Rusijos užpultai Ukrainai – Lietuvos parama: telkiasi organizacijos, verslas | KaunoDiena.lt

RUSIJOS UŽPULTAI UKRAINAI – LIETUVOS PARAMA: TELKIASI ORGANIZACIJOS, VERSLAS

Paryčiais Rusija užpuolė Ukrainą, todėl įvairios Lietuvos organizacijos vienijasi ir pradėjo telkti paramą Ukrainai ir jos žmonėms. Vieni verslai pasiruošę kompensuoti dalį išlaidų, kiti – tiekti humanitarinę pagalbą ar padėti karo pabėgėliams.

Kaip galėtų padėti Kaunas?

Kiekviena savivaldybė rengia planus, kaip galėtų prisidėti, jei į Lietuvą pradėtų plūsti Ukrainos karo pabėgėliai. Kaunas taip pat vertina savo pajėgumus ir teigia, kad paramai galėtų sutelkti tiek savo įmones, tiek ir privatų sektorių.

„Tinkamiausius sprendimus nulems realus pabėgėlių srautas. Turime galimybes pasitelkti tiek valstybines institucijas, tiek privatų sektorių, panaudoti miestui bei valstybei priklausančias patalpas. Konkretūs veiksmai priklausys būtent nuo migracijos masto“, – komentuoja Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Kaunas turi tris miestus partnerius karinės agresijos talžomoje Ukrainoje: Lvovo sritis, Luckas ir Charkovas. Su šiais miestais Kaunas jau seniai bendradarbiauja, todėl ir šį kartą neketina atsukti nugaros.

Miesto atstovai socialiniuose tinkluose nurodė, kad Kaunas ruošia visas galimas patalpas, kad užtikrintų saugią pastogę, maitinimą ir kitus poreikius bėgantiems nuo karo. Vis daugiau kauniečių ir verslo organizacijų siūlo savo pagalbą bei paramą. Siekdami visa tai sukoordinuoti, prašome visų registruotis.

Norintieji priimti į savo namus ar dalintis kitokiu būstu laikinam atvykstančių ukrainiečių apgyvendinimui, suteikti paramą piniginėmis lėšomis ar prisidėti kitokiais ištekliais, kviečiami pranešti apie tai el. paštu Ukraina@kaunas.lt.

Rusija paskelbė karą Ukrainoje

Scanpix ir Twitter nuotr.

Ragina pasirūpinti vaikais

Ukrainos garbės konsulai ragina visus suvienyti jėgas ir padėti pasirūpinti Ukrainos vaikais. Padėti galima ne tik aukojant įvairius daiktus, bet, ir prireikus, apgyvendinti.

„Kai žmonės susivienija siekdami kokio nors tikslo – tai draugystė. Kai už tuos pačius idealus kovoja tautos – jos kuria bendrą istoriją. Už laisvę, už taiką Ukrainoje! Palaikykime tuos, kurie kovoja prieš Rusijos agresiją“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Ukrainos gatvės konsulas Kaune Vygandas Balandis.

Jis „Kauno dienai“ komentavo, jog šiuo metu reikia sukurti infrastruktūrą, kuri leistų padėti nuo karo bėgančioms mamos su vaikais. Pasak garbės konsulo, Ukrainos vyrai linkę likti ir ginti savo Tėvynę.

„Prisidėti pinigais galima, bet tai yra simboliai, aišku, jie taip pat gražūs ir reikalingi, bet tai tik lašas jūroje. Aš labai norėčiau kuo daugiau žmonių išgelbėti fiziškai, jei jie realiai papuls į bėdą. Dabar gaunu signalų, kad Rusijos kariuomenė važiuoja iš Krymo į kitus miestus, tad ten gali prasidėti realūs veiksmai tarp gyventojų. Aš pats masiškai gaunu iš lietuvių žinučių, kad jie yra pasirengę priimti vaikus. Dabar yra uždaryti miestai, stovi žmonės, juodais drabužiais, ir ukrainiečiai nežino, kieno jie. Tad dabar nėra kalbų apie vaikų atvežimą, bet reikia sukurti infrastruktūrą, kad jei bus poreikis, turėtumėme galimybių apgyvendinti mamas ir vaikus“, – kalbėjo V.Balandis.

Jis nurodė, kad šiuo metu į jį kreipiasi labiau privatūs asmenys, tačiau verslas taip pat galėtų prisidėti ir parūpinti tiek apgyvendinimą, tiek ir maisto tiekimą galimiems karo pabėgėliams.

„Jei plūstels žmonės, jie pirmiausia pasieks Lenkiją. Mes turime suteikti visas galimybes jiems pasiekti ir Lietuvą“, – pridūrė V.Balandis.

Kai žmonės susivienija siekdami kokio nors tikslo – tai draugystė. Kai už tuos pačius idealus kovoja tautos – jos kuria bendrą istoriją.

Jis pasidalijo ir nuoroda į „Blue/Yellow“ organizaciją, kuri jau ne vienerius metus renka paramą Ukrainos gyventojams ir kariams. Tiesa „Blue/Yellow“ organizacijos vadovas Jonas Ohnam socialiniuose tinkluose pranešė, kad savarankiškai evakuojasi iš Ukrainos ir yra saugus. Tačiau žmonės vis tiek gali aukoti ir parama įvairiais keliais pasieks Ukrainos žmones.

Aukoti skatinančia žinute internautai sparčiai dalijasi. Prie raginimų padėti jungiasi ir sporto bendruomenė. Štai Futbolo klubas „FT Golas“ pasidalijo pagalbos šauksmo žinute.

„Tie, kurie būsite pasiruošę priimti ukrainiečių vaikus ir jais pasirūpinti šiuo sunkiausiu laikotarpiu, prašau - rašykite čia arba man tiesiai“, – rašė klubo atstovai.

Sporto parama

Ne tik futbolo klubas telkia žmones, bet atsiliepia vis daugiau sporto bendruomenių, kurios pasiryžusios padėti Ukrainos žmonėms, sportininkams, kuriems gali tekti laikinai palikti namus.

„Informuoju, kad Lietuvos automobilių sporto federacija, LMSF-Lietuvos motociklų sporto federacija, Lietuvos aeroklubas, Lietuvos Vandens Motociklų Sporto Federacija ir Lietuvos Motorlaivių Federacija vienbalsiai priėmė sprendimą, suteikti visas reikiamas sąlygas sportininkams iš Ukrainos treniruotis ir ruoštis varžyboms Lietuvoje. Apie tai jau informavome savo sporto pasaulines federacijas“, – apie sporto bendruomenės vienybę pranešė Lietuvos techninio sporto federacijų asociacijos prezidentas Karolis Ramoška.

Užtikrins ryšį

Du didieji Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai – „Telia“ ir „Bitė“ pranešė, kad Ukrainoje esantiems klientams nemokamai tieks ryšį.

„Jungiame nulinį tarifą skambučiams ir SMS į ir iš Ukrainos, kad šioje šalyje esantys žmonės galėtų operatyviai gauti informaciją ir patys susisiekti su reikiamais asmenimis ar institucijomis, o artimųjų ir pažįstamų Ukrainoje turintys lietuviai galėtų nevaržomai su jais bendrauti“, – pranešime kalbėjo „Telia“ verslo klientų vadovas Danielius Karpovičius.

Nemokamai skambinti ir siųsti trumpąsias SMS žinutes tarp Lietuvos ir Ukrainos „Telia“ klientai galės dešimt dienų – iki kovo 4 dienos (imtinai), pranešė įmonė.

BNS skelbia, kad „Bitė“ kompensuos Ukrainoje esančių klientų skambučius ir trumpąsias SMS žinutes į ir iš Ukrainos ir šalies viduje. Klientai kompensacijas už paslaugas matys kito mėnesio sąskaitose.

Moralinė parama

Ketvirtadienį 18 val. kauniečiai kviečiami į Vienybės aikštę, kurioje bus simbolinis Ukrainos palaikymo renginys.

„2014 metų vasarį prie Lietuvos Respublikos Seimo degė žvakės Dangiškajai Maidano šimtinei atminti, liepsnojo solidarumo laužai. Šiomis dienomis, kaip ir tada, ypač svarbu būti drauge su Ukraina“, – taip į solidarumo akciją „Lietuva šviečia“ kviečia Kauno aukštųjų mokyklų savivaldos atstovai.

Palaikymo akcijos metu skambės Ukrainos himnas, šios šalies patriotinės dainos. Todėl kauniečiai kviečiami atsinešti tiek Lietuvos, tiek Ukrainos valstybinių simbolių ir taip simboliškai palaikyti agresoriaus užpultus žmones. Renginio metu pranešimą apie Ukrainą turėtų skaityti ir VDU profesorius Gintautas Mažeikis.

Scanpix nuotr.

Aukoti Ukrainos žmonėms galima šiais būdais:

1. Pervesti pinigus bankiniu pavedimu.

Banko sąskaita: LT17 7300 0101 4089 4869

Bankas: Swedbank

Gavėjas: VšĮ Mėlyna ir geltona

Mokėjimo paskirtis: PARAMA

2. Remti per „Paypal“

info@foblueyellowukraineusa.org

3. Remti per „Paysera“

Paysera sąskaita: EVP5310001450732

4. Tapti nuolatiniu rėmėju ir kas mėnesį aukoti 3 ar 5 eurus.

Skambinti ar siųsti SMS numeriu 1482.

Gavus SMS-atsakymą tvirtinti su SMS pagal instrukcijas. Kas mėnesį automatiškai pervedama 3 arba 5 eurai. Stabdyti paslaugą – SMS su tekstu „STOP“ numeriu 1482.

5. Remti per contribee.com

Paieškos laukelyje reikia suvesti „Blue/Yelllow“ ir pasirinkti norimą aukos sumą.

6. Aukoti galima į Kauno miesto savivaldybė specialiąją paramos sąskaitą

Gavėjas: Kauno miesto savivaldybės administracija

LT594010042500388593

Luminor Bank AS Lietuvos skyrius

Mokėjimo paskirtyje nurodyti: PARAMA UKRAINAI.

GALERIJA

  • Rusijos užpultai Ukrainai – Lietuvos parama: telkiasi organizacijos, verslas
  • Rusijos užpultai Ukrainai – Lietuvos parama: telkiasi organizacijos, verslas
  • Rusijos užpultai Ukrainai – Lietuvos parama: telkiasi organizacijos, verslas
  • Rusijos užpultai Ukrainai – Lietuvos parama: telkiasi organizacijos, verslas
  • Rusijos užpultai Ukrainai – Lietuvos parama: telkiasi organizacijos, verslas
Scanpix nuotr.
Gairės: Rusija, karas Ukrainoje, Lietuvos parama, organizacijos, verslas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS