Šalčininkų gyventojai abejingi skiepams: čia vakcinacija – lėčiausia Lietuvoje | KaunoDiena.lt

ŠALČININKŲ GYVENTOJAI ABEJINGI SKIEPAMS: ČIA VAKCINACIJA – LĖČIAUSIA LIETUVOJE

Šalčininkų rajone skiepijimo nuo COVID-19 tempai ir toliau išlieka patys lėčiausi šalyje, čia nemažai žmonių, net ir senjorų, nėra linkę vakcinuotis, o ligos sako nebijantys.

Nepaisant lėto vakcinavimo tempo, reklamų, kviečiančių žmones registruotis vakcinacijai, nėra daug – viena jų kabo aukštai ant savivaldybės sienos, tačiau elektroninėje lentoje, kai šviečia saulė, sunku įžiūrėti, kas parašyta.

Kaimuose, miesteliuose taip pat informacijos, reklamų apie skiepijimą nematyti, tačiau greičiausiai ne visus reklamos ir padėtų pritraukti į vakcinavimo centrus – rajone vyrauja abejingos nuotaikos skiepų atžvilgiu, praneša rajone pirmadienį lankęsis BNS žurnalistas.

Eišiškėse veikiančioje nedidelėje maisto prekių parduotuvėje dirbančios Česlava ir Jolanta BNS sakė, kad jau prasirgo COVID-19, tačiau jų nuomonės dėl skiepo išsiskiria – viena jo laukia, kita sako pasiskiepysianti tik iš reikalo.

„Persirgau, turiu dar antikūnų. Nesu susiteikusi prieš skiepą, tikrai skiepysiuosi“, – teigė 50-ties J. Jakovicka.

Ji taip pat pasakojo prasirgusi pusantro mėnesio – nors ligoninėje gulėti ir neteko, tačiau daugiau to patirti sako nenorinti.

Apie „AstraZeneca“ net nekalbu – turbūt ja nesiskiepysiu. O kitomis, kai privers, tai teks, bet savo noru nenoriu.

Tuo metu jos kolegė, dirbanti prie kitos kasos, abejoja vakcinų patikimumu ir sako, kad viešoje erdvėje – per daug neigiamos informacijos, kuri nuteikia nesiskiepyti.

„Aš irgi turiu antikūnų. Skiepytis teks, bet aš asmeniškai nenoriu, nes kažkaip tos informacijos internete radau, kad tai žmogus mirė, tai trombas kažkoks, dar kažkas“, – sakė Č. Bartuševič.

„Apie „AstraZeneca“ net nekalbu – turbūt ja nesiskiepysiu. O kitomis, kai privers, tai teks, bet savo noru nenoriu“, – pridūrė ji.

Klasėse – pirmieji mokiniai

Kitoje Eišiškių Jono Pauliaus II-ojo gatvės pusėje nuo parduotuvės esanti Stanislovo Rapoliono gimnazija – ypatinga, kadangi joje vienintelėje visame rajone klasėse pirmadienį jau pradėjo mokytis vaikai.

„Neįprasta diena, buvo keista matyti tikrus ir pasikeitusius mokinių veidus. Toks laikinumo ir nepastovumo jausmas išėjus į darbą, nes netvirtai jautiesi, kas čia bus, kokia ta ateitis pas mus“, – BNS sakė ketvirtokų mokytoja Virginija Mikelevičienė.

Ji sako vasarį sulaukusi pirmo skiepo nuo koronaviruso, tačiau apie baimę, kurią jaučia net ir nemaža dalis jos kolegų, negalvojo.

„Gal čia daugiau yra baimė, tos ir sklandančios kalbos internete, per televiziją. Yra toks neužtikrintumo jausmas, baimė. Aš pati negalvojau apie baimę, žinojau, kad reikia“, – pasakojo 48-erių mokytoja.

Gimnazijoje skiepo sulaukė apie pusę mokytojų, penktadalis kitų darbuotojų, mokyklos direktorė teigė, kad tai dar visai nemaži skaičiai.

„Ne visi pasiskiepijo, bet esam vieni iš pažangiausių apie skiepus. Rytoj kaip tik eina 11 žmonių iš mūsų skiepytis (...) Pedagogų 47 proc. pasiskiepijo, o darbuotojų – 19 proc.“, – BNS teigė gimnazijos vadovė Danuta Zuzo.

Kiek blogesnė situacija su abiturientais, kurių mokykloje – 23.

„Šiandien derinau abiturientų sąrašus testavimui ir užrašiau du skiepytis, tai jau procesas pajudėjo. Šešis užrašiau pasidaryti antikūnų testus ir žinau, kad trys yra persirgę“, – sakė mokyklos direktorė.

Iš viso mokykloje mokosi virš 100 pradinukų, į klases grįžo pirmokai, antrokai ir ketvirtokai – per 30 vaikų, kiti mokosi nuotoliniu būdu, kaip ir trečiokai, kurių tėvai nesutiko leisti jų į mokyklą.

„Tėvų baimė yra dėl to, kad jeigu šeimoje nustatys kaupinių testo metu, kad kažkas yra, tai tada turi visa šeima izoliuotis. Kiekvienas pagalvoja turbūt ir viskas susideda“, – kalbėjo D. Zuzo.

Mokytojams – papildomi raginimai vakcinuotis

Šalčininkų rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Regina Markevič BNS teigė, kad artimiausiu metu žadama papildomai paraginti mokytojus vakcinuotis.

„Mokytojai skiepijasi. Lėtokai, bet skiepijasi. Abiturientai irgi lėtokai, bet skiepijasi, bet organizuosime dar papildomus susirinkimus, nes reikia paraginti ir motyvuoti“, – teigė R. Markevič.

Ji sako nesuprantanti priežasčių, kodėl mokytojai vangiai skiepijasi, tačiau pamažu, anot jos, procesas juda.

„Sunku pasakyti, pati analizuoju situaciją. Pradžioje laikėmės prioritetinių grupių, paskui galbūt mokytojai prarado viltį, kad grįš į kontaktinį mokymą“, – sakė savivaldybės administracijos darbuotoja.

Mokytojai skiepijasi. Lėtokai, bet skiepijasi. Abiturientai irgi lėtokai, bet skiepijasi, bet organizuosime dar papildomus susirinkimus, nes reikia paraginti ir motyvuoti.

„Bet reikalas pajudėjo, mokytojai eina skiepytis ir laukiame, kad leistų išeiti į kontaktą“, – pridūrė ji.

Pasak jos, tie mokytojai, kurie nesiskiepija, nuolat testuojasi, tai parodė, kad nemažai jų jau persirgę COVID-19.

„Tie mokytojai, kurie nesiskiepija, tie testuojasi. Labai daug mokytojų testuojasi. Nemažai turi antikūnų, pasirodo, daug kas persirgo besimtome forma“, – kalbėjo R. Markevič.

„Koronaviruso nebijau“

Eišiškėse gyvenanti 86-erių Marija Gatavecka, vaikštinėjusi gatvėje netoli gimnazijos, sako koronaviruso nebijanti, nes jau yra garbaus amžiaus.

„Aš nebijau, nes esu jau sena moteris. Va jums jauniems reikia“, – BNS sakė senjorė.

Ji taip pat pasakojo, kad galbūt skiepytis jai dar kol kas negalima, nes neseniai gulėjo ligoninės reanimacijoje dėl problemų su širdimi.

„Silpnoka mano širdis“, – teigė pensininkė, pridūrusi, kad COVID-19 dar nesirgo.

Sakė nesirgęs ir prie Eišiškių poliklinikos sutiktas 75-erių Ivanas Kodis, kuris tvirtino nenorintis vakcinuotis ne tik „AstraZeneca“ vakcina, bet ir kitomis.

I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

„Nėra geros vakcinos. Kol kas nenoriu. Noriu ramiai sulaukti savo mirties. Koronaviruso nebijau“, – BNS kalbėjo pensininkas.

Nėra geros vakcinos. Kol kas nenoriu. Noriu ramiai sulaukti savo mirties. Koronaviruso nebijau.

Tuo metu Šalčininkuose veikia du vakcinavimo centrai – Kultūros centre ir Pirminės sveikatos priežiūros centre, prie kurių pirmadienį po pietų būriavosi tik pavieniai asmenys.

Kultūros centre, esančiame kitapus nuo savivaldybės, skiepo laukė keletas žmonių, kurie BNS sakė atvykę vakcinuotis, nes nori sugrįžti prie pilnaverčio gyvenimo.

„Norisi bendrauti su artimaisiais ir su draugais“, – sakė 37-erių ekologė Alina.

Šalia laukęs Audrius teigė net nekėlęs klausimo dėl skiepo.

„Tiesiog reikia skiepytis ir tiek“, – kalbėjo 34-erių biologas.

Netoliese, aikštėje šalia savivaldybės, ant suoliuko sėdėjusi moteris BNS teigė abejojanti skiepo nauda, vyras sakė negalintis skiepytis „AstraZeneca“ vakcina.

„Neatitinku amžiaus, bet dar nenusprendžiau, noriu skiepo ar ne. Kaimynai irgi nelabai skiepijasi“, – teigė 53-ejų pardavėja dirbanti moteris.

„Neturiu skiepo, man netinka „AstraZeneca“, nes turiu varikozę“, – tvirtino šalia sėdėjęs 58-erių vyras.

Meras: skubame lėtai

Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevičius sako, kad vakcinavimo tempai netenkina, tačiau paskutiniai skiepijimo skaičiai rodo gerėjančią situaciją.

„Tempai gal ir netenkina, bet nesutikčiau, kad rajonas blogai skiepijasi. Skubame lėtai, jeigu galima taip pasakyt. Skiepijimas įsibėgėja, per savaitgalį paskiepijome virš 400 gyventojų, tai jau neblogas rodiklis“, – BNS sakė rajono vadovas.

„Jeigu taip ir bus, tai mes ir pasieksim tikslą 60-70 proc. žmonių, kad įgytų imunitetą“, – pridūrė jis.

Statistikos departamento duomenimis, nuo penktadienio iki sekmadienio imtinai rajone pirmąja vakcinos doze paskiepyta apie 360 žmonių, antrąja – 69, kai iš viso savivaldybėje pirmąja doze paskiepyta per 2,3 tūkst. žmonių, antrąja – per 1,1 tūkst.

Meras teigia, kad vakcinavimo tempai rajone lėtesni dėl „AstraZeneca“ vakcinos.

„Truputį lėtai startavome, viena iš pagrindinių priežasčių – „AstraZeneca“ vakcina. Gavome pirmą ir antrą siuntas, žmonės atsisakė skiepytis, per mėnesį kažkur 50 gyventojų paskiepyti. Ir agitavome, ir ko mes tik čia nedarėme. Dabar su „Pfizer“, „Moderna“ jokių problemų neturėjome ir neturime“, – kalbėjo Z. Palevičius.

400 dozių „AstraZeneca“ vakcinos iš Šalčininkų rajono praėjusią savaitę buvo perskirstyta kitoms savivaldybėms, greičiau vykdančioms vakcinaciją.

Ir agitavome, ir ko mes tik čia nedarėme. Dabar su „Pfizer“, „Moderna“ jokių problemų neturėjome ir neturime.

„Dabar liko apie 70 dozių, bet turime gana daug kitos vakcinos („Pfizer“) ir per savaitę turime išskiepyti“, – teigė meras.

Jis taip pat pasakojo, kad rajone mobilios skiepijimo komandos važinėja ir į kaimus, skambinama gyventojams, tačiau jie nesiskiepija dėl kelių priežasčių.

„Yra situacija dėl senjorų, tai yra grupė, kuri nesiskiepija dėl įvairių priežasčių: bijo, galvoja, kad skiepas gal pavojingiau nei liga. Yra daug neapsisprendusių žmonių, nes dabar karantinas, vaikai gyvena kažkur kitur ir laukia jų patarimo. Yra tokių gal 20-30 proc.“, – sakė Z. Palevičius.

„Mes važiuojame į kiekvieną seniūniją, jeigu tik yra norinčių, tai iškart važiuojame (...) Kiekvieną dieną iš ryto kalbame su darbo grupe, kur ir kiek kokioje vietoje jau skiepo laukia žmonių“, – pridūrė jis.

Šalčininkų rajono meras taip pat sako esantis susirūpinęs, kad artėjant masinei vakcinacijai gali pritrūkti medikų.

„13 punktų visame rajone turime, bet problema dėl gydytojų – ar sugebėsime organizuoti visas komandas, tai kaip tik dabar sprendžiame, ar užteks pajėgumų. Gali trūkti medikų, jų ir dabar nedaug turime, jie dar ir savo darbus turi dirbti“, – kalbėjo Šalčininkų rajono vadovas.

Statistikos departamento duomenimis, Šalčininkuose vakcinacija juda lėčiausiai visoje šalyje – čia pirma doze paskiepyta vos 7,7 proc., antrąja – 3,7 proc. žmonių iš daugiau nei 30 tūkst. gyventojų, rajonas yra gavęs per 4,3 tūkst. vakcinos dozių, išnaudojęs – kiek daugiau nei 3,4 tūkst.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

SUPRANTAMA

KASDIEN GERIANT DEZINFEKATORIŲ NĖRA REIKALO SKIEPYTIS....

tai

pagirtyna reiskia yra protingu zmoniu reiskia sveiki o kaikurie kom taip ir masto runkeliskai tai nors patyletu o nenmaltu su......o.?...

nedidelė pastabėlė

Čia va taip veikia Lenkijos TV retransliavimas? :) Kiek žinau, Lenkijos TV kaip tik agituoja skiepytis. Tai kaip čia tada išeina? :) Kas susidūręs, dar tada sakė, kad jokių Lenkijos TV retransliavimas tuose kraštuose nenustelbs Kremliaus kloakinio zombojaščyko vien jau todėl, kad "po prostu" kalba nėra tas pats kas bendrinė lenkų kalba, kurią ten moka retas. Jeigu nebaigęs lenkų mokyklos. Valstybinės politikos nebuvimas Vilniaus ir Šalčininkų raj. atžvilgiu ir vėl, eilinį kartą, atsirūgsta štai tokiomis nemaloniomis pasekmėmis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS