Rugsėjo 1-osios belaukiant: ar į mokyklas žingsniuos ir neteisėtų migrantų vaikai? | KaunoDiena.lt

RUGSĖJO 1-OSIOS BELAUKIANT: AR Į MOKYKLAS ŽINGSNIUOS IR NETEISĖTŲ MIGRANTŲ VAIKAI?

Nenumaldomai artėjant rugsėjo 1-ajai mokinių tėvų mintys sukasi apie naujus mokslo metus. Nereikia pamiršti, kad tarp Lietuvoje šiuo metu esančių neteisėtų migrantų taip pat apstu mokyklinio amžiaus vaikų. Ar jie rugsėjo 1-ąją taip pat peržengs ugdymo įstaigų slenkstį?

Pasiruošę užtikrinti ugdymą

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) teigimu, Lietuva yra pasiruošusi užtikrinti reikiamą ugdymą neteisėtų migrantų vaikams.

„Suprantame, kad dauguma šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos atėjusių migrantų vaikų ilgai pas mus neužsibus, žinome, kad didžioji dalis šių neteisėtų migrantų nėra tikrieji pabėgėliai, tačiau privalome pasirūpinti kad ir laikinu jų vaikų mokymu“, – teigė ministerijos atstovai.

 

 

Ar neteisėtų migrantų vaikai nuo rudens žingsniuos į mokyklas, o galbūt ugdymas vyks migrantų stovyklose, kol kas atsakymo nėra. „Šiuo metu ministerija dar neturi tikslių duomenų, kiek iš viso tarp šiemet atvykusių nelegalių migrantų yra nepilnamečių, kuriems būtų reikalingas mokymas, kokiose vietovėse jie gyventų ir kaip ilgai.  Ministerija jau aiškinosi, kokios yra galimybės mokyti daugiau vaikų Ruklos ir Pabradės mokyklose. Jei vaikai bus apgyvendinti kitose vietose, bus sprendžiama dėl laikinai Lietuvoje esančių vaikų mokymo, užimtumo atsižvelgiant į galimybes“, – teigė Komunikacijos skyriaus atstovai.

Scanpix nuotr.

Patirtis ugdant migrantų vaikus

Pasak ministerijos, migrantų vaikai ir iki šiol jau mokėsi Lietuvoje. Čia jie lanko mokyklas kartu su savo bendraamžiais Lietuvos piliečiais, taip pat gauna papildomą mokymosi pagalbą: lietuvių kalbos pamokų, papildomų konsultacijų.

Mokyklos, kuriose mokosi atvykusieji iš užsienio, gauna tikslinę 465 eurų dydžio mokiniui per metus paramą.

„Nemokantys lietuvių kalbos mokiniai, prieš pradėdami nuoseklųjį mokymąsi bendrojo lavinimo mokykloje, vienerius metus mokosi lietuvių kalbos išlyginamojoje klasėje arba išlyginamojoje mobiliojoje grupėje“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Komunikacijos skyriaus atstovų teigimu, antrąjį mokslo metų pusmetį į lietuvių kalbos ugdymo programą integruojamos Lietuvos istorijos, Lietuvos geografijos, pilietinio ugdymo temos, mokiniai supažindinami su mokomųjų dalykų terminais lietuvių kalba. „Tokiu būdu ugdymo procese mokiniams sukuriamos prielaidos išmokti lietuvių kalbą tiek, jog jie galėtų mokytis dalykus, numatytus bendrosiose programose, lietuvių kalba kartu su mokiniais, kuriems lietuvių kalba yra gimtoji. Mokyklos, kuriose mokosi atvykusieji iš užsienio, gauna tikslinę 465 eurų dydžio mokiniui per metus paramą – ši suma skiriama papildomai prie bendra tvarka mokinių ugdymui teikiamos valstybės dotacijos“, – situaciją komentavo ŠMŠM atstovai.

Kaip portale skelbta anksčiau, į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Daugelis jų yra iš Irako.

Per praėjusią parą, nuo pirmadienio vidurnakčio iki antradienio, Lietuvos pareigūnai Baltarusijos pasienyje apgręžė beveik pusšimtį asmenų, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Užsieniečiai neįleisti Švenčionių, Vilniaus, Šalčininkų, Varėnos rajonuose bei Druskininkų savivaldybės ribose.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Da

mokyti vaikus tėvai turi savo šali gyvendami ir savo vaikus augindami, o uojus rupinates ir dėl kuo ir kam tokie geri savo vaikus mokyti reikia ir aiškinti ir mokyti, o ne grusti sau ant sprando,savo vaikais rupinkis o ne atvikeliais, nežinomos puses ,be paso ir be vaiko liudijimo, gymimo, kas yra amžius nustatomas pagal dantis ant galvos pagal senoves vertinimo bukle, dėdes tomo trobele, vergijoj, ir plantacijos cukranendriu auginimo procesa vygdė, išnaudojo, o daba tegul jaunimas dirba savo šalies gylumoj ir stengiasi dirbti nežiurint į kita kaip gyvena gerai, nesąmone, savo tėvyne tegul tvarko juodai, o tinginiu ir išlaikytiniu nereikia, noriu gyventi gerai, artojas,

Pil.

Mums visai nesvarbu ar eis,ar ne,jie turi būti deportuoti su tėvais į savo tėvynę.Užtenka Lietuvoje lietuvių tokių vsikų kyrie neaišku ar eis į mokyklą,ar ne.Pirmiausia Seimo pareiga pasirūpinti savo piliečiais ir jų vaikais,tai kurie juos rinko ir sedi prie valstybės lovio.

jonas

Jei butu neteisetu migrantu,tai butu isgrusti lauk is Lietuvos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS