Rusų aktyvistui J. Gorskiui toliau nepavyksta gauti prieglobsčio Lietuvoje | KaunoDiena.lt

RUSŲ AKTYVISTUI J. GORSKIUI TOLIAU NEPAVYKSTA GAUTI PRIEGLOBSČIO LIETUVOJE

Prieš dvejus metus į Lietuvą atvykusiam Rusijos aktyvistui Jurijui Gorskiui toliau nepavyksta gauti politinio prieglobsčio.

Migracijos departamentui anksčiau šiemet antrą kartą atmetus nacionalistu prisistatančio ruso prašymą dėl prieglobsčio, šio sprendimo pagrįstumą praėjusią savaitę patvirtino Vilniaus apygardos administracinis teismas.

„Pirmos instancijos teismas paliko galioti Migracijos departamento spendimą“, – BNS pirmadienį sakė J. Gorskio advokatas Laurynas Biekša.

Pasak teisininko, jo klientas nusprendė šį sprendimą skųsti.

Nei Migracijos departamento, nei teismo atstovai nekomentuoja bylos turinio, argumentuodami žvalgybos pateiktos informacijos slaptumu ir asmens duomenų apsauga.

Koks tiksliai yra mano keliamas pavojus Lietuvai – nei teismas, nei Valstybės saugumo departamentas, nei Migracijos departamentas neatsakė nei man, nei mano advokatui. Sako, pavojinga ir taškas.

J. Gorskis feisbuke apgailestavo, kad teismas neatsižvelgė į kelių nevyriausybinių organizacijų jį ginančius laiškus. Jis taip pat tvirtino, kad net pats negauna informacijos, kaip kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

„Koks tiksliai yra mano keliamas pavojus Lietuvai – nei teismas, nei Valstybės saugumo departamentas, nei Migracijos departamentas neatsakė nei man, nei mano advokatui. Sako, pavojinga ir taškas“, – teigė rusas.

„Pagal ekspertinę Migracijos departamento išvadą, aš pagal visus tarptautinius standartus visapusiškai atitinku politinio pabėgėlio statusą“, – pridūrė jis.

Pirmąkart Migracijos departamentas atsisakė Rusijos piliečiui prieglobstį suteikti pernai gegužę, remdamasis žvalgybos informacija. Vėliau bylinėjantis Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nurodė pareigūnams iš naujo išnagrinėti J. Gorskio prašymą.

Pirminiame Migracijos departamento sprendime buvo cituojami Valstybės saugumo departamento teiginiai, kad J. Gorskis palaikė kontaktus su rusų žvalgybos institucijomis, o jo veikimas Lietuvoje turi Rusijos politikos įgyvendinimo požymių.

Tuo metu nevyriausybinė organizacija „Freedom House“ rusą apibūdino kaip Kremliaus kontroliuojamą provokatorių, tik imituojantį opozicinę veiklą.

J. Gorskis tvirtina, kad šie teiginiai yra nepagrįsti ir buvo sukurti jo politinių konkurentų, Rusijos opozicijos politikų Lietuvoje ir Ukrainoje bei vieno tinklaraštininko.

Rusijos pilietis į Lietuvą atvyko 2017 metų liepą, jis teigia pabėgęs iš namų arešto Rusijoje.

Šios šalies teisėsauga įtaria, kad J. Gorskis per nacionalistų eitynes viešai ragino vykdyti ekstremistines veiklas. Jis yra įtrauktas į Rusijos ekstremistų sąrašą.

Aktyvistas teigia, kad jo atžvilgiu iškelta byla yra politinio pobūdžio, o Maskva nori su juo susidoroti dėl visuomeninės veiklos.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Algys

Tokie aktyvistai uzsinores kad rusu kalba valstybine taptu! Nereikia mums tokiu,turim Klaipedoje Titova,uztenka.

ustpatskyykss

reik gi putinui dvigubu agentu turet Lietuvoje, as isifiltravau sekmingai ,niekas nesuode.

Anonimas

Paprase prieglobscio nu ir ka.Reikia apsaukt okupantu.Pas lietuvi i nosi gali gaut arba spyga.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS