S. Skvernelis kartoja: Vyriausybė streikuojantiems mokytojams algų nekompensuos | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS KARTOJA: VYRIAUSYBĖ STREIKUOJANTIEMS MOKYTOJAMS ALGŲ NEKOMPENSUOS

  • 12

Pedagogų streiką organizavusiam Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderiui Andriui Navickui pareiškus, kad nedirbantiems mokytojams algas turi sumokėti valdžia, premjeras Saulius Skvernelis atšauna, kad Vyriausybė to nedarys.

„Tikrai ne, nes ponas Navickas paskelbdamas apie streiką, garantavo, kad visiems mokytojams profesinės sąjungos sumokės“, – LRT laidai „Dienos tema“ pirmadienį pakartojo premjeras.

S. Skvernelio teigimu, ketinama kreiptis į savivaldybes, kad kad būtų atkurtas ugdymo procesas.

„Naudojamos lėšos papildomai skatinti mokytojus, kurie dirba ir dirbs, ne savo darbą, bet pavaduojantį ar pakaitinį – naudoti tuos atlyginimus, kurie dabar yra nepanaudojami dėl streiko, ir ieškoti būdų ne jungti mokyklas, o moksleivius perkelti į tas mokyklas, kurios nestreikuoja“, – nurodė S. Skvernelis. 

A. Navicko vadovaujama profsąjunga prieš streiko pradžią žadėjo išmokėti algas visiems streikuojantiems pedagogams.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pirmadienį Seime žurnalistams teigė, kad streikuojantiems mokytojams išmokėti reikalinga suma jau yra pasiekusi milijoną eurų.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, ketvirtą savaitę trunkančiame streike dalyvauja 1,4 tūkst. pedagogų iš 53 mokyklų.

Premjero patarėjas: turi būti kviečiama policija

Ministro pirmininko patarėjas Skirmantas Malinauskas sako, jog iš Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) nesiskirstantys mokytojai pažeidžia įstatymus ir toliau nevykdant reikalavimų – turi būti kviečiama policija.  

Portalo Delfi.lt laidoje „Dėmesio centre“ S. Malinauskas teigė, jog tokių priemonių, jei prireiktų, turėtų imtis ŠMM administracija.

„Dėl ko negali derėtis (...) – ar laikysimės įstatymų šitoje valstybėje, ar ne. Aš suprantu, kad tas populizmas gali pramušinėti stogą, bet ponui Andriui Navickui (Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos lyderiui - BNS) žinia yra labai aiški ir premjero ištransliuota – jūs pažeidinėjat įstatymą, jei jūs pažeidinėjat įstatymą, valstybė turi teisinius mechanizmus, yra institucijos, kurios tuos pažeidimus turi kardyt“, – kalbėjo ministro pirmininko patarėjas.

Pasak jo, jei streikuojantys ir iš ministerijos jau šeštą parą nesitraukiantys mokytojai nevykdys ŠMM kanclerio raginimo palikti ministerijos patalpas –  turi būti kviečiama policija.

„Jei ateini ir užimi įstaigą, jei pažeidi susirinkimų įstatymą, jei mes matome per langą lipant į įstaigą savaitgalį, jei mes girdime pono A. Navicko netgi po visų derybų... (...) šiandien tai buvo pasakyta, ministerijos kancleris paprašė palikti patalpas, aš matau, kad nieko nevyksta, visi nuščiuvę, be jokios abejonės - jei toliau kito sprendimo nėra, turi būti kviečiama policija“, –  kalbėjo S. Malinauskas.

ŠMM atstovai pirmadienį paprašė streikuojančių mokytojų iki antradienio palikti patalpas.

„Ne per seniausiai, prieš gerą pusvalandį paprašėme gerbiamų mokytojų, kad jie per šiandien paliktų ministerijos patalpas su savo daiktais“, – BNS sakė ministerijos kancleris Tomas Daukantas.

Jis neatskleidė, ką ŠMM administracija darys, jeigu mokytojai atsisakys išeiti iš ministerijos.

Kancleris tvirtino besitikintis, kad mokytojai įvertino tai, jog derybų dėl Andriaus Navicko vadovaujamos profsąjungos reikalavimų ministerijoje nebevyks, o Vyriausybė pirmadienį apsisprendė dėl kitų metų biudžeto projekto.

Ministras pirmininkas S. Skvernelis pirmadienį pareiškė, kad ministerijoje streikuojantys ir iš jos nesitraukiantys mokytojai grubiai pažeidžia Susirinkimų įstatymą, o ŠMM administracija turi teisę spręsti, kaip elgtis toliau.

„Ministerijos administracija turi spręsti: jeigu tai yra problema valstybės įstaigos funkcionavimui, tai yra numatyti atitinkami teisiniai mechanizmai, kaip tuos klausimus reikėtų spręsti“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Pirmadienio popietę ministerijos Kolegijų salėje buvo įsikūrę 25 mokytojai iš visos Lietuvos – Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Elektrėnų, Švenčionių ir kitų miestų.

Pedagogai Švietimo ir mokslo ministerijoje nakvoja nuo trečiadienio.

 

GALERIJA

  • Skirmantas Malinauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

lol

laikykis Premjere, greičiau reiktų paskelbti kur nusėdo Lietuvos milijardai, kad žmonės liko nuskurdinti. Gal įmanoma sugrąžinti į biudžetą "vsiozakona" išvogtus?. Ir vaikams būtina mokslus tęst, nes kažkas labai nori žlugdyt Lietuvos švietimą, o tuos laipiotojus per langus vyt su visais samdomais andriukais

teliukas teo

Premjerui,manau, pasisekė, kad turi tokį šaunų patarėją.

ei

nereikejo Tautos ir Lietuvos turta proxvatint i privacius uabus,nereiktu tada valstybei tik is pvmo ir akcizo gyvuot,beda biudzetui per tuos prixvatininkus. ,beda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS