R. Lingienė: viruso tendencijos suteikia atsargaus optimizmo, bet iššūkių išlieka | KaunoDiena.lt

R. LINGIENĖ: VIRUSO TENDENCIJOS SUTEIKIA ATSARGAUS OPTIMIZMO, BET IŠŠŪKIŲ IŠLIEKA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai sako, kad lėtėjantis koronaviruso plitimas Lietuvoje suteikia atsargaus optimizmo, bet išlieka susirūpinimas dėl židinių slaugos ir globos namuose.

Sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį pranešė, kad per parą patvirtinti keturi nauji koronaviruso atvejai – BNS duomenimis, tai mažiausias rodiklis nuo kovo vidurio.

„Tendencijos suteikia atsargaus optimizmo, bet susirūpinimas išlieka dėl židinių slaugos ir globos namuose, kur gyvena rizikos grupių pacientai“, – BNS sekmadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Jos duomenimis, po du naujus atvejus pastarąją parą patvirtinta Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse.

Naujausias nerimą keliantis atvejis nustatytas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės reabilitacijos centre „Pušyno kelias“ – čia COVID-19 infekcija šeštadienį patvirtinta dėl traumos gydytam vidutinio amžiaus pacientui.

Anot R. Lingienės, nustatyta, kad didelės rizikos sąlytį su susirgusiu žmogumi turėjo penkiolika medicinos centro darbuotojų ir vienas pacientas, jų tyrimai atliekami, nurodyta nedelsianti atlikti patalpų dezinfekciją.

Vienas patvirtintas atvejis susijęs su Kretingos rajono Kartenos slaugos ligonine – čia susirgo artimas ligoninės darbuotojui asmuo.

Pirmųjų gerų žinių gauta iš Klaipėdos hospiso – čia atlikus pakartotinius tyrimus viruso nerasta pas trylika asmenų, kuriems anksčiau patvirtinta infekcija. Tyrimai bus pakartoti pirmadienį.

Židinys rusena Antavilių pensionate Vilniaus pakraštyje – infekcija iš viso nustatyta vienuolikai gyventojų ir penkiems darbuotojams.

Globos namuose „Senevita“ ištyrus visus gyventojus jiems virusas nenustatytas, bet kol kas dar yra nepasveikusių darbuotojų.

Galutinai židinys nelaikomas užgesintu ir Klaipėdos universitetinės ligoninės slaugos skyriuje.

„Visi didieji židiniai susiję su slauga ir globa. Tai iššūkis tiek socialinės globos, tiek sveikatos sistemai. Įstaigų vadovai ir darbuotojai turi atsakingai laikytis visų įmanomų infekcijų kontrolės priemonių“, – BNS sakė R. Lingienė.

Iš viso iki šiol virusas Lietuvoje buvo patvirtintas 1410 žmonių, mirė 46 žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

CHA, ką ir reikėjo įrodyt: "bet išlieka susirūpinimas dėl židinių slaugos ir globos namuose" - AKIVAIZDU kad tą virusą platino TIK gYdytojai; kai juos pavyko visus į skafandrus įkišt liko TIK tie pusgydytojai slaugos namuose - tas plikagalvis ir toliau nesupranta kad jie ir toliau lieka 'coronos' platintojais (o GAL jam taip reikia, kas iš jo liks jei naujų susirgusių nebebus? :/)

Iššūkiai

Naujus iššūkius galime patirti kai pradės veikti poliklinikos, nes vėl kils pavojus, ypač padidintos rizikos pacientams, kaip negauti užkrato nuo medicinos darbuotojų, nes gydytojai - konsultantai paprastai dirba ne vienoje gydymo įstaigoje. Kokių prioritetinių saugumo priemonių bus imtasi gydymo įstaigose aptarnaujant vyresnio amžiaus ligonius, turinčius lėtinių susirgimų. Kaip bus sprendžiamos poliklinikose medicininės reabilitacijos paslaugos - masažai, fizioterapijos procedūros ir kt., kad apsaugoti ligonius nuo užkrato.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS