumui | KaunoDiena.lt

R. KAROBLIS SUSITIKO SU PRANCŪZIJOS GYNYBOS MINISTRE: KALBĖTA APIE GRĖSMES SAUGUMUI

Su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir šalies gynybos ministre Florence Parly susitikęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad susitikimo metu buvo kalbamasi apie saugumui kylančias grėsmes, kurių „pulsą“ Prancūzijos vadovai galėjo pajausti viešėdami Lietuvoje.

Ministro teigimu, taip pat diskutuota apie Europos gynybos politiką, bendrą dalyvavimą tarptautinėse operacijose. Svečių delegacija kartu su prezidentu Gitanu Nausėda ir R. Karobliu aplankė Rukloje šiuo metu tarnaujančius prancūzų karius.

„Prezidento ir ministrės lankymas karių yra šventas dalykas. Tai yra didžiulis motyvuojantis faktorius kariams. Tiems, kurie tarnauja ne tik savo šalyje, vis tik užsienyje yra sava specifika. (...) Pats buvimas šiuo metu Prancūzijos karių yra rekordinis – daugiau nei 300 karių čia, Rukloje. Jie treniruosis tiek Gaižiūnų poligone, tiek Pabradėje, kartu būdami priešakinių pajėgų kovinės grupės nariai“, – Rukloje sakė R. Karoblis.

Jis pažymėjo, kad Lietuvoje nuolat dirba ir yra dislokuoti prancūzų kariai, tarnaujantys oro policijoje.

„Prancūzijos indėlis tikrai yra stiprus“, – pabrėžė R. Karoblis.

Pasak krašto apsaugos ministro, buvo kalbėta apie karius, tarnaujančius Afrikos valstybėse, taip pat – kitose tarptautinėse operacijose. Pokalbio metu buvo paliesta ir grėsmių saugumui tema.

„Kita svarbi priežastis – galimybė kalbėti apie grėsmes, kurios mus supa. Ministrei buvo pristatytos grėsmės, įskaitant ir žvalgybinę informaciją, kad labiau pajustų pulsą. Prancūzija yra viena iš svarbiausių NATO šalių, tad matymas grėsmių vietoje tikrai yra svarbus, įvertinant situaciją ir koreguojant tam tikras pozicijas, nes yra nebaigtas procesas“, – sakė R. Karoblis.

Jis pabrėžė, kad kalbėtasi ir specifiniais ES klausimais, kaip karinio mobilumo idėja, NATO ir ES santykiai gynybos politikos srityje.

„Visų interesas yra stiprinti karinį mobilumą užtikrinančią infrastruktūrą ir procedūras, kad galėtų judėti visų NATO šalių kariai ten, kur iš tikrųjų yra poreikis. (...) Galbūt kartais skiriasi terminai tarpusavyje, bet supratimas su ministre yra aiškus – kad NATO yra gynybinis aljansas ir pirmiausia gynyba Europoje turi remtis NATO. Yra pasisakymų vienais ar kitais terminais dėl ES pajėgumų stiprinimo, ką mes irgi sveikiname. Tam, kad Europa imtųsi daugiau atsakomybės ir būtų geresnis balansas tarp JAV ir europiečių“, – pažymėjo R. Karoblis.

Ministras: natūralu, kad Europa turi imtis daugiau atsakomybės

Ministras taip pat kalbėjo, kad Prancūzijos finansiniai resursai, skiriami gynybai, yra didinami.

„Yra didinama gynybos biudžeto dalis netgi COVID-19 pandemijos situacijoje, siekiant Prancūzijai pasiekti 2 proc. nuo BVP artimiausioje perspektyvoje“, – teigė R. Karoblis.

Jo teigimu, Europos indėlis tarptautiniam NATO saugumui buvo „neproporcingas“.

„Natūralu, kad Europa turi imtis šiek tiek daugiau atsakomybės. (...) Tiek finansavimas, tiek gynybiniai pajėgumai, esant naujoms konvencijoms, turi būti didesni, nei buvo prieš 5 metus“, – sakė ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tikrai

Tas, kas nemato grėsmės, jau yra grėsmė Lietuvai !

o

kalbeti apie gresme kurios nera neetska ir nusikalstama o gresme jei yra tai turku nato sugraikais ir prancuzais ki/nija o batka pats susitvarkys ir jei kas kelia gresme tai lojantys sunes bandantys ikast ?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS