Ruošiasi Galimybių pasui: ragina žmones pasitikrinti duomenis e. sveikatoje | KaunoDiena.lt

RUOŠIASI GALIMYBIŲ PASUI: RAGINA ŽMONES PASITIKRINTI DUOMENIS E. SVEIKATOJE

Nuo kitos savaitės Lietuvoje ruošiantis pradėti naudoti Galimybių pasą, Registrų centras ragina gyventojus e.sveikatoje pasitikrinti duomenis – ar šioje sistemoje yra suvesti duomenys apie buvusį susirgimą koronavirusu arba gautą skiepą nuo COVID-19.

„Per šitą savaitę siūlytume kiekvienam Lietuvos gyventojui pasitikrinti savo paciento profilyje (e.sveikatoje – BNS), kokie yra duomenys apie kovido situaciją: ar užfiksuotas skiepo, prasirgimo, jei žmogus sirgo, faktas“, – valdančiosios Laisvės partijos frakcijos posėdyje pirmadienį sakė Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.

Anot D. Vilytės, duomenys galimybių pasui bus naudojami iš e.sveikatos, kurioje jie bus atnaujinami kas valandą.

Pasą, atversiantį gyventojams daugiau galimybių karantino sąlygomis, galės gauti imunitetą nuo koronaviruso jau įgiję (persirgę, pasiskiepiję) bei testus atlikę gyventojai.

Testas galios 24 valandas, skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento, t. y. nuo testo atlikimo, bet ne nuo testo rezultatų įvedimo į e.sveikatos sistemą.

„Dėl testų, kadangi testų galiojimas yra 24 valandos, siūlytume naudotis greitaisiais (antigeno – BNS) testais, nes jų įvedimas į sistemą yra šiek tiek greitesnis“, – aiškino D. Vilytė.

Ar užfiksuotas skiepo, prasirgimo, jei žmogus sirgo, faktas.

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė informavo apie susitarimą su savivaldybėmis dėl atskirų linijų gyventojams testuotis, kad gautų galimybių pasą.

„Yra atskira registracija testavimuisi galimybių pasui“, – sakė ji.

Sieks integruoti ir antikūnų testus

Antikūnų testai kol kas negalios norintiems gauti galimybių pasą.

„Serologinis testas vienareikšmiškai gali būti naudojamas galimybių pase. Problema ta, kad duomenys, kurie yra e.sveikatoje, buvo vedami skirtingai ir neturime duomenų, kurie yra standartizuoti, kuriuos būtų galima paimti juos ir integruoti į galimybių pasą“, – kalbėjo viceministrė.

Jos teigimu, Registrų centras ieško būdų, kad į e.sveikatą antikūnų testų rezultatai būtų suvedami pagal vieningą sistemą.

„Tai laiko klausimas, kada bus įvesta“, – teigė Ž.Simonaitytė.

Registrų centro atstovė nepranešė tikslios datos, nuo kada galimybių pasą galės gauti ir tie žmonės, kurie neturės e.sveikatoje įrašo apie sirgimą COVID-19, bet bus pasidarę antikūnų testą.

Tuo tarpu ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis sako, kad tą planuojama padaryti dar birželį.

Galimybių pasas – ir Registrų centro klientų aptarnavimo centruose

Galimybių pasą bus galima gauti specialioje interneto svetainėje, patvirtinant tapatybę per elektroninius valdžios vartus. Tuomet bus suformuotas specialus kodas, kurį nuskaitęs tikrintojas matys žalią arba raudoną spalvą.

Pasak D. Vilytės, galimybių pasą gauti vyresniems žmonėms, neturintiems priėjimo prie kompiuterių ar spausdintuvų, turėtų padėti šeimos nariai ar artimieji.

Kur žmonės galės ateiti su asmens tapatybės dokumentu ir jį pateikę bei sutikę, kad būtų galima prieiti prie sistemos, gaus atspausdintą galimybių pasą.

Taip pat pasus bus galima gauti Registrų centro klientų aptarnavimo centruose.

„Kur žmonės galės ateiti su asmens tapatybės dokumentu ir jį pateikę bei sutikę, kad būtų galima prieiti prie sistemos, gaus atspausdintą galimybių pasą“, – aiškino ji.

D. Vilytė informavo, kad buvo svarstyta galimybė leisti paslaugos tiekėjui, žmogui pateikus pasą ir sutikus, kad būtų tikrinama, nustatyti, ar jam galioja galimybių pasas. Tačiau po svarstymų tam nepritarta dėl duomenų kaupimo ir saugojimo rizikos.

Registrų centro atstovės teigimu, galimybių pasas šiuo metu jau baigiamas rengti.

„Esame finišo tiesiojoje su galimybių paso realizavimu. Tikime, kad pasas gegužės 24-ąją veiks“, – teigė D. Vilytė.

V. Jurgutis pabrėžia, kad šiuo metu vyksta paskutiniai galimybių paso techninio ir teisinio derinimo darbai.

Su šiuo pasu gyventojai galės lankytis viešojo maitinimo įstaigų viduje, plačiau teikti laisvalaikio, apgyvendinimo paslaugas, dalyvauti didesniuose renginiuose tiek lauke, tiek viduje.

Galimybių pasą galės gauti visi Lietuvos piliečiai nuo 16 metų, o jaunesniems, kurie norės naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Galimybių pasu bus galima naudoti tik Lietuvoje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija skaičiuoja, kad birželio 7-ąją Lietuvoje bus apie 1,5 mln. žmonių, kurie galės naudotis galimybių pasu be papildomų testų, nes bus persirgę arba gavę skiepą.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Greitai

Greitai kurie nesiskiepys tures nesioti geltona sionistine penkekampe zvaigzde kad kiti bijotu prieiti arciau nei per du metrus

Anonimas

po poros metu tu popieru niekam nebereikes jau

Virusui px

Užsikriesi tu su pasu ar be jo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS