Seimas svarstys siūlymą dėl „vaiko gyvenamosios aplinkos pastovumo“ | KaunoDiena.lt

SEIMAS SVARSTYS SIŪLYMĄ DĖL „VAIKO GYVENAMOSIOS APLINKOS PASTOVUMO“

Seimas svarstys siūlymą Civiliniame  kodekse ir Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme įteisinti  vaiko gyvenamosios aplinkos pastovumo principą.

 


 

Ketvirtadienį parlamentarai po pateikimo bendru sutarimu pritarė tai numatančioms Civilinio kodekso ir Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms.
 
Pasak Seimo narės V. Aleknaitės-Abramikienės, šis principas leistų užtikrinti be tėvų globos likusio vaiko globos (rūpybos) vietos pastovumą, taip pat įpareigotų užtikrinti, kad vaiko laikinosios globos (rūpybos), laikinosios priežiūros ar laikinojo apgyvendinimo vieta, jei tai nekenkia vaiko interesams, būtų kiek įmanoma arčiau vaiko gyvenamosios vietos.
 
Tikimasi, kad šio principo įdiegimas vaiko teisių apsaugos sistemoje leis geriau organizuoti vaiko globą (rūpybą), sumažinti be tėvų globos likusio vaiko globos (rūpybos) vietos nepastovumo riziką, išvengti neplanuotos vaiko globos (rūpybos) vietos kaitos.
 
Projekto iniciatorės V. Aleknaitės-Abramikienės teigimu, Lietuvos teisėje vaiko gyvenamosios aplinkos pastovumo principo nėra. Tačiau, anot jos, jis netiesiogiai kyla iš Vaiko teisių konvencijos, kuri valstybėms dalyvėms nustato pareigą užtikrinant vaiko gerovę taikyti atitinkamas teisines ir administracines priemones.
 
„Vaiko gyvenamosios aplinkos pastovumo principas yra išvedamas iš kitų dviejų Vaiko teisių konvencijoje esančių principų – vaiko interesų pirmumo ir vaiko teisės į tapatumą (ar identitetą). Jis apima du aspektus: pirmiausia jis pabrėžia būtinybę, kad vaiko globos vieta būtų pastovi, antra, jis nustato, kad vaiko globos (rūpybos) vieta būtų arčiau jo gyvenamosios vietos tam, kad nenutrūktų ir išliktų vaiko šeiminiai ir socialiniai ryšiai, kurie yra jo tapatybės dalis“, – sako Seimo narė V. Aleknaitė-Abramikienė.
 
Jos pasiūlytų projektų imsis keli Seimo komitetai – Teisės ir teisėtvarkos, Žmogaus teisių, Socialinių reikalų ir darbo. Preliminariai planuojama, kad į Seimo salę jie sugrįš birželio 30 d.
 



 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS