Rusijoje rastas 25 metus mirusiu laikytas lietuvis | KaunoDiena.lt

RUSIJOJE RASTAS 25 METUS MIRUSIU LAIKYTAS LIETUVIS

  • 11

Rusijoje rastas 25 metus mirusiu laikytas lietuvis, ketvirtadienį pranešė prokuratūra. Portalo kauno.diena.lt duomenimis, jis buvo pripažintas mirusiu buvusios sutuoktinės iniciatyva. O surastas gyvas – lietuvių bendruomenės Krasnojarsko krašte, kuriame šiuo metu gyvena, pirmininko iniciatyva.

Prokuratūra praneša, kad, gindama viešąjį interesą, teismo prašė skubiai panaikinti sprendimą, kuriuo minėtas asmuo paskelbtas mirusiu.

Rugsėjo 28 dienos Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmų sprendimu prokuroro pareiškimas dėl civilinės bylos, kurioje nuspręsta Joną A. paskelbti mirusiu, atnaujinimo, buvo patenkintas.

1996 metais be žinios dingęs Jonas A. 2021-ųjų birželį minėto teismo sprendimu buvo pripažintas mirusiu, mirties datą laikant teismo sprendimo datą, o mirties vietą – paskutinę žinomą gyvenamąją vietą. 

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, su tokiu prašymu į minėtą teismą tada kreipėsi viename Kėdainių rajono kaime judviejų pasistatytame name gyvenanti ir trijų vaikų nuo Jono A. susilaukusi buvusi jo sutuoktinė. Ši teigė, kad jis 1996-ųjų birželį išvyko nežinoma kryptimi. Beje, tais pačiais metais jo atžvilgiu buvo iškelta baudžiamoji byla, kurioje buvo nuspręsta Joną A. suimti. Tačiau teko skelbti jo paiešką. O minėta byla 2010-ųjų pabaigoje buvo nutraukta, suėjus senačiai.  

Praėjus 25 metams nuo Jono A. dingimo Kauno apygardos prokuratūroje buvo gautas Lietuvos ambasados Rusijose laiškas. Jame teigta, kad lietuvių bendruomenės pirmininkas Krasnojarsko krašte informavo ambasadą apie neteisėtai Rusijoje gyvenantį ir sunkia liga sergantį asmenį – galimai Joną A., kuris jau nekalba ir nevaikšto. 

Pastarasis iki šiol glaudėsi pas Rusijos pilietę, kuri buvo suradusi vyro giminaičius, tačiau nesulaukė iš jų jokios pagalbos. Lietuviui sunkiai susirgus, moteriai juo rūpintis tapo sudėtinga.

Anot prokuratūros, tai, kad atsiradęs asmuo yra būtent Jonas A., patvirtino ir DNR ekspertizės išvados. Šią teko skirti, nes, portalo kauno.diena.lt duomenimis, parodžius po 25-erių metų atsiradusio Jono A. nuotraukas jo buvusiai sutuoktinei bei dar gyviems artimiesiems, šie jo neatpažino. 

Minėtų teisinių žingsnių prokuratūrai teko imtis todėl, kad neteisėtai Rusijoje gyvenantis Jonas A. neturi jokio galiojančio asmens dokumento (1993-aisiais jam išduotas Lietuvos Respublikos piliečio pasas nustojo galioti 2002-aisiais) ir sunkiai serga. Tačiau iki šiol negalėjo atvykti į Lietuvą ir gauti pagalbos, nes buvo laikomas mirusiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Jam geriau but mirusiu negu letuviu

IR VĖL TAS PATS

Kam jis dabar reikalingas?

Tegu pūna kur pasprūkęs

O kam tas visiškai neatsakingas, sąžinę pardavęs žmogus yra įdomus dabar? Spruko nuo teisinės bei moralinės atsakomybės į svetimą šalį, ten per 25 metus net nesiteikė susitvarkyti dokumentų... net vairavimo teisių teisėtai nepasidarė (nes negausi tu jų be dokumentų) aplamai kažkoks neadekvataus, LT tokie reikalingi tik tam kad archyve įrašą įrašyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS