SAM: vežėjams nuo pirmadienio bus privaloma saviizoliacija | KaunoDiena.lt

SAM: VEŽĖJAMS NUO PIRMADIENIO BUS PRIVALOMA SAVIIZOLIACIJA

  • 0

Vežėjams nuo pirmadienio su keliomis išimtimis bus privaloma saviizoliacija, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Iki šiol ekipažų ir įgulų nariams, dirbantiems tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose įmonėse ar vykdantiems tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, nereikėjo nei testo, nei izoliacijos“, – rašoma pranešime.

„Nuo ateinančios savaitės izoliacija jiems bus privaloma nuo atvykimo į Lietuvą iki išvykimo iš jos teritorijos dienos, bet ne ilgiau kaip 10 dienų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą dienos“, – teigia ministerija.

Anot jos, išimtis taikoma tais atvejais, kai vežėjai pristato krovinį ar atvyksta jo pasiimti, nelikdami Lietuvoje ar vyksta tranzitu.

SAM teigimu, vežėjams atvykstant į Lietuvą nereikia turėti atlikto tyrimo dėl COVID-19 ar atlikti jį atvykus, taip pat saviizoliacija netaikoma vežėjų šeimos nariams.

Ministerija teigia, kad vežėjai galės susitrumpinti saviizoliaciją ne anksčiau kaip septintą dieną atlikus PGR tyrimą ir gavus neigiamą atsakymą, jeigu asmeniui nepasireiškia peršalimo simptomai.

„Šis tyrimas atliekamas asmens lėšomis“, – rašoma pranešime.

Sveikatos apsaugos ministro, ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimu, tarptautinius komercinius vežimus Lietuvoje vykdančių įmonių vadovai įpareigoti patikrinti, ar iš tarptautinių reisų grįžusių ar atvykusių ekipažų ir įgulų nariai užpildė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) puslapyje esančią elektroninę anketą, o NVSC pareikalavus, pateikti tarptautinių reisų vežėjų sąrašus teisingo elektroninės anketos užpildymo patikrinimui ir izoliacijos kontrolei atlikti.

Darbdaviai taip pat įpareigoti užtikrinti tinkamą darbuotojų informavimą apie Lietuvoje nustatytus registracijos, izoliacijos ir izoliacijos kontrolės reikalavimus ekipažams ir įgulų nariams.

Be kita to, tarptautinius komercinius vežimus Lietuvoje vykdančioms įmonėms rekomenduojama darbdavio lėšomis organizuoti darbuotojų testavimą dėl koronaviruso infekcijos.

Nuo kitos savaitės numatyta pokyčių ir izoliacijos išimčių atvejais.

„Pasienio darbuotojai, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantys Lietuvos ir kitos Europos Sąjungos valstybės sieną asmenys – vykstantieji darbo reikalais, mokiniai, studentai ir stažuotojai – turi turėti ne seniau nei prieš 7 dienas prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvą atliktą tyrimą COVID-19 nustatyti ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą. Pažymėtina, kad šiuo atveju serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas“, – tvirtina SAM.

„Jeigu šie asmenys neturi neigiamo tyrimo atsakymo, jie privalo per 24 val. nuo atvykimo į Lietuvą kreiptis į Karštąją koronaviruso liniją numeriu 1808 ar tyrimus koronaviruso infekcijai nustatyti atliekančią įstaigą, užsiregistruoti tyrimo atlikimui. Iki šiol galiojusio reikalavimo turėti 48 val. testą nebelieka, tyrimas atliekamas paskirtu laiku“, – teigia ministerija.

Be kita ko, nuo pirmadienio palikti izoliavimo vietą darbo metu ir nuvykti į darbo ar verslo reikalams tvarkyti būtiną vietą gali menininkai – kūrėjai, atlikėjai, kultūros operatoriai ir kiti asmenys, dalyvaujantys profesionaliojo meno veikloje.

„Išvykę iš izoliavimo vietos, jie privalo dėvėti nosį ir burną dengiančią apsaugos priemonę – veido kaukę, respiratorių ar kitą priemonę, kuri priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną. Menininkai, atvykę iš šalių, iš kurių atvykusiesiems taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų kontrolės priemonės, prieš palikdami izoliavimo vietą turi informuoti NVSC“, – rašoma pranešime.

SAM taip pat nežymiai atnaujino paveiktų šalių sąrašą – švelnesnės saviizoliacijos sąlygos bus taikomos atvykusiems iš JAV ir Gibraltaro, griežtesnės – iš Albanijos, Bahreino, Seišelių

Švelnesnės izoliacijos sąlygos nuo pirmadienio bus taikomos atvykusiems iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Gibraltaro, griežtesnės – iš Albanijos, Bahreino Karalystės, Seišelių ir Slovakijos.

Paveiktų šalių sąrašas yra skelbiamas kiekvieną penktadienį, o įsigalioja pirmadienį ir galioja savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS