Lietuvoje balsuojantys ukrainiečiai nori gyventi kaip europiečiai | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE BALSUOJANTYS UKRAINIEČIAI NORI GYVENTI KAIP EUROPIEČIAI

Lietuvoje gyvenantys ar viešintys ukrainiečiai sekmadienį balsuoja šalies Aukščiausiosios Rados rinkimuose.

Pareikšti valią iš anksto užsiregistravo kiek daugiau nei 3 tūkst. Ukrainos piliečių.

Balsavimas vyksta puošnioje salėje Ukrainos ambasadoje Vilniuje.

Procesą stebi keliolika tautiniais rūbais apsirengusių rinkimų komisijos narių, pačios balsadėžės yra papuoštos Ukrainos herbais, o balsavimo kabinos – geltonomis ir mėlynomis – vėliavos spalvų užuolaidomis.

Vidurdienį savo balsą atidavusi 32 metų rinkos tyrimų bendrovėje dirbanti Kateryna Sinkevičienė teigė balsavusi už prezidento Volodymyro Zelenskio partiją „Liaudies tarnas“.

„Pamatėm, kiek žmonių juo pasitikėjo ir dabar norisi, kad jis galėtų savo visus pažadus ir reformas įgyvendinti“, – BNS sakė Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus žmona.

Aš dirbu Europoje. Noriu, kad ir žmonės Ukrainoje gyventų taip, kaip aš gyvenu Europoje.

Tuo metu 52-ejų Konstantinas Lupalas savo balsą atidavė buvusio prezidento Petro Porošenkos partijai „Europietiškas solidarumas“.

„Aš dirbu Europoje. Noriu, kad ir žmonės Ukrainoje gyventų taip, kaip aš gyvenu Europoje“, – BNS teigė vairuotoju dirbantis vyras.

Balsą už P. Porošenkos partiją atidavė ir 51-erių Irina Rogačevskaja.

„Mes gyvename Lietuvoje ir tikime Ukraina, norime, kad ten būtų geriau, kad šalis siektų narystės Europos Sąjungoje ir NATO“, – sakė pedagoge dirbanti moteris.

Tuo metu pensininkė Anika neatskleidė savo pasirinkimo, tačiau moteris teigė norinti, kad jos gimtinėje nebebūtų karo.

„Balsavau už Ukrainą be karo, taip pat ir už tai, kad ukrainiečiai geriau gyventų“, – teigė 77-erių moteris.

Rinkimų komisijos atstovas Mykola Dziadzinas BNS sakė, kad rinkimai vyksta sklandžiai, tačiau kol kas balsuoti atėjo mažiau žmonių nei per praėjusius prezidento rinkimus.

„Galbūt vakare ateis daugiau žmonių, kai grįš nuo ežerų, iš sodų. Per pirmas rinkimų valandas balsavo kiek mažiau nei tokiu pačiu metu per praėjusius prezidento rinkimus“, – sakė M. Dziadzinas.

Pernai imigrantais Lietuvoje pripažinti beveik 6 tūkst. ukrainiečių. Tai reiškia, kad Lietuvoje jie gyvena ilgiau nei metus. Laikinam darbui į Lietuvą pernai atvyko daugiau nei 31 tūkst. ukrainiečių.

Aukščiausiosios Rados rinkimai turėjo vykti spalį, tačiau prezidento rinkimus šiemet laimėjęs V. Zelenskis paleido parlamentą ir inicijavo pirmalaikį balsavimą liepos 21-ąją.

Apklausose tvirtai pirmauja būtent prezidento V. Zelenskio partija „Liaudies tarnas“.

Taip pat į parlamentą turėtų patekti promaskvietiškas aljansas „Opozicijos platforma – Už gyvybę“, buvusio prezidento Petro Porošenkos partija „Europietiškas solidarumas“, buvusios premjerės Julijos Tymošenko partija „Tėvynė“ ir naujai įsteigta partija „Holos“.

Šansų patekti į Aukščiausiąją Radą turi ir buvusio Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovo Ihorio Smeško vadovaujama konservatyvi proeuropietiška partija „Jėga ir garbė“ bei centro kairysis prorusiškas „Opozicinis blokas“.

GALERIJA

  • Lietuvoje balsuojantys ukrainiečiai nori gyventi kaip europiečiai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Hofgs

Manau turi žmonės gyventi normaliai, o ne taip, kaip kvaili stukaciai Europoje gyvena.

Č vokzal

Onanimai na rodinu

Kęstas

Kada Vilniuje organizuos Maidaną? Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS