Rukloje atvykėlius iš Sirijos pakeitė kiti prieglobsčio prašytojai | KaunoDiena.lt

RUKLOJE ATVYKĖLIUS IŠ SIRIJOS PAKEITĖ KITI PRIEGLOBSČIO PRAŠYTOJAI

  • 10

„Kai visuomenėje buvo kilęs nerimas dėl pabėgėlių iš Sirijos ir tuo, kad daugiau nei tūstantis jų bus apgyvendinta Lietuvoje, jau tada sakėme, kad baimių yra gerokai per daug. Dveji metai jau praėjo, ir realybė pasirodė visai kitokia“, – sako Robertas Mikulėnas, Pabėgėlių priėmimo centro (PPC) direktorius.

Atvyko gerokai mažiau

Rukloje (Jonavos r.) įsikūrusiame centre šiuo metu nėra nė vieno siro. Pagal Europos kvotą Lietuvoje turėjo būti apgyvendinti iš Europos Sąjungos valstybių perkelti 1105 pabėgėliai, tačiau viso per šį laiką jų atvyko 486, o po pirminės integracijos etapo gyventi liko tik 189. Iš Lietuvos savo noru išvyko 279, o grąžintas į šalį yra 81 asmuo, kuriems nebuvo atstatyta integracija.

„Kodėl atvyko mažiau? Sunku atsakyti, tačiau jie patys, kai jiems leidžia pasirinkti iš kelių valstybių, kur nori būti perkelti, Lietuvos nesirenka. Tuo tarpu tie, kurie buvo perkelti, dalis jų vėliau išvyko į kitas šalis“, – komentavo R. Mikulėnas.

Į Lietuvą – iš buvusių sovietinių šalių

Šiuo metu PPC kur kas dažniau skamba rusų kalba, mat į Lietuvą važiuoja prieglobsčio prašytojai iš buvusių sovietinių respublikų – tadžikai, uzbekai, kazachai, ukrainiečiai, yra ir viena šeima iš Rusijos, taip pat yra atvykusių iš Irako.

„Anksčiau prieglobsčio prašytojai, kol būdavo sprendžiamas jų likimas, gyveno Užsieniečių registracijos centre Pabradėje. Dabar, vadovaujantis Vyriausybės nutarimu, jie sprendimo dėl leidimo gyventi laukia čia, Rukloje“, – sakė R. Mikulėnas.

Tol, kol tokio leidimo nėra, šie žmonės vadinami prieglobsčio prašytojais. Jei leidimą gyventi Lietuvoje gauna, jiems suteikiamas prieglobsčio gavėjo statusas, leidžiantis ne tik gyventi, tačiau ir dirbti Lietuvoje, čia integruotis ir kurti naują gyvenimą.

Vis tik Migracijos departamentas į šiuos prašymus žvelgia atsargiai, ir procesai užtrunka, juos nagrinėja ir teismai. Ilgiausiai čia gyvenanti šeima sprendimo laukia jau metus, nes visų institucijų teismo sprendimus jie apskundė.

„Teismai, matyt, įvertina, kad savo šalyje jie nepatiria religinio ar kito persekiojimo, ten nėra karo, todėl tokiems prieglobsčio prašytojams leidimo gyventi Lietuvoje nesuteikia. Yra atvejis, kada prieglobsčio prašytojas net po Aukščiausio teismo sprendimo nusprendė grįžti į gimtąją šalį. Šias procedūras atlieka tarptautinė migrantų organizacija“, – kalbėjo R.Mikulėnas.

Gauna nedideles išmokas

Šiuo metu PPC gyvena tik 12 prieglobsčio gavėjų, kurie po tris mėnesius trunkančio integracijos etapo toliau jį tęs jau Lietuvos savivaldybėse.

„Tuo tarpu prieglobsčio prašytojų yra gerokai daugiau – 67. Apie pusė jų dar laukia sprendimo, ar galės gyventi Lietuvoje, kitiems sprendimas yra nepalankus. Pasibaigus teisminiams procesams ir jei teismas paliks galioti Migracijos departamento sprendimą, iš Lietuvos jie bus išsiųsti atgal į savo šalį“, – kalbėjo R. Mikulėnas.

Tačiau skaičiai – ne tik statistika. Už kiekvieno jo yra žmonės su savo likimais, priežastimis ir patirtimis. Nemažai iš jų – vaikai, čia atvykę kartu su savo tėvais.

Nepaisant to, kad šeimos yra negavusios leidimo nuolat gyventi Lietuvoje, vaikams privaloma užtikrinti ugdymą.

„Vaikai dėl šių situacijų yra nekalti. Todėl jiems suteikiama teisė Lietuvoje mokytis. Mokymosi priemonėmis pasirūpina Pabėgėlių priėmimo centras“, – sakė R. Mikulėnas.

Tiesa, be pajamų nepaliekami ir tėvai – kiekvienam, net ir negavusiam prieglobsčio gavėjo statuso, kas mėnesį išmokama 85,4 eurų išmoka. Už šiuos pinigus žmonės turi pasirūpinti maisto ir kitais būtinais produktais.

„Aišku, atrodo, kad ši suma nėra didelė. Taip ir yra. Tačiau reiktų įvertinti tai, jog jiems nekainuoja būstas, jie gali naudotis mūsų virtuve, patalyne, taip pat gauti būtiną medicinos pagalbą, šiek tiek drabužių“, – pasakojo R. Mikulėnas.

Pasak įstaigos vadovo, didesnę finansinę paramą gauna tie, kuriems suteikiamas prieglobsčio gavėjo statusas.

Lietuva – kitataučių užuovėja

Žmonėms, negavusiems leidimo nuolat gyventi Lietuvoje ir tik laukiantiems sprendimo, centre taip pat organizuojamos įvairios veiklos.

Pavyzdžiui, jie mokosi lietuvių kalbos, gali lankyti kompiuterių klases, susitinka su įvairių tarnybų specialistais. Šią savaitę PPC gyventojai bendravo su Jonavos rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistais.

Taip pat laukiantiems sprendimo dėl prieglobsčio gavėjo statuso būtina išklausyti privalomuosius kursus, kurių metu atvykėliai supažindinami su pagrindiniais šalies įstatymais, sužino savo teises, supažindinami su Pabėgėlių priėmimo centro taisyklėmis.

Atvykusieji žmonės priimami ir apgyvendinami pagal projektą „Lietuva – kitataučių užuovėja“.

Projekto tikslas – prisidėti prie atsakomybės pasidalijimo tarp Europos Sąjungos valstybių narių siekiant padėti ES valstybėms narėms geriau spręsti dėl išimtinio spaudimo jų prieglobsčio ir migracijos sistemoms, kurį sudaro staigus ir didelis trečiųjų šalių piliečių antplūdis į jų teritorijas, kylančias problemas bei užtikrinti kompleksinį svarbių paslaugų teikimą tikslinės grupės asmenims, siekiant pagerinti jų integracijos sąlygas Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Trumpai

Jie visi ne prie širdies,ir visiškai nepageidaujami,gerai kai jų nesutinki..

to Arturas

stai kai priguzes papuasu is afrikos tai kitaip uzciulbesi...tie niekad nedirba ir gyvena tik is pasalpu valstybes...kels mokescius,atlyginimu nekels,kad papuasams but lesu islaikyt...

cheee

stai vienas pazystamas rusas gyvena Bostone anglijoj,tai sake kad ten didzioji dalis gyventoju lietuviai,ir pagrinde ten kalba lietuviskai,jis ten ismoko kalbet lietuviskai,nors is gime ir augo lt sostinej bet nemokejo lietuviskai...o angliskai sunkiai kalba, anglijoj jis jau devyni metai...i lt gryzta tik aplankyt tevu ir del medicinos,sake kad anglijoj pasiliks,turi gerai mokama darba gamykloj...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS