Seimas linkęs pritarti siūlymui prezidentą ir premjerą įstatymiškai įpareigoti apgyvendinti jiems skirtose rezidencijose | KaunoDiena.lt

SEIMAS LINKĘS PRITARTI SIŪLYMUI PREZIDENTĄ IR PREMJERĄ ĮSTATYMIŠKAI ĮPAREIGOTI APGYVENDINTI JIEMS SKIRTOSE REZIDENCIJOSE

Seimas po pateikimo pritarė konservatorių frakcijos nario Mato Maldeikio siūlymui įstatymiškai įpareigoti Lietuvos prezidentą ir ministrą pirmininką gyventi Turniškėse jiems paskirtose rezidencijose.

Už iniciatyvą prezidentą įpareigoti gyventi rezidencijoje balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 16, susilaikė 34 parlamentarai. Tuo tarpu už siūlymą premjerą įpareigoti gyventi Turniškėse balsavo 79, prieš – 24 , susilaikė 19 parlamentarų.

„Siūlomas įstatymo projektas parengtas siekiant sureguliuoti Lietuvos Respublikos prezidento ir ministro pirmininko gyvenimo rezidencijose klausimus“, – Seimo posėdžio metu projektus pristatė M. Maldeikis.

„Ne kartą ir ne du viešoje erdvėje esame susidūrę su situacija, kai dėl šiuo metu galiojančių Lietuvos Respublikos prezidento ir Vyriausybės įstatymo nuostatų aukščiausi šalies pareigūnai atsisako gyventi valstybės paskirtose rezidencijose. Šioje situacijoje valstybė susiduria su komplikuota situacija, kaip elgtis“, – sakė politikas.

Pasak parlamentaro, praktika atsisakyti galimybės gyventi rezidencijose demonstruoja nepagarbą šalies institucijoms, į kurias aukščiausi šalies pareigūnai yra paskirti. Taip pat, pasak jo, kyla iššūkių dėl prezidento ir premjero saugumo užtikrinimo.

„Aukščiausiems pareigūnams palikta galimybė pasirinktinai nuspręsti dėl gyvenamosios vietos reikalauja daug lėšų įgyvendinant papildomus apsaugos postus, stebėjimo kameras prie prezidento ir ministro pirmininko gyvenamųjų vietų bei itin apsunkina Valstybės apsaugos tarnybos pareigūnų darbo sąlygas“, – pabrėžė jis.

Įstatymo projekto įsigaliojimas yra numatytas nuo tada, kai po 2024 metų prezidento ir Seimo rinkimų būtų paskirtas naujasis šalies vadovas bei ministras pirmininkas.

Sulaukė kaltinimų, kad bando įgelti prezidentui G. Nausėdai

Visgi ši M. Maldeikio iniciatyva sulaukė dalies Seimo narių kritikos. Dalis opozicijai priklausančių parlamentarų teigė manantys, kad konservatorių frakcijos narys šia iniciatyva nori įkąsti dabartiniam šalies vadovui Gitanui Nausėdai.

„Ar nemanote, kad vertėtų palikti asmenines ambicijas ir užsiimti realiomis valstybės problemomis ir mėginti visais įmanomais būdais įkąsti valstybės prezidentui“, – posėdžio metu sakė Mišrios Seimo narių grupės atstovas Aidas Gedvilas.

Jam antrino ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

„Yra juokinga žiūrėti ir klausytis, kaip bandoma bet kokia proga įkalti prezidentui, menkinti jo instituciją. O argumentai apie saugumą, švelniai tariant, skamba juokingai, nes premjerė ir Seimo pirmininkė dar visai neseniai aiškino, kad joms reikia sumažinti apsaugą, nes jos jaučiasi Lietuvoje labai saugios“, – teigė A. Širinskienė.

„Dabar pasirodo, konservatoriai siūlo prievarta apgyvendinti prezidentą, nes jam yra labai nesaugu. Tai tokie vienas kitam prieštaraujantys argumentai rodo, kad politiniai motyvai yra kiti“, – pridūrė ji.

Skeptiškai iniciatyvą įvertino ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Manau, kad tas įstatymas yra labai keistas, jis žmogui suvaržo teisę rinktis, tai būtų visiškai neteisinga“, – sakė V. Pranckietis.

„Suprantu, kad partijos kareivėlis, kuris kaip Dovydas nugalėjęs Galiotą užvakar, šiandieną bando įveiklinti save dar vienoje veikloje“, – pataisas iniciavusį M. Maldeikį sukritikavo jis.

I. Šimonytė: įdomu, ar komitetas nagrinės į rezidenciją nenorinčio keltis žmogaus teises

Į Seimo sprendimą M. Maldeikio siūlymus nagrinėti ne tik Teisės ir teisėtvarkos, bet Žmogaus teisių komitete ironiškai sureagavo premjerė Ingrida Šimonytė.

„Man įdomu, kurių žmonių teises komitetas nagrinės. Ar vieno žmogaus, kuris nenori keltis į rezidenciją, ar tų žmonių, kurie turi tokius žmones saugoti“, – progos sukritikuoti prezidentą nepraleido I. Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė 2021 metų pradžioje persikėlė gyventi į ministrui pirmininkui paskirtą rezidenciją Turiniškėse, tačiau dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda tai padaryti atsisakė. Prezidentūros teigimu, toks sprendimas buvo priimtas, atsižvelgiant į Turniškių rezidencijos būklę analizavusių ir galimus jos atnaujinimo scenarijus parengusių ekspertų išvadas.

Šiuo metu Prezidentūros kanceliarija valdo 3 pastatus Turniškėse patikėjimo teise ir žemės sklypus panaudos pagrindais. Pagrindinis prezidento rezidencijos pastatas yra statytas 1940 metais. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę bei atlikus pastato rekonstrukciją, rezidencijoje gyveno prezidentai Valdas Adamkus ir Rolandas Paksas, vėliau – prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS