Seimo kontrolierė: globos įstaigos asmenis turi ruošti gyvenimui bendruomenėje | KaunoDiena.lt

SEIMO KONTROLIERĖ: GLOBOS ĮSTAIGOS ASMENIS TURI RUOŠTI GYVENIMUI BENDRUOMENĖJE

  • 0

Seimo kontrolierė kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją su rekomendacijomis imtis priemonių, kad socialinės globos įstaigos būtų orientuotos ruošiant asmenis gyventi bendruomenėje.

Kaip ketvirtadienį pranešė Seimo kontrolierių įstaiga, tokias rekomendacijas Seimo kontrolierių įstaigos vadovė Erika Leonaitė suformulavo po apsilankymo Jurdaičių socialinės globos namuose.

Pabrėžiama, kad nors asmenų gyvenimo sąlygos Jurdaičių globos namuose iš esmės yra užtikrinamos tinkamai, tačiau susirūpinimą kelia sistemine problema tapęs veiksmingos strateginės orientacijos į globos įstaigų pertvarką trūkumas.

„Kalbant apie globos institucijose gyvenančius žmones, didžiausią susirūpinimą žmogaus teisių požiūriu kelia tai, kad globos įstaigų pertvarkos procesai Lietuvoje vyksta itin ribota apimtimi. Šiuo požiūriu padėtis Jurdaičių globos namuose nėra išskirtinė, bet iliustratyvi“, – teigia Seimo kontrolierė.

Anot jos, patikrinimo metu paaiškėjo, kad yra ne vienas asmuo, kuris su atitinkama pagalba galėtų gyventi bendruomenėje, tačiau dėl būsto asmenims gyventi bendruomenėje stokos, šie asmenys negali palikti globos namų.

„Šiemet išėjimui gyventi bendruomenėje Jurdaičų globos namuose numatyta parengti tik vieną gyventoją. Kaip pagrindinę kliūtį administracija nurodė būstų savivaldybėje trūkumą. Tuo tarpu ne vienas globos namų gyventojas ir gyventoja kalbėjo apie norą dabar arba ateityje grįžti į šeimą arba gyventi bendruomenėje, prašė pagalbos tai padaryti“, – sako Seimo kontrolierė.

Seimo kontrolierė taip pat pabrėžia susidariusią keblią situaciją – socialinės globos namuose, siekiant įgyvendinti globos įstaigų pertvarką, kasmet mažinamas vietų skaičius, tačiau kartu egzistuoja ir laukiančiųjų patekti į globos įstaigą eilė.

„Šių metų rugpjūčio 8 dienos duomenimis, 247 vietų Jurdaičių socialinės globos namuose nebuvo nei vienos laisvos vietos, o 12 asmenų laukė eilėje. Iš esmės identiška situacija yra ir kitose globos įstaigose. Tai leidžia kalbėti, jog kol kas rimtų alternatyvų institucinei globai, kurios būtų grindžiamos tarptautiniais standartais, užtikrintų asmenų su negalia savarankiškumą ir reikiamą pagalbą bendruomenėje, deja, nėra arba aiškiai nepakanka,“ – pastebi E. Leonaitė.

Kaip skelbiama pranešime, Jurdaičių globos gyventojams yra užtikrinama galimybė palaikyti turimus savarankiškumo įgūdžius – skalbtis drabužius, gamintis maistą, apsipirkti parduotuvėje, prižiūrėti augintinius, tačiau gyventojai nėra mokomi naudotis viešuoju transportu, menkas dėmesys skiriamas finansinio raštingumo įgūdžiams lavinti. Būtent finansų tvarkymas, kai kurių socialinių darbuotojų teigimu, būtų pagrindinis iššūkis, su kuriuo globos namų gyventojai susidurtų gyvendami bendruomenėje.

Po patikrinimo parengtoje ataskaitoje taip pat pastebima, kad, nors globos namų infrastruktūra iš esmės yra pritaikyta gyventojoms ar gyventojams su negalia, o laisvalaikio ir užimtumo veiklos pasižymi įvairove ir gausa, vis dėlto kai kurios patalpos – sporto salė, biblioteka dėl infrastruktūrinių sprendimų iššūkių nėra prieinamos asmenims su judėjimo negalia.

Jurdaičių socialinės globos namuose nustatytas nepakankamas psichologinių paslaugų gyventojams prieinamumas.

Kartu teigiamai vertinami pokyčiai dėl Seimo kontrolierės rekomendacijos, kuria SADM buvo rekomenduota globos įstaigose organizuoti profilaktinį socialinės globos įstaigų gyventojų dantų ir burnos ertmės būklės patikrinimą ir pagal poreikį gyventojų dantų protezavimą, įgyvendinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS