Seimo „darbiečiai“ sugalvojo, kaip padėti vienišiems pensininkams | KaunoDiena.lt

SEIMO „DARBIEČIAI“ SUGALVOJO, KAIP PADĖTI VIENIŠIEMS PENSININKAMS

Seimo Darbo partijos frakcijos nariai siūlo savo modelį kaip kurti vienišų pensininkų paramos sistemą.

Jų nuomone, kaip vienas iš variantų sumažinti pensininkų skurdą būtų galimybė gauti vienišam žmogui mirusio sutuoktinio senatvės arba netekto nedarbingumo didesnę pensiją.

„Galimybė pensijinio amžiaus žmogui pasirinkti didesnę mirusio sutuoktinio senatvės ar netekto nedarbingumo pensiją suteiktų galimybę gyventi oriau ir dėl to valstybė sudėtingu pandemijos laikotarpiu nepatirtų jokių papildomų išlaidų“, - sako Socialinio draudimo pensijų įstatymo pakeitimo projektą įregistravę Seimo nariai  Vigilijus Jukna, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė ir Aidas Gedvilas.

Jį priėmus asmenims, kurie gaus teisę į senatvės pensiją ar netekto nedarbingumo pensiją, mirus sutuoktiniui, būtų mokama didesnė senatvės pensija ir netekto nedarbingumo pensija.Tačiau yra ir kitos sąlygos: nuo santuokos įregistravimo iki sutuoktinio mirties dienos turi praeiti ne mažiau kaip vieni metai ir asmuo nėra dar kartą susituokęs. Paskirtosios pensijos mokėjimas būtų nutraukiamas dar kartą susituokus. Jeigu būtų pasinaudota teise gauti didesnes pensijas, našlei ar našliui našlių pensija būtų neskiriama.

Projekto autoriai mano, kad dabartinis reguliavimas kuomet vienas iš sutuoktinių, kurio pensija buvo didesnė miršta, verčia kitą sutuoktinį atsidurti už skurdo ribos.

„Europos Sąjungoje (ES) esame ketvirti iš visų ES valstybių pagal 65 m. ir vyresnių žmonių skaičių, kuriems gresia arba kurie patiria skurdą, socialinę atskirtį. (…) Analizuojant užsienio šalių socialinės paramos sistemas akivaizdu, kad būsto apgyvendinimo išlaidos dažnai yra labai svarbios žemas pajamas turintiems namų ūkiams, ypač našliams, kurie liko vieni ūkyje be sutuoktinio“, - sako Seimo “darbiečiai" V. Jukna, I. Kačinskaitė-Urbonienė ir A. Gedvilas, siūlantys kurti vienišų pensinio amžiaus asmenų paramos sistemą.                                                         

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Jadzė

Urba tu sveika?

Morgana

Darbiečiai vėl nusišneka. Visiems vienišiems turi būti priedas, o čia vėl apie tik našlius eina kalba. Jūs diskriminuojat vienišus senjorus

????

kuom nasliai geresni uz vienisus?Mokescius visi moka.Turetu but ismoka vienisiems,o ne nasliu pensija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS